Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kpu / 3. Робоча програма навчальної дисципл_ни / Робоча програма навчальної дисципл_ни.DOC
Скачиваний:
37
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.38 Mб
Скачать

Тема 7. Конституційно-правова відповідальність в системі юридичної відповідальності

Поняття конституційно-правової відповідальності: характеристика підходів. Співвідношення конституційно-правової відповідальності з конституційною, державно-правовою відповідальністю. Місце конституційно-правової відповідальності в системі соціальної відповідальності. Ознаки конституційно-правової відповідальності (2 групи): їх характеристика. Функції конституційно-правової відповідальності: поняття та види. Класифікація конституційно-правової відповідальності: критерії та види. Конституційне правопорушення (делікт): поняття, склад (характеристика), класифікація. Конституційно-правова відповідальність та конституційний контроль, їх співвідношення.

Роль і значення теми для діяльності майбутнього фахівця юриста

Розгляд цієї теми має велике значення у формуванні майбутнього фахівця юриста, оскільки конституційна відповідальність у конституційному праві є самостійним видом юридичної відповідальності, що пов'язується, в першу чергу, із механізмом правового захисту Конституції України. У цьому випадку вчені говорять про конституційно-правову відповідальність. Але категорії «юридична відповідальність у конституційному праві» та конституційно-правова відповідальність» не є тотожними.

Юридична відповідальність у конституційному праві застосовується як у широкому значенні — конституційна, адміністративна та кримінальна за порушення норм чинного конституційного законодавства, так і в вузькому значенні — спеціальний, галузевий вид юридичної відповідальності, передбачений конституційним правом. Таким чином, категорія юридичної відповідальності у конституційному праві є загальною і охоплює конституційно-правову відповідальність.

Юридична відповідальність у конституційному праві передбачає як пряму відповідальність, види і міра якої визначається конституційним правом (конституційно-правова відповідальність), так і опосередковану (бланкетну) відповідальність, види і міра якої визначається іншими галузями права (адміністративно-правова, кримінально-правова). У комплексі конституційна, адміністративна і кримінальна відповідальність за порушення конституційно-правових норм є системою, механізмом юридичної відповідальності в конституційному праві України.

Зокрема, в межах цієї теми важливим є те, що під час огляду теоретичних основ цієї теми необхідно визначити місце конституційно-правової відповідальності в системі юридичної відповідальності. Для виявлення місця конституційно-правової відповідальності в системі юридичної відповідальності варто використовувати системний підхід. Співвідношення конституційно-правової відповідальності з іншими видами юридичної відповідальності є важливою проблемою для визначення місця цього виду відповідальності в системі. З метою подальшої конкретизації інституту конституційно-правової відповідальності передбачається висвітлення позитивних і ретроспективних аспектів юридичної відповідальності, доведення їх понятійної єдності та існування цілісної категорії юридичної відповідальності. Аналіз ознак конституційно-правової відповідальності дозволить найбільш повно з’ясувати її суть. Необхідно також провести аналіз функцій конституційно-правової відповідальності. Розгляд класифікації конституційно-правової відповідальності має велике значення для з’ясування сутності інституту конституційно-правової відповідальності, що є одним із системоутворюючих факторів конституційного права України як основи системи національного права. Висвітлення останнього питання пов’язано із розкриттям змісту підстави ретроспективної конституційно-правової відповідальності, якою є конституційне правопорушення (делікт) та його юридичний склад. В першу чергу, визначити поняття конституційного правопорушення та його характерні риси. Далі передбачається визначення понять кожного з невід’ємних елементів юридичного складу конституційного правопорушення: об’єкту, об’єктивної сторони, суб’єкту, суб’єктивної сторони.

