Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

UL0000031

.PDF
Скачиваний:
316
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
3.04 Mб
Скачать

від натовпу, не даючи їм змоги сховатися в натовпі, безкарно залишити район операції, потім розгортається у ланцюг і, взаємодіючи з групою оточення, затримує правопорушників. З прибуттям групи конвоювання створюють коридори,якими виводять затриманих на посадку до спецавтомобілів. Залежно від кількості, степеня агресивності правопорушників та умов місцевості, група може бути вишикувана у колону по одному, по два, по три, по чотири чоловіки, міліцейський ланцюг – в одну, дві, три, чотири шеренги.

Кількісний склад групи визначається залежно від довжини рубежу блокування.

Завданнями цієї групи також є:

блокування району (зони) місцевості з метою обмеження доступу громадян до місця масових безпорядків;

направлення через КПП у фільтраційний пункт осіб, які активно намагаються проникнути в район (зону) блокування;

затримання правопорушників, припинення проїзду в район (зону) блокування зайвого транспорту.

Призначається старший групи.

Група розосередження – для розподілу натовпу на частини і витіснення їх у кількох напрямах за лінію оточення і далі до розосередження на дрібні групи, а також для надання допомоги групі блокування у відокремленні від натовпу організаторів та активних учасників масових безчинств, та групі вилучення у затриманні правопорушників.

При розподілі натовпу на частини група шикується у колону або кутом уперед, при витісненні натовпу – в міліцейський ланцюг, виступом уперед або вліво чи вправо, використовуючи при цьому методи психологічного впливу. Група забезпечується наявними спеціальними засобами, технікою для активного наступу, захисту й оборони від учасників масових безчинств. Кількісний склад групи встановлюється з урахуванням чисельності натовпу і розмірів території, яку він займає. Призначається старший групи.

Група вилучення – для затримання організаторів та активних учасників масових безпорядків, які сховалися у натовпі. Група діє у складі групи розосередження. Формується із числа фізично добре розвинутих і підготовлених курсантів, що пройшли спецпідготовку. Чисельність групи визначається залежно від кількості організаторів та активних учасників масових безпорядків, які є у натовпі, з урахуванням того, що для затримання одного правопорушника необхідно не менше трьох осіб. Призначається старший групи.

Група конвоювання – для конвоювання затриманих до спецавтомобілів з подальшим супроводженням з району проведення опера-

281

ції на фільтраційний пункт. Групи виконують завдання разом з водіями на спецмашинах, автомобілях конвоювання. Чисельність кожної – 4 особи. Призначається старший групи.

Група розгороджування – для розбирання барикад та усунення інших перешкод, що створені правопорушниками. Чисельність групи визначається залежно від обсягу завдань і наявності необхідних для їх виконання засобів. Призначається старший групи.

Фільтраційний пункт – для забезпечення нормальних умов роботи слідчо-оперативної групи й розміщення доставлених з району операції учасників масових безчинств. На фільтраційний пункт призначається старший групи.

Група документування протиправних дій – для фіксації та документування протиправних дій учасників масових безпорядків. Чисельність групи визначають з урахування кількості засобів документування і наявності спеціалістів.

Слідчо-оперативна група – для проведення слідчих і операти- вно-розшукових дій. Групу оснащують засобами візуального нагляду, фотографування, відео – і звукового запису. Для забезпечення безпеки роботи групи при виїзді на місце подій організовують охорону.

Група застосування спеціальних засобів – для застосування спе-

ціальних засобів, які є на озброєнні ОВС. Формується із числа курсантів, які мають навички застосування спеціальних засобів. Основним завданням цієї групи є нейтралізація активних дій учасників масових безпорядків при їх розсіюванні. У випадку необхідності, за вказівкою керівника навчання ця група виконує завдання обеззброєння або затримання злочинців, якічинять збройнийопір. Призначається старшийгрупи.

Група пожежогасіння – для локалізації та ліквідації пожеж, що виникли внаслідок підпалів. Чисельність і кількість технічних засобів пожежогасіння визначають залежно від необхідності.

Додаток № 1 Розрахунок сил і засобів зведеного загону

1.Група патрулювання – 12 осіб.

