Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DF_11 / Лідерство Ден. Спец. 2013.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
697.34 Кб
Скачать

Ситуаційна вправа Департамент поліції великого міста

Ви знаходитесь в номері готелю, розташованої у великому місті, і дивитеся випуск новин місцевого телебачення. Репортер розмовляє з двома людьми, які скаржаться на незаслужено грубе поводження з ними офіцерів поліції. За останні три роки подібні випадки почастішали. Деякі оглядачі вважають, що провиною всьому авторитарний стиль управління, який домінує у місцевому департаменті поліції. Його керівники заохочують воєнізовані методи роботи і принцип «хто не з нами, той проти нас». Влада переконана, що тільки високопрофесійна і незалежна поліція здатна підтримувати порядок в місті. У навчанні робиться акцент на володінні зброєю і новими технологіями, але мало уваги приділяється роботі з людьми. Кілька громадян виграли судові процеси проти поліцейських, на яких надходить також багато позовів від представників меншин. Критики кажуть, що причиною всіх проблем є начальник департаменту поліції. Він підтримує грубі дії підлеглих і не звертає уваги на вимоги громадськості змінити ситуацію. Шеф поліції не бажає використовувати більш гуманні методи роботи, як інші міські департаменти. Він не раз дозволяв собі публічні вислови, що принижують гідність афроамериканців, латиноамериканців і жінок.

Одні критики стверджують, що робота департаменту поліції багато в чому залежить від моральних установок її начальника і що саме на ньому лежить відповідальність за все, що відбувається. Інші вважають, що між неетичними висловлюваннями і грубими діями самих поліцейських існує прямий зв'язок.

Причина, по якій ви перебуваєте зараз у цьому місті і дивіться випуск місцевих теленовин, наступна: вас запросили пройти інтерв'ю в якості кандидата на посаду начальника департаменту поліції. Мер і члени міської ради вирішили звільнити нинішнього шефа поліції, а на його місце взяти нової людини. Тепер ви роздумуєте, що станете робити, якщо отримаєте цю посаду.

Питання:

1. Визначте теми, які ви розглянули б, створюючи образ майбутнього для даного департаменту поліції.

2. Якщо б ви отримали роботу, як ви стали б роз'яснювати образ майбутнього підлеглим, щоб вони висловили згоду з вашими ідеями?

3. Погодилися б ви взяти на себе відповідальність і стати начальником департаменту поліції цього міста? Чому?

Рекомендована література

/1/, /2/, /3/, /4/, /5/, /6/

3. ПЛАНИ ТА МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

ДО СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ

Змістовий модуль 1. Основні концепції лідерства

Семінарське заняття № 1

Тема 3. Особистісні аспекти лідерства

План заняття

3.1. Лідер як особистість.

3.2. Емоційний інтелект лідера.

3.3. Базові аспекти емоційного інтелекту лідера («Я – концепції»).

3.4. Управління особистісним стресом.

Навчальні цілі

  • Поглиблення, узагальнення та систематизація знань про особистісні аспекти лідерства.

  • Формування здатності ідентифікувати якості особистості, удосконалювати емоційний потенціал як інструмент розвитку у майбутніх лідерів навичок управління на індивідуальному, міжособистісному та груповому рівнях.

  • Формування навичок управління особистісним стресом.

  • Формування здатності застосовувати знання з теорії і практики лідерства в процесі рішення комплексних проблем управління сучасними організаціями в умовах глобалізації.