Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Yur_psikh_Lektsii / Л 5 Механизм злочин повед / Доп материал / Т 3.1 МОТИВАЦИЯ ПРЕСТУПНОГО ПОВЕДЕНИЯ - укр.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
176.64 Кб
Скачать

Захисна мотивація

Дослідження показують, що значне число вбивств має суб'єктивний, як правило, неусвідомлюваний, значення захисту від зовнішньої загрози, якої насправді може і не бути. В даному випадку страх перед вірогідною агресією звичайно стимулює здійснення попереджуючих агресивних дій.

Ю. М. Антонян наводить наступний приклад. О., ще будучи підлітком, часто скоював хуліганські дії і бив своїх однолітків, якщо йому здавалося, що вони хоч якось йому загрожують. Був постійно готовий до відсічі і для цього завжди носив з собою ніж. Вже після служби в армії ударив на роботі кулаком майстра, який нібито образив його. Іншим разом він, підійшовши до групи чоловіків, ударив одного з них ножем ззаду (але лише порізав костюм) - йому показалося, що вони говорили про нього погано. Через рік, побачивши біля входу в клуб групу підлітків, підійшов до них і ударив хлопця ножем в серці, від чого той на місці помер. О. пояснив свої дії таким чином: "Він мене облаяв, а я ні від кого не потерплю такого". Цікаво, що О., за його ж словами, убив не того, хто його образив, а іншого, поряд з ним що стояв. Це говорить про те, що йому важливо було реалізувати свою готовність до нападу, а образи були лише приводом для того, що зжене захисної агресивності.

Нерідко захисною мотивацією викликається згвалтування і подальше вбивство жертви, це має місце в тих випадках, коли поведінка жінки, реальне або уявне, сприймається злочинцем як принижуюча його чоловіча гідність або загрозливе його самовоспріятію і оцінці себе в чоловічій ролі. Наприклад, жінка вступає в сексуальну гру з чоловіком, відводячи йому в ній пасивну роль. Жінка готова вести любовну гру тільки до певної межі. Чоловік же про це не знає. Але як тільки потрібна їй межа любовної гри досягається, жінка стає жорстокою і невблаганною. Такою своєю несподівано перешкоджаючою поведінкою вона викликає у чоловіка стан фрустрациі. І справа тут не тільки у тому, що він випробовує сильне сексуальне збудження, що вимагає задоволення. Категорична відмова від сексуального зближення сприймається чоловіком як тяжке приниження його гідності, удар по його самооцінці, самолюбності, що викликає у нього вибух люті.

Мотиви заміщення

Нерідкі випадки здійснення насильницьких злочинів по механізму заміщаючих дій. Суть цих дій полягає у тому, що якщо первинна мета стає з яких-небудь причин недосяжною, то особа прагне замінити її іншій - доступної. Завдяки "заміщаючим" діям відбувається розрядка (зняття) нервово-психічної напруги в стані фрустрациі.

"Заміщення" дій, тобто зсув в об'єкті нападу, може відбуватися різними шляхами. По-перше, шляхом того, що "генералізує" або "розтікання" поведінки, коли насильницькі спонуки направлені не тільки проти осіб, що є джерелом фрустрациі, але і проти їх родичів, знайомих і т.д. В цих випадках особа, посварившися з однією людиною, адресує свою агресію близьким або друзям цієї людини. По-друге, шляхом емоційного перенесення. Наприклад, підліток, що ненавидить свого вітчима, псує його речі. По-третє, агресія при "заміщаючих" діях прямує проти неживих предметів або сторонніх осіб, що підвернулися під руку. Це так звана респондентная агресія, найбільш небезпечна, оскільки її об'єктом часто виступають беззахисні люди. По-четверте, різновидом "заміщаючих" дій є "автоагресія", тобто обіг агресії на самого себе. Не маючи нагоди "виплеснути" свою ворожість зовні, людина починає лаяти себе і нерідко заподіює собі різні пошкодження.