2.Група оточення – 40 осіб.

3.Група організації дорожнього руху – 4 особи.

4.Група зв’язку – 5 осіб.

5.Група блокування – 80 осіб.

6.Група розосередження – 100 осіб.

7.Група вилучення – 20 осіб.

8.Група конвоювання – 16 осіб.

9.Фільтраційний пункт – 8 осіб.

282

10.Слідчо-оперативна група – 10 осіб.

11.Група застосування спецзасобів – 6 осіб.

12.Група резерву – 40 осіб.

13.Група медичного забезпечення – 3 особи.

14.Група тилового і МТЗ – 4 особи.

15.Група пожежогасіння – 4 особи.

16.Група розгороджування – 3 особи.

17.«Натовп» – 12 осіб.

Зв’язок радіально-кільцьовий.

Командира _________________ навчального взводу, що отримав завдання від керівника навчань, направляють у район (зону) ймовірного порушення громадського порядку. Патрульну групу скеровують для охорони громадського порядку на маршрутах, що прилягають до місця порушення громадського порядку.

Згідно з даним списком важливих об’єктів, що підлягають охороні, виставляють наряди охорони на ці об’єкти. Групу організації дорожнього руху здійснює регулювання руху транспорту в районі і на території, що прилягає до місця порушення громадського порядку.

Крім цього, на початковому етапі слід використати заходи роз’яснення неправомірності дій організаторів та інших учасників натовпу. Роботу щодо розсіювання груп учасників слід проводити не тільки пропагандою, а й демонстрацією тієї сили, яка вже приступила до виконання своїх завдань в районі (зоні) оточення. Важливим моментом є відкрите фіксування дій натовпу за допомогою фото-відео-кіноапаратури і засобів зв’язку. Велику ефективність має проведення індивідуальної роботищодо переконання учасників ужесформованого натовпу.

На даному етапі при роз’ясненні законодавства потрібна взаємодія з працівниками державних органів, СБУ, прокуратури та ін.

Якщо попереджувальні заходи не дали позитивних результатів і організаторам вдалося спровокувати натовп на масові безпорядки, керівник приймає рішення щодо силових дій, доповідає обстановку і прийняте рішення керівникам органів державної влади і управління, дає команду групам блокування, розсіювання, вилучення, конвоювання приступити до виконання завдань.

За цією командою:

1. Командир взводу ____________ прибуває на місце порушення громадського порядку, використовуючи наявний особовий склад, оточує і блокує зону. Оточення залежно від наявної оперативної обстановки може бути суцільним або вибірковим. Міліцейський ланцюг при цьому може бути звичайним або посиленим. У найбільш небезпечних

283

місцях порушення громадського порядку можуть бути використані металеві турнікети, «їжаки», транспортні засоби. Техніку розміщують тильною стороною до натовпу, з метою захисту її від пошкодження та псування. Оточення, як правило, виставляють перед технікою.

2.Командири взводів ____________ і ____________ виконують розсіювання натовпу, взаємодіючи з групою блокування, і діють у колонах або кутом уперед, розподіляючи натовп на частини. При необхідності надають допомогу групі блокування. Тактичні прийоми розсіювання натовпу можуть бути різними. Після поділу натовпу на частини групу розсіювання перешиковують в ланцюг (виступом уліво, виступом управо), і вони починають витискати учасників натовпу у кількох напрямках, використовуючи методи психологічного впливу і обираючи темп руху з таким розрахунком, щоб не створювати у натовпі товчії, яка може призвести до небажаних наслідків. У процесі розсіювання натовпу, особовий склад повинен проявити витримку, високу пильність та обережність, вміло використовувати індивідуальні засоби захисту, а за необхідності – наявну спеціальну та інші техніки.

3.Командир взводу _____________ із особовим складом групи вилучення, висувається в зону оточення одночасно з групою розсіювання і вилучає з натовпу організаторів, підбурювачів та активних учасників протиправних дій.

4.Сам процес вилучення, за можливості, повинен проводитися максимально оперативно.

