Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Yur_psikh_Lektsii / Л 5 Механизм злочин повед / Доп материал / Т 3.1 МОТИВАЦИЯ ПРЕСТУПНОГО ПОВЕДЕНИЯ - укр.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
176.64 Кб
Скачать

Ігрові мотиви

До числа основних мотивів злочинної поведінки відноситься ігровий. Цей тип мотивації достатньо поширений серед злодіїв, розкрадачів, особливо шахраїв, рідше - серед інших категорій злочинців. До представників злочинців-гравців" належать ті, хто скоює злочини не тільки, а у багатьох випадках і не стільки ради матеріальної вигоди, скільки ради гри, що доставляє гострі відчуття.

У романі "Колеса" Артур Хейлі зображає якусь Еріку, дрібну злодійку, матеріально забезпечену, психічно нормальну. Зайшовши в парфюмерний відділ магазина, вона побачила на прилавку залишену продавщицею коробку духів. "У мозку Еріки всупереч здоровому глузду раптом виникла абсолютно неймовірна думка: "Адже "Норелл" - мої духи. Чом би мені їх не узяти?".

Вона мить коливалася, приголомшена цим раптово виниклим бажанням. І тут якась невідома сила наказала їй: "Дій! Не втрачай часу дарма! Не упусти момент!". І тоді спокійно, не поспішаючи, немов підкоряючись магнітному тяжінню, Еріка перейшла від прилавка з косметикою до прилавка з духами. Розмірено-точним рухом руки вона узяла коробку, відкрила свою сумку і опустила її туди. Замок клацнув і закрився. Це клацання прозвучало для неї гарматним пострілом. Вона стояла вся тремтячи, в тривожному очікуванні, боячись поворушитися; нею здавалося, що ось зараз чиясь рука опуститься на її плече і викриваючий голос вигукне: "Злодійка!".

Але нічого цього не відбулося. Все ще тремтячи і відчуваючи, як голосно стукає серце, Еріка задавалася питанням: Навіщо? Для чого вона це зробила? Адже у неї в сумочці повно грошей, є чекова книжка...

Вона сіла в машину, і негайно виникла та ж думка: що все-таки штовхнуло її на цей крок?

Думка промайнула і зникла під натиском радісного збудження, що раптово налинуло: їй давно вже не було так добре".

Ігрові мотиви часто зустрічаються в злочинних діях злодіїв-кишенькових злодіїв і нерідко тих, хто скоює крадіжки з квартир, магазинів і інших приміщень. Вказані мотиви яскраво виявляються в шахрайстві, де здійснюється інтелектуальне протиборство, змагання в спритності, кмітливості, умінні максимально використовувати сприятливі обставини і швидко ухвалювати рішення. Карткові шулера ведуть як би подвійну гру - і за правилами, і одурюючи, одержуючи тим самим максимальні переживання від ризику.

Спеціально вивчаючи "злочинців-гравців", дослідники виділили серед них два типи особи і відповідно два типи подібної мотивації: ігровий активний і ігровий демонстративний.

Представники першого типу відрізняються здібністю до тривалої активності і імпульсною. Вони випробовують постійне ваблення до гострих відчуттів, що штовхає їх на пошук збудливих ризикованих ситуацій. Типові екстраверти, вони потребують зовнішньої стимуляції, надзвичайно товариські, контактні. Пускаючись на найвідчайдушніші авантюри, не випробовують страху перед можливим викриттям і не думають про наслідки. "Граючи" із законом і співучасниками, вони ризикують свободою і загрозою розправи з боку спільників, оскільки основним мотивом їх поведінки є отримання гострих відчуттів.

Обличчя другого типу характеризуються прагненням справити сильне враження на оточуючих, зайняти лідируюче положення в злочинній групі. Володіючи артистичними здібностями, пластичною поведінкою, вони легко пристосовуються до ситуації, що змінюється, що допомагає їм скоювати злочини.