Скачиваний:
16
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
302.59 Кб
Скачать

Висновки до теми:

 

Ми визначили загальні характеристики здійснення ввезення – вивезення товарів та інших предметів через митний кордон України.

Основні правові принципи переміщення предметів через митний кордон України затверджені в ст. 91—153 розділів 4-6 Митного кодексу України.

Відповідно до законодавства України всі особи на рів­них засадах мають право на ввезення в Україну та виве­зення з неї предметів (товарів) і транспортних засобів. Обмежування або позбавлення такого права може застосовуватися тільки у випадках, передбачених МК та ін­шими законодавчими актами України.

Згідно з чинним Митним кодексом товари пропускаються через митний кордон України з метою: вільного використання на митній території України; тимчасового ввезення (вивезення);транзиту через територію України.

Чинний Митний кодекс не виділяє окремо особли­вості митного оформлення та пропуску товарів для суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності, можливо, тому, що за своїм призначенням митне законодавство в цілому регулює такі від­носини між державою та особою, що переміщує товари як їх власник для отримання прибутку, тобто підприємцем.

Потрібно відрізняти ввезення та вивезення валюти, суми валюти, які підлягають усному та письмовому декларування, випадки, у яких валюта переміщується на підставі індивідуальної ліцензії Національного банку України.

Порядок переміщення предметів міжнародних іноземних організацій, представництв та осіб, які користуються на території України митними пільгами визначено ст. 286—301 Митного кодексу України. Пропуск культурних та історичних цінностей через мит­ний кордон України регулюється нормами Митного кодексу Украї­ни, що частково закріплені в ст.98, та Законом України «Про ввезення, ви­везення та повернення культурних цінностей» від 21.09.1999р. №1068-XIV.

Кожний предмет, що вивозиться, повинен обов'язково супро­воджуватися документами відповідного зразка. Таким докумен­том є дозвіл на право вивезення культурних цінностей з України, що видається Міністерством культури і мистецтв України та його підрозділами (відділами культури) на місцях.

Товари, що зберігаються під митним контролем (крім не пропущених під час ввезення на митну територію України внаслідок установлених законом заборон чи обмежень на їх ввезення в Україну або транзит через територію України і не вивезені з території України в день їх ввезення), за якими влас­ник або уповноважена ним особа не звернулися до закінчення строків зберігання, зазначених у першій та другій частинах ст. 169 МКУ, підлягають реалізації, про що відповідний мит­ний орган повідомляє власника зазначених товарів не пізніш як за два тижні до закінчення строків зберігання.

Відповідно до ст. 166 МКУ обов'язково потрібно передати митному органу для зберігання такі товари: не пропущені під час ввезення на митну територію України внаслідок установлених законом заборон чи обмежень на їх ввезення в Україну або транзит через територію України і не вивезені з території України в день їх ввезення; які ввозяться громадянами на митну територію України і підлягають обкладенню податками і зборами, якщо вони не сплачені; які до закінчення строків тимчасового зберігання підприємствами, встановлених першою — третьою частинами ст. 108 МКУ, не були задекларовані власником або уповноваженою ним особою до відповідного митного режиму; зазначені товари можуть зберігатися на складах митних органів протягом трьох місяців; які заявлені у режим відмови на користь держави відповідно до ст. 246 МКУ.