5.Затриманих порушників доставляють на створені тимчасові кон- трольно-пропускніпункти. Одночасно працює іфільтраційний пункт.

6.Для доставляння затриманих правопорушників використовують частину особового складу взводу _____________ як групу конвоювання затриманих. Затриманих, за можливості, розташовують у спецавтомобілях; якщо останні відсутні, то конвоювання здійснюється у пішому порядку (звичайний або посилений конвой), як правило, малолюдними маршрутами.

7.Якщо виникає необхідність, то в дію можна вводити групу по застосуванню спеціальних засобів та групу пожежогасіння.

8.Командир взводу ____________ (група резерву) знаходиться з особовим складом у попередньо відведеному місці, будинку, автобусі, іншому сховищі і діє за командою керівника навчань.

Методичні поради викладачу

Викладач, якого призначають посередником для проведення оперативно-тактичного навчання, зобов’язаний ознайомитись із списком курсантів навчальної групи і призначити, хто із них і яку конкрет-

284

ну посаду працівника ОВС буде виконувати в процесі навчання. Призначення курсантів необхідно провести за 4-5 днів до початку навчання, щоб вони змогли вивчити нормативні акти, підготувати себе до дії у відповідних ролях. Викладач – посередник контролює хід підготовки курсантів до навчання, надає допомогу в повторенні раніше вивченого теоретичного матеріалу.

Крім цього, викладач детально вивчає зміст задуму навчання, лінію поведінки його учасників. Під час навчання викладачпосередник зобов’язаний керуватися графіком черговості, контролювати виконання курсантами своїх обов’язків і ролей. У випадку, якщо курсант приймає неправильне рішення або допускає порушення законності, посередник зобов’язаний вказати на наявні недоліки і вжити заходів до їх усунення. Після закінчення навчання посередник у закріпленій за ним групі проводить розбір і підводить підсумки, звертає особливу увагу на вміння курсантів діяти щодо попередження і припинення масових безпорядків.

Далі посередник подає в навчальний відділ університету звіт, у якому вказує позитивні і негативні моменти дій курсантів, недоліки в організації навчання і пропозиції, спрямовані на покращення організації таких навчань у майбутньому. Загальний підсумок навчань підводять ректор із залученням викладачів кафедр, начальників факультетів, курсів та їх заступників.

Лінія поведінки курсантів, які виступають в ролі групи порушників громадського порядку.

В 9.00 год. курсанти-імітатори в спортивному одязі під керівництвом начальника факультету в навчально-тренувальному центрі університету озброюються палицями та ін. предметами.

Район стадіону, за тактичним задумом навчань визначено як місце збору натовпу, який потім під керівництвом організаторів повинен направитись у район розташування РВ ЛМУ УМВСУ у Львівській області для звільнення громадянина Іваніва М.І.

По прибуттю всього особового складу, натовп направляється до будинку умовного РВ ЛМУ УМВС України у Львівській області, біля нього починають кричати, вимагати звільнення гр. Іваніва М.І., бити вікна, пробувати проникнути у приміщення ЛМУ УМВС.

До прибуття зведеного загону оперативного реагування натовп спробує розсіятися, щоб працівники міліції не змогли їх затримати. Але оскільки район буде швидко оточений, переконавшись, що сховатись немає можливості, по команді організатора (роль організатора грає командир) нові групи, імітуючи, сходяться в коло, погрожують працівникам міліції, не реагують на попередження і законні вимоги працівників міліції.

285

Після введення груп розсіювання, вилучення і конвоювання, організаторів і активних учасників масових безчинств затримують і доставляють до конвойних машин.

Графік оголошення ввідних:

Ввідна № 1

У чергову частину університету від чергового по УМВС України у Львівській області надійшов сигнал про введення оперативного плану «Хвиля», та інформація, що в районі вул. Ботвіна, біля будинку № 30, проходить збір озброєних палицями, нун-чаками, ланцюгами та ін. предметами групи родичів і товаришів гр. Іваніва М.І., який знаходиться в кімнаті для доставлених Шевченківського РВ ЛМУ УМВС України у Львівській обл. з метою звільнення його. Черговий по УМВС України у Львівській обл. дав вказівку направити в район розташування Шевченківського РВ ЛМУ УМВС України у Львівській обл. зведений загін оперативного реагування з метою недопущення нападу на РВ ЛМУ УМВС України у Львівській обл. та масових безпорядків, затримання організаторів і активних учасників.

