Скачиваний:
23
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
473.09 Кб
Скачать

1.2. Здійснення митного контролю товарів при переміщенні їх через митний кордон України суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності та фізичними особами.

Митні органи в межах своїх повноважень з метою закон­ності переміщення товарів, транспортних засобів через митний кордон України суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності та фізичними особами мають право здійснювати митний конт­роль шляхом перевірки документів та відомостей, огляду, пе­реогляду, обліку товарів та транспортних засобів та інших форм, передбачених МКУ та іншими законами України з пи­тань митної справи.

Під час проведення митного контролю митні органи само­стійно визначають форму та обсяг контролю, достатні для за­безпечення додержання законодавства України з питань мит­ної справи та міжнародних договорів України.

З метою забезпечення здійснення митними органами митно­го контролю за товарами та транспортними засобами, що пере­міщуються через митний кордон України, проведення заходів, пов'язаних з виявленням, попередженням та припиненням контрабанди та порушень митних правил, у пунктах пропуску на митному кордоні України, в межах прикордонної смуги на Державному кордоні України, у морських і річкових портах, аеропортах, на залізничних станціях, на територіях підпри­ємств, спеціальних митних зон, а також в інших місцях, ви­значених митними органами, створюються зони митного конт­ролю. Режим цієї зонице встановлені законодавством України з питань митної справи приписи, заборони та обме­ження щодо перебування товарів, транспортних засобів та гро­мадян, умови розташування будівель та споруд, а також про­ведення господарських робіт у зоні митного контролю. Забезпечення безпеки громадян, а також схоронності товарів, що переміщуються через митний кордон України, дотримання режиму, законності та правопорядку у зоні митного контролю покладається на відповідні митні органи.

1.3. Операції з товарами, що перебувають під митним контролем

Посадові особи митних органів з метою перевірки закон­ності ввезення на митну територію України товарів та транс­портних засобів, дотримання порядку їх ввезення, а також правильності та повноти сплати податків та зборів можуть здійснювати огляд територій та приміщень складів тимчасово­го зберігання, митних ліцензійних складів, спеціальних мит­них зон, магазинів безмитної торгівлі та інших місць, де знахо­дяться або можуть знаходитись товари та транспортні засоби, що підлягають митному контролю.

З дозволу митного органу суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності та фізичні особи можуть здійснювати навантаження, вивантаження, перевантаження, усунення пошкоджень упаков­ки, розпакування, упакування, перепакування товарів, митне оформлення яких не закінчено, зміну ідентифікаційних знаків чи маркування на цих товарах або їх упаковці, а також заміну транспортного засобу. Зазначені операції здійснюються за раху­нок власників товарів і транспортних засобів, що переміщують­ся через митний кордон України, або уповноважених ними осіб.

Товари, що перебувають під митним контролем, транспорт­ні засоби, приміщення, де знаходяться чи можуть знаходитися товари, які підлягають митному контролю, а також прилади обліку енергоносіїв, електричної, теплової та інших видів енер­гії можуть ідентифікуватися митними органами. Ідентифі­кація здійснюється шляхом накладення митних забезпечень: одноразових номерних запірно-пломбувальних пристроїв, пе­чаток, голографічних міток — нанесення цифрового, літерного чи іншого маркування, ідентифікаційних знаків, проставлення штампів, взяття проб і зразків, складання опису товарів і транспортних засобів, креслень, масштабних зображень, виготовлення фотографій, ілюстрацій, використання товаросупровідної документації тощо.

При здійсненні митного контролю в разі необхідності митні органи можуть залучати експертів та спеціалістів. Залучення спеціалістів та експертів здійснюється керівником митного органу або його заступником за погодженням з керівником підприємства, установи, організації, де працює спеціаліст чи експерт.