Скачиваний:
16
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
302.59 Кб
Скачать

Висновки до четвертого питання

Порядок переміщення предметів міжнародних іноземних організацій, представництв та осіб, які користуються на території України митними пільгами визначено ст. 286—301 Митного кодексу України. Окремі аспекти цього питання з'ясовувалися і попередній лекції про митне оформлення суб'єктів, фізичних та юридичних осіб. Згідно зі ст. 286 Митного кодексу, дипломатичні представництва іноземних держав на території України за умови дотримання встановленого Митним кодексом порядку переміщення товарів через митний кордон України можуть ввозити на митну територію України та вивозити з її митної території товари, призначені для офіційного (службового) користування представництв із звільненням від митного огляду та сплати податків і зборів, за винятком плати за митне оформлення таких товарів, якщо воно здійснюється поза місцями розташування митних органів або поза робочим часом, встановленим для митних органів.

5. Особливості пропуску через митний кордон України культурних та історичних цінностей

Пропуск культурних та історичних цінностей через мит­ний кордон України регулюється нормами Митного кодексу Украї­ни, що частково закріплені в ст.98, та Законом України «Про ввезення, ви­везення та повернення культурних цінностей» від 21.09.1999р. №1068-XIV.

Підкреслимо, що якихось особливостей переміщення через кордон культурних цінностей у нашій державі немає. Кожна держава встановлює свої режими обмежень або режими про­пуску товарів та культурних цінностей, зокрема через митний кордон.

Цілі пропуску можуть змінюватися товаровласником у будь-який момент, тому держава, захищаючи права власності, встановила, що таке рішення може мати місце, але треба відповідно провести нове митне переоформлення товару.

З метою захисту інтересів держави, а також відповідно до зо­бов'язань щодо міжнародних угод, Україна встановила перелік заборон на ввезення деяких товарів і предметів. Зокрема, до них належать:

  • продукція, що містить пропаганду війни, расизму, расової дискримінації, геноциду;

  • товари, імпорт яких здійснюється з порушенням прав інте­лектуальної власності.

Заборонені до вивезення з України:

  • предмети, які становлять національне, історичне або культур­не надбання народу;

  • товар, експорт якого здійснюється з порушенням норм інте­лектуальної власності.

Конкретний перелік заборонених до вивезення предметів встановлюється Верховною Радою за поданням Кабінету Міністрів України.

Заборонено також ввезення (вивезення) товарів, щодо яких не було здійснене митне оформлення. Такі товари стають одразу предметами контрабанди або порушень митних правил, за що особи, які перемістили товар, підпадають під кримінальну або адміністративну відповідальність.

Питання порядку вивезення з України історичних та культур­них цінностей зараз забезпечено достатньою правовою базою. Зокрема, Конвенцією про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту від 14 травня 1954, Законом України «Про ввезення, вивезення та повернення культурних цінностей» N 1068-XIV від 21.09.1999р.

Культурні цінності - об'єкти матеріальної та духовної культури, що мають художнє, історичне, етнографічне та наукове значення і підлягають збереженню, відтворенню та охороні відповідно до законодавства України.

Вивезення культурних цінностей - фактичне переміщення юридичними чи фізичними особами з будь-якою метою через митний кордон України культурних цінностей з території України без зобов'язання їх зворотного ввезення в Україну.

Ввезення культурних цінностей - фактичне переміщення юридичними чи фізичними особами з будь-якою метою через митний кордон України культурних цінностей з території іноземної держави в Україну без зобов'язання їх зворотного вивезення з України.

Тимчасове вивезення культурних цінностей - обумовлене угодою переміщення юридичними чи фізичними особами з будь-якою законною метою через митний кордон України культурних цінностей з території України із зобов'язанням їх зворотного ввезення в Україну в обумовлений угодою термін.

Тимчасове ввезення культурних цінностей - обумовлене угодою переміщення юридичними чи фізичними особами з будь-якою законною метою через митний кордон України культурних цінностей з території іноземної держави в Україну із зобов'язанням їх зворотного вивезення з території України в обумовлений угодою термін.

Транзит культурних цінностей через територію України - переміщення будь-якими законними способами з будь-якою метою культурних цінностей з території однієї іноземної держави на територію іншої іноземної держави через територію України без використання цих культурних цінностей на території України. Незаконно вивезені культурні цінності - культурні цінності, вивезені з території України з порушенням законодавства України та міжнародно-правових норм, не повернуті після закінчення обумовленого угодою терміну тимчасового вивезення або за наявності будь-яких розбіжностей з умовами, які регулюють таке тимчасове вивезення.

Незаконно ввезені культурні цінності - культурні цінності, ввезені на територію України з порушенням законодавства України та міжнародно-правових норм, які регулюють порядок ввезення культурних цінностей.

Повернення культурних цінностей - сукупність дій, пов'язаних із ввезенням на територію України чи вивезенням із території України на території інших держав культурних цінностей відповідно до позовів і звернень України, інших держав, їх уповноважених органів, рішень судів України або іноземних держав.

Для координації роботи міністерств та інших центральних органів виконавчої влади щодо управління та здійснення контролю за вивезенням, ввезенням і поверненням культурних цінностей створюється Міжвідомча рада з питань вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей. Склад Міжвідомчої ради з питань вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей і положення про неї затверджуються Кабінетом Міністрів України.