Ключові слова: юридична відповідальність (ретроспективна та позитивна), конституційно-правова відповідальність, конституційна відповідальність, державно-правова відповідальність, соціальна відповідальність, політична відповідальність, загальні ознаки конституційно-правової відповідальності, спеціальні ознаки конституційно-правової відповідальності, функції конституційно-правової відповідальності, ретроспективна конституційно-правова відповідальність, позитивна конституційно-правова відповідальність, конституційне правопорушення (делікт), юридичний склад конституційного правопорушення, об’єкт конституційного правопорушення, об’єктивна сторона конституційного правопорушення, суб’єкт конституційного правопорушення, суб’єктивна сторона конституційного правопорушення, конституційний контроль.

Обсяг знань, вмінь студента після вивчення теми

Після вивчення даної теми студенти повинні:

знати визначення таких термінів, як юридична відповідальність (ретроспективна та позитивна), конституційно-правова відповідальність, конституційна відповідальність, державно-правова відповідальність, соціальна відповідальність, політична відповідальність, загальні ознаки конституційно-правової відповідальності, спеціальні ознаки конституційно-правової відповідальності, функції конституційно-правової відповідальності, ретроспективна конституційно-правова відповідальність, позитивна конституційно-правова відповідальність, конституційне правопорушення (делікт) тощо;

вміти визначати місце конституційно-правової відповідальності в системі юридичної відповідальності. Для виявлення місця конституційно-правової відповідальності в системі юридичної відповідальності варто використовувати системний підхід. Співвідношення конституційно-правової відповідальності з іншими видами юридичної відповідальності є важливою проблемою для визначення місця цього виду відповідальності в системі,висвітлити позитивні і ретроспективні аспекти юридичної відповідальності, доведення їх понятійної єдності та існування цілісної категорії юридичної відповідальності. Аналіз ознак конституційно-правової відповідальності дозволить найбільш повно з’ясувати її суть. Необхідно також провести аналіз функцій конституційно-правової відповідальності.Розгляд класифікації конституційно-правової відповідальності має велике значення для з’ясування сутності інституту конституційно-правової відповідальності, що є одним із системоутворюючих факторів конституційного права України як основи системи національного права. На основі аналізу чинного законодавства і конституційно-правової доктрини передбачається визначення критеріїв класифікації та видів конституційно-правової відповідальності; визначити поняття конституційного правопорушення та його характерні риси. Далі передбачається визначення понять кожного з невід’ємних елементів юридичного складу конституційного правопорушення: об’єкту, об’єктивної сторони, суб’єкту, суб’єктивної сторони.

Перелік нормативних актів України до вивчення теми

  1. Конституція України від 28 червня 1996 року (зі змінами і допов.) // Відомості Верховної Ради України. — 1996. — №30. — Ст. 141 ; Офіційний вісник України. — 2010. — №72/1 Спеціальний випуск. — С.15. — Ст. 2598.

  2. Кодекс адміністративного судочинства України від 6 липня 2005 року (зі змінами і допов.) // Відомості Верховної Ради України. — 2005. — № 35, 35-36, 37. — Ст. 446

  3. Кодекс України про адміністративні правопорушення від 7 грудня 1984 року (зі змінами і допов.) // Відомості Верховної Ради України. — 1984. — №51. — Ст.1122.

  4. Кримінальний кодекс України від 4 квітня 2001 року (зі змінами і допов.) // Відомості Верховної Ради України. — 2001. — №25. — Ст.131.

  5. Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів : Закон України від 10 липня 2010року (зі змінами і допов.) // Відомості Верховної Ради. — 2010. — №35-36. — Ст.491.

  6. Про вибори народних депутатів України : Закон України від 17 листопада 2011 року // Офіційний вісник України. — 2011. — № 97.

  7. Про вибори Президента України : Закон України від 5 березня 1999 року (зі змінами і допов.) // Відомості Верховної Ради України. — 1999. — № 14. — Ст. 81.

  8. Про внесення змін до Закону України “Про вибори Президента України” : Закон України від 18 березня 2004 року // Урядовий кур’єр. — 2004. — № 64.

  9. Про місцеве самоврядування в Україні : Закон України від 21 травня 1997 року (зі змінами і допов.) // Відомості Верховної Ради України. — 1997. — № 24. — Ст. 170.