Скачиваний:
23
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
473.09 Кб
Скачать

1.6. Технічні засоби митного контролю

Митні органи, втілюючи в життя митну політику, вирішу­ють ряд завдань, серед яких одним із найважливіших є припи­нення контрабандного вивезення з митної території України історичних, культурних цінностей та ввезення наркотичних, сильнодіючих, радіоактивних, вибухових речовин, а також вогнепальної і холодної зброї. Також чинним законодавством України обмежене переміщення через кордон деяких видів ін­формації, що переміщуються на матеріальних носіях.

У ст. 62 МКУ визначає умови застосування технічних за­собів: "Для здійснення митного контролю в порядку, встанов­леному законодавством України, можуть використовуватися технічні та спеціальні засоби, безпечні для життя і здоров'я лю­дини, тварин та рослин і такі, що не завдають шкоди товарам та транспортним засобам".

Технічні засоби митного контролю можна поділити на по­шукові засоби, засоби ідентифікації та засоби аудіовізуального контролю.

Пошукові засоби.

Рентгенапарати. Це один із основних та найбільш ефективних видів технічних засобів контролю. Ви­промінювачі рентгенівських апаратів перетворюють електрич­ну енергію в рентгенівське випромінювання. Використання його засновано на тому, що при проходженні через речовину, інтенсивність рентгенівського випромінювання зменшується внаслідок взаємодії з речовиною. Залежно від щільності, скла­ду речовини, її товщини та характеру випромінювання, втрати енергії випромінювання різні. Тому при проходженні рент­генівських променів через предмет інтенсивність випроміню­вання буде нести інформацію про характеристики цього пред­мета. У транспортерних рентгенапаратах зображення предмета в одній з проекцій отримують шляхом сканування предмета вздовж лінійки спеціальних рентгенівських детекторів (вклю­чає декілька сотень датчиків).

Блок пам'яті зберігає інформацію про зображення предмета та здійснює її обробку впродовж тривалого часу після коротко­часної дії на нього рентгенівського випромінювання. За цей час не встигає зруйнуватися навіть світлочутливий шар фото­плівки.

Рентгенівські апарати можуть використовуватися для опе­ративного виявлення заборонених вкладень у предметах та вантажах, які перетинають митний кордон. При цьому тільки вони можуть дати найбільш достовірну інформацію про наяв­ність прихованих вкладень за дуже короткий час.

Нині перспективним напрямком є застосування рентгенів­ської техніки (відповідної потужності) для контролю не тільки окремих місць багажу, а таких великогабаритних об'єктів, як морські контейнери, мікроавтобуси та вантажні автомобілі.

Металошукачі. Металошукачі призначені для виявлення металевих предметів у неметалічному середовищі.

Робота приладів ґрунтується на зміні частоти автогенераторів за наявності металевих предметів в електромагнітному полі пошукових елементів, яка приводить до спрацювання зву­кової та в окремих випадках — світлової сигналізації. Оскіль­ки це вимагає додаткових витрат енергії, комбінована сигналі­зація частіше застосовується в стаціонарних металошукачах, які живляться від мережі. Як стаціонарні Металошукачі використовуються декілька типів приладів, наприклад типу "КС-7", "Метекс".

Переносні Металошукачі типів "МКХ-900", "МКД-9903", "КС-1", "Денсок", "Гама", "ІМ-1", "МОЇ" живляться від бата­рей, які розміщуються в корпусі приладу або у виносному пе­налі при роботі приладу в зоні мінусових температур.

Під час роботи з металошукачем у транспортних засобах не­обхідно заздалегідь визначити місця наявності металу і не під­носити близько до них металошукач для запобігання непра­вильним спрацюванням при огляді.

Оглядові дзеркала. Для огляду важкодоступних неосвітлених місць у транспортних засобах використовуються комплек­ти дзеркал з підсвіченням. Для огляду в кабінах та салонах ав­томашин, літаків та інших місцях можна застосовувати дзеркала типу "СГ-142", телескопічна ручка яких складається з двох частин. У складеному вигляді дзеркало легко вміщуєть­ся в кишені. За допомогою наявних шарнірів дзеркало вста­новлюється під будь-яким кутом до рукоятки. Зручними огля­довими дзеркалами з підсвіченням оснащені також комплекти детекторів контрабанди "СТ-30".