Законодавством визначена компетенція Державної служби контролю: 1) у межах своєї компетенції бере участь у реалізації державної політики у сфері вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей;

2) вживає заходів до захисту національних інтересів, пов'язаних з переміщенням культурних цінностей, запобігання втраті культурних надбань, заподіянню шкоди міжнародному престижу України;

3) виконує відповідно до законодавства контрольно-наглядові функції щодо вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей;

4) узагальнює практику застосування законодавства про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей, розробляє пропозиції щодо його вдосконалення і вносить їх на розгляд Міністра культури і мистецтв;

5) разом з іншими державними органами запобігає незаконному переміщенню культурних цінностей і передачі права власності на них;

6) вживає заходів до повернення власникам їх незаконно вивезених (ввезених) культурних цінностей відповідно до законодавства України;

7) розробляє та здійснює заходи, спрямовані на забезпечення виконання міжнародних угод з питань запобігання незаконному переміщенню культурних цінностей, сприяння їх поверненню державам, яким вони належать;

8) разом з відповідними організаціями України та інших держав розробляє та реалізує програми і плани скоординованих дій щодо виявлення, обліку та повернення в Україну культурних цінностей;

9) виконує відповідно до міжнародних договорів України дії, пов'язані з втраченими або переміщеними з її території під час Другої світової війни культурними цінностями; 10) здійснює науково-методичне та інформаційне забезпечення діяльності організацій, пов'язаних з вивезенням, ввезенням та поверненням культурних цінностей; 11) забезпечує проведення державної експертизи культурних цінностей, заявлених до вивезення (тимчасового вивезення), та при поверненні після тимчасового вивезення; 12) розглядає клопотання власників культурних цінностей або уповноважених осіб про вивезення культурних цінностей;

13) приймає рішення щодо можливого вивезення (тимчасового вивезення) культурних цінностей;

14) видає свідоцтва на право вивезення (тимчасового вивезення) культурних цінностей; 15) проводить реєстрацію ввезених (тимчасово ввезених) культурних цінностей; 16) складає переліки культурних цінностей, що вивозяться (тимчасово вивозяться), і встановлює порядок тимчасового вивезення;

17) інформує громадськість в Україні та за її межами про факти втрати або крадіжки культурних цінностей;

18) здійснює необхідні заходи для повернення викрадених, незаконно вивезених та евакуйованих і неповернутих культурних цінностей, складає їх реєстри та каталоги; 19) бере участь у роботі міжнародних організацій, конференцій, нарад з питань повернення культурних цінностей, запобігання їх незаконному переміщенню; 20) готує пропозиції про укладення міжнародних договорів України з питань вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей і подає їх Мінкультури; 21) налагоджує контакти з українською діаспорою з метою пошуку культурних цінностей, створення умов для повернення їх в Україну; 22) організовує роботу, пов'язану з виявленням та обліком на території України культурних цінностей інших держав, сприяє вирішенню питань про їх повернення відповідно до Конституції та законодавства України;

23) установлює разом з Держмитслужбою порядок реєстрації культурних цінностей, що тимчасово ввозяться в Україну;

24) створює бази даних на переміщені культурні цінності;

25) готує для засобів масової інформації матеріали щодо розшуку та повернення в Україну культурних цінностей;

26) забезпечує додержання порядку переміщення культурних цінностей через митний кордон України;

27) виконує інші функції, що випливають з покладених на неї завдань.

Таким чином, кожний предмет, що вивозиться, повинен обов'язково супро­воджуватися документами відповідного зразка. Таким докумен­том є дозвіл на право вивезення культурних цінностей з України, що видається Міністерством культури і мистецтв України та його підрозділами (відділами культури) на місцях.

Нормативні документи містять переліки: предметів, що дозволяється вивозити за межі України тільки при наявності дозволу Мінкультури; предметів, заборонених до вивезення з України; предметів, для вивезення яких не потрібен дозвіл Мінкультури.

Проблема існує не стільки в правовому визначенні порядку вивезення (вивезення), скільки у пильності та чесності митників, які здійснюють митний контроль і митне оформлення культурних та історичних цінностей, що вивозяться.

Так, тільки за 1996—1998 рр. митниками було викрито И)4 спроби незаконного вивезення культурних цінностей, у тому числі старовинної книги «Трефологія» — видання XVII ст., 490 ікон, 2 скрипок Страдіварі та Гварнері, ювелірних виробів майстрів школи Фаберже тощо. У 1998 р. у штурмана Бориспіль­ського авіапідприємства вилучено колекцію понад 100 орденів і медалей СРСР, які він намагався незаконно вивезти до США.

Наприклад, у листопаді 2000 р. Держмитслужба передала Всеукраїнсько­му фонду ім. Олеся Гончара понад 2,5 тис. предметів культури та мистецтва (серед них близько 700 ікон та 50 старовинних книг), що були вилучені у контрабандистів.

Багато історичних і культурних цінностей передано Держмитслужбою України у музеї, церкви та релігійні організації.

Митники — це останній кордон захисту історичних та культу­рних цінностей України.