Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цивільно-правова 2 с / РНП МПП, спец, 2012, заочка Лежнєва.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
513.02 Кб
Скачать

Тема №5. Право власності та інші речові права у міжнародному приватному праві Семінарське заняття №1 - 2 години план:

1. Колізійні питання права власності.

2. Націоналізація і приватизація в міжнародному приватному праві.

3. Правове положення іноземних інвестицій.

4. Правовий режим об'єктів права власності держави і юридичних осіб за кордоном.

5. Поняття інтелектуальної власності і її регулювання в міжнародному приватному праві

Основні поняття, терміни та категорії, що підлягають засвоєнню: Речові права. Власність. Право власності. Способи набуття та припинення права власності. Закон місця знаходження речі. Закон особистого закону власника. Рухоме, нерухоме майно. Набувальна давність. Інвестиція. Інтелектуальна власність. Авторське право. Право промислової власності.

Задача:

  1. Італійська фінансова компанія «Ференца» надала кредит українському акціонерному товариству „Промінь". З метою забезпечити повернення кредиту компанія «Ференца» уклала з українським AT договір застави будівлі готелю, що знаходився у власності товариства. Згідно із застереженням, що містилося в договорі, належним до застосування визнавалося італійське право, де реєстрація застави нерухомості не передбачається, тому цей договір в Україні не реєструвався та нотаріально не посвідчувався. Арбітражне застереження передбачало розгляд спорів Міжнародним комерційним арбітражем при ТПП України.

Розглядаючи спір, що виник внаслідок невиконання зобов'язань по поверненню кредиту, представник AT «Промінь», посилаючись на законодавство України, просив суд визнати недійсним договір застави готелю.

Яке рішення прийме суд?

2. Німецька фірма „Involve AG” отримала у фінському банку кредит на придбання вантажного автомобілю. Згідно з умовами договору право власності на автомобіль зберігалося за банком до погашення кредиту. Автомобіль було зареєстровано у Фінляндії, але через деякий час його перевезено до м. Харкова для використання на будівництві готелю. Хоча автомобіль використовувався фірмою „Involve AG”, він знаходився на технічному обслуговуванні українського автосервісного підприємства. Після завершення будівельних робіт українське підприємство поставило вимогу про відшкодування фірмою „Involve AG” усіх витрат по технічному обслуговуванню вантажівки, включаючи вартість запасних частин.

У зв’язку з відмовою німецької фірми відшкодувати понесені збитки українське автосервісне підприємство залишило вантажівку в себе для забезпечення фінансових вимог.

Фінський банк, посилаючись на право власності на автомобіль, звернувся до українського суду з вимогою повернути автомобіль.

Як вирішити даний спір? Яка колізійна норма регулює речові права на рухоме майно? На підставі якої колізійної норми визначається правовий режим майна у випадку її пересування з однієї країни до іншої? Які правові наслідки має угода про заставу речі, укладена на території однієї країни, при її пересуванні за кордон?

3. Міллер, купив товар у Франса, виписав на його ім’я переказний вексель. В свою чергу Франс за індосаментом відступив його Сміту в якості оплати за договором експедирування. До передавального напису Франс добавив фразу «без обороту на мене».

В установлений строк Сміт пред’явив вексель банку для оплати. Банк відмовився здійснити платіж, так як на векселі не була проставлена дата його видачі. Свою відмову банк засвідчив відповідним написом на лицевому боці векселя.

Від кого Сміт може витребувати оплати названої в векселі суми? Вирішить спір за правилами Уніфікованого Закону про переказні векселі та прості векселі.

4. Міллер (Англія) листом від 2 вересня 1988 р. зробив пропозицію Дюпону (Франція) про продаж партії вина. В оферті було вказано, що Міллер чекає відповіді з найближчою поштою. Міллер відповідь міг би отримати 5 вересня, якщо б лист, що містить оферту, було б адресовано вірно. Проте лист було отримано Дюпоном тільки 7 вересня. Акцепт оферти, відправлений в той же день поштою, був отриманий Міллером тільки 9 вересня. За день до отримання акцепту Міллер продав вино іншим особам.

Дюпон подав позов, вимагаючи від Міллера виконання договору. Міллер проти позову заперечував, стверджуючи, що між сторонами не було ніякого договору.

Як слід вирішити спір?

5. 3 липня у французькому патентному відомості була зареєстрована заявка на винахід безшовне зварювання кольорових металів, зроблена французьким інженером Д. У встановлені строки він отримав патент. 23 липня (тобто через 20 днів) в Укрпатенті була зареєстрована заявка на патентування аналогічного винаходу з тією ж назвою від російського винахідника К.

Чи буде виданий патент К.? Що таке конвенційний пріоритет та як він регулюється в МПП?

Рекомендована література до Теми 5: 1.1., 1.2.1, 1.2.4, 1.2.5, 1.2.7-1.2.36., 1.2.37., 1.2.38., 1.2.45., 1.2.56., 1.2.58., 1.2.67., 1.2.72., 1.2.74, 1.2.76., 1.3.1.-1.3.7., 1.3.8., 1.3.14, 1.3.24., 1.3.27-1.3.30., 1.3.33., 1.3.36., 2.1-2.7., 3.1.-3.11., 4.2., 4.3., 4.6.-4.8, 4.11., 5.1., 5.2., 5.7., 5.9.-5.11., 5.17, 5.18., 5.39.-5.41., 5.43.-5.44., 5.62., 5.82.-5.85., 5.89., 5.94., 5.102., 5.103.