Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
21
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
303.47 Кб
Скачать

Опис предмета навчальної дисципліни

ГОСПОДАРСЬКЕ ПРАВО” (за вимогами ЕСТS)

КУРС

Напрям, освітньо-кваліфікаційний рівень

Характеристика

навчального курсу

Кількість кредитів відповідних ECTS: 4

Модулів: 2

Змістових модулів: 2

Загальна кількість

годин: 180

Шифр

Правознавство

6.030402 /

Правоохоронна діяльність

8.060102 /

бакалавр

Семестр: 5,6

Лекції (теоретична підготовка):36

Семінари: 36

Практичні: -

Самостійна робота та індивідуальна робота

(доповіді, реферати, інші навчально-дослідницькі завдання):108

Вид підсумкового контролю: іспит

Місце у структурно-логічній схемі: після вивчення дисциплін «Теорія держави і права», «Конституційне право», «Цивільне право».

Є нормативною дисципліною при підготовці фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр».

Розподіл матеріалу на змістовні модулі змістовний модуль і

Тема 1: «господарськЕ правО та законодавство».

Роль і значення теми для діяльності працівників міліції та юристів. Дана тема має важливе методологічне значення для підготовки працівників міліції та юристів, адже науково коректне розуміння сутності та змісту фундаментальних понять і категорій господарського права та законодавства має не тільки теоретичну, але й практичну спрямованість. Такі поняття, як «господарська діяльність», «господарська комерційна діяльність (підприємництво)», «господарські відносини» та інші активно використовуються у нормативно-правових та інтерпретаційних актах, а також у актах застосування норм права. Саме із правильним розумінням цих понять нерозривно пов’язується і захист прав громадян, гарантованих Конституцією України: ч. 4 ст. 13 – «держава забезпечує захист прав усіх суб’єктів права власності і господарювання, соціальну спрямованість економіки»; ст. 42 – «кожен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом» тощо. З іншого боку, стає можливою кваліфікація відповідних протиправних діянь, зокрема передбачених статтями глави 12 - «Адміністративні правопорушення в галузі торгівлі, громадського харчування, сфері послуг, в галузі фінансів і підприємницької діяльності» Кодексу України про адміністративні правопорушеня (стаття 164 - Порушення порядку провадження господарської діяльності); а також статтями розділу 8 Кримінального кодексу України – «Злочини у сфері господарської діяльності» (cтаття 202 - Порушення порядку зайняття господарською діяльністю та діяльністю з надання фінансових послуг, стаття 203 - Зайняття забороненими видами господарської діяльності, стаття 205 - Фіктивне підприємництво).

Ключові слова та поняття. Господарське право, предмет правового регулювання господарського права, метод правового регулювання господарського права, господарська діяльність, підприємництво, самостійність, ініціативність, систематичність, ризиковість, господарські правовідносини, організаційно-господарські відносини, виробничо-господарські відносини, внутрішньо-господарські відносини, норми господарського права, господарське законодавство.

Обсяг знань, умінь студента після вивчення теми. Господарське право як наука. Господарське право як навчальна дисципліна. Господарське право як галузь вітчизняного права. Предмет регулювання господарського права. Методи регулювання господарського права. Місце господарського права в системі національного права.

Господарські відносини. Сфера господарських відносин. Господарсько-виробничі відносини. Організаційно-господарські відносини. Внутрішньогосподарські відносини. Розмежування відносин у сфері господарського права з іншими видами відносин.

Господарська діяльність. Господарська комерційна діяльність (підприємництво). Систематичність, ініціативність, самостійність, ризиковість. Види підприємництва за різними ознаками. Організаційні форми підприємництва. Принципи підприємництва. Некомерційна господарська діяльність. Некомерційна господарська діяльність. Господарче забезпечення діяльності негосподарюючих суб’єктів.

Поняття, система та особливості господарського законодавства. Конституційні основи господарювання. Господарський та інші кодекси. Законодавче забезпечення правового регулювання господарської діяльності. Нормативно-правові акти Президента, Кабінету Міністрів України та інших органів державної влади та місцевого самоврядування, що регулюють господарські відносини. Міжнародні договори та інші акти міжнародного права в системі регулювання господарських відносин у сфері господарювання.

Локальні правові акти, що регулюють відносини у сфері господарювання.

Перелік нормативних актів МВС України до вивчення теми.

  1. Наказ МВС України від 26.08.1996 № 592 „Про оголошення міжнародної Угоди про співробітництво в боротьбі зі злочинами у сфері економіки”.

  2. Наказ МВС України від 11.12.2003 № 1517 „Про заходи щодо вдосконалення організації взаємодії органів внутрішніх справ у розкритті і розслідуванні злочинів у сфері економіки”.

  3. Наказ МВС України від 08.09.2005 № 760 „Про затвердження Інструкції з організації взаємодії органів досудового слідства з оперативними підрозділами органів внутрішніх справ України у виявленні, документуванні та розслідуванні злочинів у сфері економіки”.

  4. Наказ МВС України від 17.04.2006 № 389 „Про додаткові заходи щодо недопущення порушень конституційних прав і свобод громадян”.

  5. Наказ ГПУ, МВС, ДПА, Міноборони, Держмитслужби, АДПС, МНС, ДДУПВП, ДСА від 25.05.2010 № 21/135/281/499/354/367/159/69 „Про затвердження Інструкції про єдиний облік злочинів”.

Перелік процесуальних і службових актів, які складаються під час вивчення теми.

Рішення про утворення суб’єкта господарювання.

Засновницький договір суб’єкта господарювання.

Статут суб’єкта господарювання.

Положення про відокремлений підрозділ суб’єкта господарювання.

Реєстраційна картка на проведення державної реєстрації суб’єкта господарювання.