Електрощупи. Електрощуп типу "РГА/800" складається з футляра для батарей та гнучкого шнура з лампочкою. Завдяки маленькому діаметру лампочки електрощупом можна користу­ватися при освітленні вузьких щілин з меблями, ящиками, простору за решітками вентиляції та в багатьох інших місцях. У певних випадках щуп може використовуватися як ліхтар.

Ендоскопи. Сфера використання ендоскопів — огляд важ­кодоступних місць транспортних засобів (в тому числі бензо­баків) та контейнерів, вони мають більші можливості огляду порівняно з оглядовими дзеркалами. У комплект ендоскопів можуть входити:

— трубка оглядова гнучка — призначена для неруйнівного контролю елементів конструкції;

  • трубка оглядова використовується для візуального контролю важкодоступних порожнин транспортних засобів і ванта­жів при їх огляді;

  • блок підсвічування, призначений для створення необхід­ного рівня освітленості об'єкта, що досліджується

- зарядний пристрій, застосовується для підзарядки аку­муляторів;

— фотоперехідник, призначений для приєднання оглядової трубки до фотоапаратів.

Галогенові акумуляторні ліхтарі. Призначені для засто­сування у вибухонебезпечних, задимлених і вологих середови­щах при огляді великих ємностей, цистерн і трюмів на транс­портних засобах, мають підвищений рівень світлового потоку. Використовують такі типи галогенових акумуляторних ліх­тарів Rangersum, Mag-lite, Varta, LER-4M.

Ультрафіолетові ліхтарі. Складаються з перетворювача напруги та двох змінних ламп: одна — джерело звичайного світла, друга — ультрафіолетового.

Лампа ультрафіолетового світла дає змогу побачити в бага­тьох випадках сліди підробок митних документів, валюти, не­помітні при звичайному освітленні.

Основне призначення ультрафіолетового ліхтаря -- вико­ристання його в комплексі з фломастером, заправленим флюорисцентною рідиною, яка невидима при звичайному освітлен­ні, але світиться при дії на неї ультрафіолетовим світлом. Ультрафіолетові ліхтарі застосовуються для запобігання вико­ристання приписок у декларації з метою легалізації вивезення незаконно придбаних на території країни предметів та валюти. Використовують такі типи ультрафіолетових ліхтарів "HELLING", "UV- 500".

Мініскопи. Це портативні мікроскопи тридцятикратного збільшення. Мініскопи моделей "1171", "1174 "призначені для мікроскопічних досліджень різних об' єктів. При митному огля­ді можуть використовуватися:

— для досліджень службових документів із метою виявлен­ня в них підробок та змін;

  • зчитування проби на виробах з дорогоцінних металів;

  • установлення фактів заміни дорогоцінних каменів у ювелірних виробах;

— ідентифікації основних рослинних наркотичних речо­вин, які хімічно не оброблені попередньо та ін.;

— дослідження поверхонь різних видів матеріалів, таких як метали, тканини; оцінки дефектних матеріалів, а також при митному огляді.

Детектори контрабанди. Як правило використовують детектор контрабанди "Buster К-910В", що має джерело рент­генівського випромінювання, за допомогою якого визначають­ся наявність та ступінь наповненості порожнин у різноманіт­них предметах. Мають високу ефективність використання при обстеженні важкорозбірних предметів із визначеним ступенем наповненості їх об'єму (колеса та двері автомобілів, порожнин стінок у залізничних вагонах та ін.). Використання приладів з джерелами іонізуючих випромінювань при експлуатації по­требує дотримання спеціальних норм.

Засоби ідентифікації. Визначення якісних та кількісних характеристик. При здійсненні митного контролю виникає не­обхідність визначення якісних та кількісних характеристик предметів контролю. Для цих цілей використовуються такі за­соби ідентифікації.

Електронні ваги. Для визначення ваги дорогоцінних ка­менів та металів, а також для зважування речовин при прове­денні лабораторних аналізів використовуються електронні

прецизійні ваги.

Для зважування багажу та великовантажних транспортних засобів застосовуються ваги, розраховані на відповідну вагу і виконані у стаціонарному або портативному варіанті.

Детектори дорогоцінних металів. Тестер золота (типу "Gold star") призначений для швидкого і точного визначення вмісту золота різних кольорів від 210 до 958 проби, досліджен­ня покритих золотом чи золотовмісних металів. Додатково цей прилад ідентифікує платину і паладій.

