Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
cp / 4. Тексти лекц_й / Лекц_я 3.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
189.95 Кб
Скачать

Міністерство внутрішніх справ україни

Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ

Кафедра цивільно-правових дисциплін

ЛЕКЦІЯ

з дисципліни «Цивільне право»

ТЕМА № 3 Цивільні правовідносини. Здійснення та захист цивільних прав

(2 години)

Для факультету

заочного навчання цивільних осіб ННІ ПОЗН

Дніпропетровськ - 2015

Лекцію підготував старший викладач кафедри цивільно-правових дисциплін Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, кандидат юридичних наук Лежнєва Т.М.

Рецензенти:

Зуєв В.А. – завідувач кафедри цивільно-правових дисциплін Академії митної служби України, кандидат юридичних наук, доцент.

Лежнєв О.І. – директор Товариства з обмеженою відповідальністю «Юридичне бюро «ВОТУМ».

Обговорено на засіданні кафедри цивільно-правових дисциплін, протокол № 23 від 03 червня 2015 р.

ПЛАН ЛЕКЦІЇ

ВСТУП

  1. Поняття, особливості та структура цивільних правовідносин.

  2. Класифікація цивільних правовідносин.

  3. Підстави виникнення, зміни та припинення цивільних правовідносин

  4. Здійснення та захист цивільних прав та інтересів. Форми та способи захисту цивільних прав.

ВИСНОВКИ

Рекомендована література

Нормативно-правові акти:

  1. Конституція України від 28.06.1996 р. // Відомості Верховної Ради України. - 1996.- N 30.- ст. 141.

  2. Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. // Відомості Верховної Ради України. - 2003.- NN 40-44. - ст.356.

  3. Сімейний кодекс України від 10.01.2002 р. // Відомості Верховної Ради України. - 2002 р. - N 21-22. - ст.135.

  4. Господарський кодекс України від 16.01.2003 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2003 р. - N 18, N 19-20, N 21-22.- ст.144.

Наукові та навчально-методичні джерела:

  1. Цивільне право України: Підручник / За ред. О.В. Дзери, Н.С. Кузницової. – К.: Юрінком Інтер.- 2010. – 567 с.

  2. Цивільне право України: Навчальний посібник / За заг. ред. І.А.Бірюкова, Ю.О.Заїки. – К.: Істина. - 2007. – 224 с.

  3. Цивільне право України: Підручник: У 2 книгах / За ред. О.В. Дзери, Н.С. Кузнецової. – 2-е вид., допов. і перероб. – К.: Юрінком Інтер.- 2008. – 703с.

  4. Цивільне право України. Підручник: У 2 т./ За заг. редакцією В.І. Борисової, І.В. Спасибо-Фатєєвої, В.Л. Яроцького. – К: Юрінком Інтер,2004. – Т.1.- 480 с.

  5. Харитонов Є.О., Дрімлюк А.І., Калітенко О.М. Цивільне право (в запитаннях і відповідях). – Х.: ТОВ « Одісей», 2008. – 576 с.

  6. Цивільний кодекс України: Науково-практичний коментар. – Х.: ТОВ «Одіссей», 2010. – 1200 с.

  7. Цивільний кодекс України : Науково-практичний коментар: У 2 ч. / За заг. ред.. Я.М. Шевченко. – К.: Концерн «Видавничий Дім «Ін Юре», 2011. – Ч. 1. – 692 с.

Мета лекції

Метою лекції є вивчення основ теорії цивільного права, центральним ядром якої і є вчення про цивільне правовідношення. Послідовне вивчення питань цієї теми дозволить студентам скласти чітке уявлення про цивільні правовідносини, його структурні особливості та елементи, про суб’єкти цивільних прав та обов’язків, а також практики застосування цивільно-правових норм під час здійснення та захисту прав суб’єктів цивільних правовідносин, прищеплення навичок і вміння аналізувати наукові теорії, вирішувати конкретні життєві ситуації, що виникають у сфері цивільно-правового регулювання.

ВСТУП

Перша частина сьогоднішньої лекції є актуальною, оскільки цивільні правовідносини є предметом регулювання цивільного права. Тому встановлення їх ознак, особливостей, що притаманні цивільним правовідносинам порівняно з іншими видами правовідносин, зокрема, трудовим, екологічним, сімейним, господарським тощо є необхідною умовою правильного правозастосування. Важливими як з точки зору теорії цивільного права, так і з практичної точки зору є також питання структури цивільних правовідносин та їх класифікації за різноманітними критеріями.

Друга частина сьогоднішньої лекції є актуальною, оскільки одним із головних принципів цивільного права виступає принцип судового захисту та інтересу (ст. 3 ЦК України) і невідривно пов’язана із попередніми темами. Тому детальне роз’яснення здійснення та захисту цивільних прав, їх форм, способів та видів становитиме мету другої частини сьогоднішньої лекції.

Актуальність цієї теми не викликає сумнівів, оскільки життя настільки різноманітне і щоденно укладаються безліч договорів, інших правочинів, що не завжди суб’єкти правовідносин здійснюють свої права та виконують обов’язки належним чином, що призводить до необхідності уповноваженій особі застосовувати передбачені законом форми та способи захисту цивільних прав та інтересів.

Метою сьогоднішньої лекції виступатиме з’ясування теоретичних аспектів поняття, особливостей, структури та видів цивільних правовідносин, а також з’ясування питання здійснення та практичної реалізації захисту цивільних прав.

Отже, першим питанням сьогоднішньої лекції виступає: поняття, особливості та склад цивільного правовідношення.

Соседние файлы в папке 4. Тексти лекц_й