Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
cp / 4. Тексти лекц_й / Лекц_я 1.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
128.51 Кб
Скачать

Висновки з третього питання:

Таким чином, ми з’ясували поняття та види функцій цивільного права, значення компенсаційної функції для регулювання цивільних правовідносин, а також поняття принципів цивільного права, їх нормативне закріплення у цивільному законодавстві. Особливу увагу ми приділили системі цивільного права України, розкрили поняття та особливості пандектного підходу до формування системи цивільного права у співвідношенні із інституціональним.

Висновки з теми:

Отже, сьогодні ми розглянули одну з найголовніших тем цивільного права. Протягом лекції ми розглянули поняття та особливості предмету, методів, принципів, системи, джерел цивільного права. Ця лекція є найголовнішою, оскільки в ній закріплюються загальні засади функціонування цивільного права як галузі права. Таким чином, ми з’ясували, що термін «цивільне право» застосовується у декількох значеннях, а саме як галузь права, як галузь законодавства, як наука та як учбова дисципліна. Ці визначення не співпадають, однак доповнюють один одне, розкриваючи в різній площині багатозначний термін «цивільне право». Особливу увагу ми приділили встановленню ознак цивільного права як галузі права, таких як юридична рівність, майнова відокремленість, вільне волевиявлення. Під принципами цивільного права розуміють основні засади, в яких втілені корінні, найхарактерніші риси цього права. Керуючись принципами права, законодавець проводить удосконалення цивільного законодавства, врегульовує ті суспільні відносини, які раніше цивільним правом не регулювалися. Становлення і розвиток цивільного права базується як на загально-правових принципах, так і на спеціальних.

Ми з’ясували поняття та види функцій цивільного права, значення компенсаційної функції для регулювання цивільних правовідносин, а також поняття принципів цивільного права, їх нормативне закріплення у цивільному законодавстві. Особливу увагу ми приділили системі цивільного права України, розкрили поняття та особливості пандектного підходу до формування системи цивільного права у співвідношенні із інституціональним. Право - це не просто сукупність правових норм, а й певна їх система. Правова система складається з галузей права, кожна з яких, в свою чергу також системно організована, має свій предмет і метод регулювання, свою структуру розподілу правових елементів. Елементами правової структури є юридичні норми та інститути.

Цивільне право, як і інші галузі права, має свою систему. Структуризація цивільно-правових елементів проводиться не стихійно, а на підставі вироблених наукою і практикою загальних підходів. Існують такі підходи до побудови системи цивільного права.

Маю надію, що цю першу тему ви засвоїте добре, оскільки вона є головною підставою вашого наступного засвоєння матеріалу з предмету цивільне та сімейне право. Дякую за увагу. У кого які є питання. Будь-ласка, слухаю.

Методичні поради щодо підготовки даної теми:

Студент, який приступає до вивчення курсу: «Цивільне та сімейне право», повинен знати завдання, які поставлені перед ним. Курс цивільного права, який включає в себе дві частину - Загальну та Особливу, розрахований на розв'язання наступних завдань.

Суть пізнавального завдання зводиться до засвоєння змісту цивільно-правових норм, цивільно-правових інститутів цивільного законодавства, об’єктивних закономірностей їх розвитку. В цивільному законодавстві передбачається чимало термінів, категорій: майнові відносини, немайнові відносини, юридична особа, підстави виникнення цивільних прав і обов'язків, відповідальність, вина тощо. Зміст і сутність зазначених та інших категорій цивільного законодавства розкриваються в цивілістичній літературі, з якою необхідно ознайомитися. Такою літературою є підручники і навчальні посібники. В юридичній літературі не завжди спостерігається одностайність думок, поглядів на сутність деяких термінів, наприклад, поняття «зміст права власності», «недійсний правочин», а також щодо розв'язання інших теоретичних питань цивільного права. В деяких підручниках з цивільного права виділяються окремі параграфи і рубрики, присвячені дискусійним питанням. (Див. напр., Цивільне право України. Частина перша. За ред. проф. Ч. Н. Азімова, доцентів С. Н. Приступи, В. М. Ігнатенко - Харків. Право, 2000. - С. 11-14. - § 4. Дискусія щодо предмета цивільного права і метода цивільно-правового регулювання суспільних відносин; Гражданское право. Ч. 1. Под ред. Ю. К. Толстого, А. П. Сергеева - М.: ТЕИС, 1998. - С. 9-12. -«Проблемы предмета й метода гражданско-правового регулирования»).

При вивченні студентом спірних питань необхідно враховувати наступне. Перш за все, треба познайомитися з аргументами на користь тих чи інших позицій. Виробити власне ставлення до них І вже потім визначатися у відповідному спірному питанні. Тут можливі такі ситуації: приєднання до однієї із точки зору з додатковими аргументами чи без них або обґрунтування власної точку зору щодо дискусійного питання.

Оволодіння законодавством, доктриною та судовою практикою з питань, що вивчаються в межах Загальної частини, є необхідною передумовою для опанування питань, викладених у другій, Особливій частині. Ця частина вміщує правове регулювання конкретних видів цивільних правовідносин.

Соседние файлы в папке 4. Тексти лекц_й