Лінія поведінки чергового по інституту:

1.Перевіряє отримання сигналу та інформацію у чергового по УМВС України у Львівській області (умовно).

2.Доповідає про отримання сигналу і передає інформацію (ректору інституту) начальникові оперативного штабу і його заступникам.

3.Інформує проотриманнясигналукомандиразведеногозагону.

4.Дає вказівку про підготовку автотранспорту для виїзду особового складу зведеного загону.

5.Видаєнеобхіднеоснащенняособовомускладузведеногозагону.

6.Забезпечує виїзд зведеного загону до місця події.

7.Доповідає черговому УМВС України у Львівській обл. про виїзд особового складу загону (умовно), а також (ректору університету) начальниковіоперативногоштабуівподальшомудієза їхвказівками.

Ввідна № 2

9 год. 05 хв. Командир зведеного загону отримав від чергового по університету сигнал про проведення оперативного плану «Хвиля» та інформацію про те, що група порушників громадського порядку 50–60 чоловік, озброєна палицями та іншими предметами, збирається здійснити напад на приміщення Шевченківського РВ ЛМУ УМВС України у Львівській обл. і звільнити свого товариша гр. Іваніва М.І., який знаходиться у кімнаті для доставлених у названому РВ ЛМУ УМВС України у Львівській області.

286

Лінія поведінки командира зведеного загону

При отриманні сигналу він зобов’язаний:

1.Проінформувати про отримання сигналу командирів взводів

1 взвод (_____________________________)

2 взвод (_____________________________)

3 взвод (_____________________________)

4 взвод (_____________________________)

5 взвод (_____________________________)

6 взвод (_____________________________)

7 взвод (_____________________________

2.Підняти по сигналу «Тривога» особовий склад загону.

3.Проконтролювати видачу особовому складу необхідних спеціальних засобів.

4.Вишикувати особовий склад загону, доповісти начальникові оперативного штабу (ректору університету), в його відсутність – черговому по університету, про готовність загону до виконання поставленого завдання.

5.Організувати посадку особового складу загону в автотранспорт і його прибуття до місця призначення.

6.У подальшому діяти за вказівкою керівника навчання.

Ввідна № 3

9 год. 15 хв.

Оперативний штаб виїжджає на місце нападу на приміщення Шевченківського РВ ЛМУ УМВС України у Львівській обл. (за задумом навчання – одне із приміщень навчально-тренувального центру).

1.Коли оперативний штаб прибув на місце події, керівник дає вказівку командиру зведеного загону оточити район безчинства.

2.Керівник звертається з допомогою мегафону до натовпу з проханням припинити порушення громадського порядку.

3.Оскільки з натовпу чути викрики про відмову виконувати вказівки працівників міліції, член оперативного штабу знову звертається до натовпу і попереджує, що проти них буде застосовано силу і спеціальні засоби з метою припинення порушення громадського порядку.

4.Після неодноразових звернень до натовпу з проханням припинити порушення громадського порядку і переконавшись у тому, що його вказівок не виконують, доповідає про це керівникові оперативного штабу і по його команді дає вказівку командиру зведеного загону розподілити натовп з затриманням організаторів і активних учасників масових безчинств.

287

Ввідна № 4

9 год. 25 хв.

Зведений загін прибув на місце події (за задумом навчання – територія навчально-тренувального центру університету), де проводиться висадка особового складу з автотранспорту.

Лінія поведінки особового складу загону масових безчинств:

1.Прибувши на місце події, командир зведеного загону оперативного реагування отримує додаткову інформацію про зміни оперативної обстановки.

2.Командир дає вказівки особовому складу загону оточити район розташування натовпу і виставити КПП, а після оточення цього району, доповідає керівникові навчань.

3.Командир дає вказівку особовому складу 3 і 4 взводів підготуватись до дій щодо розсіювання натовпу на дрібні групи.