Індикатор дорогоцінних металів "Тест" використовується для експрес-контролю дорогоцінних металів на поверхні до­сліджуваного зразка.

Для досліджень можуть застосовуватись рентгенівські аналізатори складу речовин (наприклад, "Ехреrt-01Т"), які дозволяють досліджувати якісний та кількісний склад широкого спектру металів у зразках. При цьому робота з приладом потребує більшого рівня спеціальної кваліфікації від праців­ників, що його використовують.

Детектори діамантів. Портативні детектори діамантів "Біаіеві;" та "Біатопсі зі.аг" використовуються для визначення в оперативних умовах природних діамантів та їх штучних імі­тацій. Принцип дії полягає у вимірюванні теплопровідності діамантів, яка (на відміну від каменів, що є імітацією діаман­тів) є досить низькою.

Детектори діамантів дають змогу в оперативних умовах при проведенні оглядових операцій здійснювати попереднє дослі­дження з метою виявлення дорогоцінних та напівдорогоцін-них, а також синтетичних каменів, що імітують природні діа­манти.

Детектор наркотиків. Детектор "Канабіса", або детектор наркотичних речовин "САС", призначений для виявлення го­ловних рослинних наркотичних речовин, які попередньо хіміч­но не оброблялися. За допомогою приладу можна виявити такі речовини, як гашиш, маріхуану. Частинки рослин мають фор­му, характерну тільки для цих рослин, і тому їх можна легко визначити, розглядаючи в мікроскоп, вбудований у прилад.

Дозиметри. Переносний мікропроцесорний дозиметр "РМ-1202" призначений для вимірювання потужності польо­вої еквівалентної дози та накопиченої дози гама-випроміню-вання.

Дозиметр "ДКС-04" використовується для виявлення й оці­нювання за допомогою звукової та світлової сигналізації щіль­ності потоків теплових нейтронів, рентгенівського, гама- та жорсткого бета-випромінювань, а також для вимірювання по­тужності експозиційної дози рентгенівського та гама-випромі-нювання.

Дозиметр ДБГ-01С "Синтекс" застосовується для вимірю­вання потужності еквівалентної дози зовнішнього гама-випро-мінювання, відображення результату на цифровому індика­торі та якісного оцінювання інтенсивності гама-випроміню-вання за допомогою звукової сигналізації.

Дозиметри використовуються для оперативного оцінюван­ня радіаційного стану приміщень, вантажів або місцевості

Каратоміри. За допомогою каратоміра "Ьєуєгій§" визнача­ють розмір перснів, приблизну вагу перлів та дорогоцінних ка­менів в оправі та без неї.

Комплекти хімічних реактивів. Комплект індикаторів вибухових речовин призначений для виявлення таких вибухо­вих речовин:

  • групи А: тротилу, тетрилу, тринітробензолу;

  • групи Б: гексогену, нітрогліцерину, етиленглікольдині-трату, нітроцелюлози.

Прилади для аналізу вірогідності документів та блан­ків. Прилад "Спектр Відео М-20" дає змогу проводити дослі­дження документів та бланків з використанням різноманітних типів підсвічування, що в комплексі дозволяє виявляти ви­правлення і підчистки в тексті, а також ознаки підробки блан­ків документів. Використовуючи малогабаритну телевізійну камеру, виводять зображення документа на екран відеомонітора, що створює додаткові зручності при дослідженні.

Засоби аудіовізуального контролю. Чинним законодавс­твом України передбачено необхідність проведення контролю аудіовізуальних матеріалів (носіїв інформації), таких як аудіо-і відеокасети, диски для лазерних систем зчитування (аудіо-, відео- або програмні), накопичувачі на жорстких магнітних дисках персональних комп'ютерів, переносні персональні комп'ютери типу "Notebook", грамплатівки, фотоплівки та ін., які переміщуються через митний кордон України фізичними або юридичними особами.

Для цих цілей використовуються такі засоби аудіовізу­ального контролю: відео- та аудіомагнітофони, відеокамери, програвачі дисків для лазерних систем зчитування, засоби обчислювальної техніки, слайдоскопи, кінопроектори, засоби стирання магнітних записів. Крім названих технічних засобів митного контролю, в митницях можуть використовуватися й інші засоби.

З метою вдосконалення обліку наявності і визначення по­треб у технічних засобах митного контролю і зв'язку затвер­джені норми оснащення технічними засобами підрозділів мит­них установ України.