4.Особовий склад 3 і 4 взводів за вказівкою командира загону вклинюється в натовп, відтісняє його учасників від РВ і розділяє на

4–6 груп.

5.За вказівкою командира зведеного загону, у розриви, які утворилися в натовпі в результаті дії групи розсіювання, входять члени групи вилучення організаторів і активних учасників, яких затримують і вилучають із натовпу.

6.Після закінчення розсіювання і затримання активних учасників масових безчинств командир зведеного загону доповідає керівникові навчання.

План-коментар до дій зведеного загону по ліквідації масових безпорядків при проведенні тактико-спеціального навчання за оперативним планом «Хвиля».

Прибувши на місце, де знаходиться натовп порушників громадського порядку:

1.Командир зведеного загону (по рації) доповідає керівникові навчання про готовність загону до виконання завдань.

2.Надходить наказ почати навчання.

3.Командир загону приймає рішення:

– довести до особового складу оперативну обстановку;

– поставити завдання командирам взводів щодо блокування району збору натовпу;

– провести інструктаж груп розосередження і затримання.

4.Ці групи займають початкові рубежі і блокують район збору громадян.

5.Надходять доповіді командирів взводів про закінчення блокування району.

288

6.Командир загону, оцінивши обстановку, доповідає керівникові навчань свої пропозиції щодо розсіювання угруповання.

7.Після відмови організаторів натовпу і активних його членів виконати вказівки працівників міліції про припинення протиправних дій і відмову слідувати через КПП для доставки в РВ, командир зведеного загону доповідає про ускладнення оперативної обстановки.

8.Керівник операції приймає рішення і віддає наказ про розсіяння угрупування ізатримання йогоорганізаторівтаактивнихучасників.

9.Командирам взводів по рації віддається наказ про застосування силових заходів.

10.Групи розосередження розділяють натовп на 4 частини.

11.Групаблокуванняпідходитьдонатовпунавідстань10 м. віднеї.

12.Старший групи розосередження звертається до натовпу з пропозицією припинити чинити опір працівника міліції, кинути палиці та ін. предмети.

13.Подається команда: «Виходити по одному», «Руки вгору», «Кидай палиці». Правопорушники виконують ці команди.

14.Особовий склад групи затримує найактивніших учасників, які чинять злісний опір, надягають на них наручники, обшукують і під вартою доставляють до місця розташування оперативно-слідчої групи, де їх допитують.

15.Старший групи вилучення доповідає по рації керівникові операції про затримання організаторів.

16.Командир загону віддає наказ слідчо-оперативній групі про огляд місця події і вилучення та фіксації слідів та речових доказів.

289

ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ ПОКАЖЧИК

Адміністративна діяльність органів внутрішніх справ – це виконавчо-розпорядницька діяльність, змістом якої є організація і практичне здійснення встановлених державою заходів по охороні громадського порядку.

Адміністративне затримання – засіб припинення правопорушення, засіб забезпечення провадження у справах про адміністративне правопорушення.

Адміністративне правопорушення – протиправна, винна (умисна або необережна) дія чи бездіяльність, яка посягає на державний або громадський порядок, власність, права і свободи громадян, на встановлений порядок управління, і на яку законодавством передбачено адміністративну відповідальність.

Віктимність – це така соціально-психологічна сукупність рис особи, що зумовлює високу ймовірність стати об’єктом злочинного посягання. Треба зауважити, що віктимність – це якісний показник: чим вища віктимність особи, тим більша ймовірність того, що вона стане жертвою злочину. Віктимність конкретної особи (індивідуальна віктимність) – це об’єктивно притаманна людині (реалізована злочинним актом або залишена як потенційна) здатність, схильність стати за певних обставин жертвою злочину. Залежно від особистісних рис і поведінки конкретного індивіда, ступінь його вразливості може перевищувати середній (підвищена віктимність) або бути нижчим від середнього (мінімізована віктимність). Індивід не придбав віктимність у процесі життєдіяльності, а є віктимним з моменту народження та до смерті; він не може не бути віктимним, оскільки живе в суспільстві, де не ліквідована злочинність, отже, існує об’єктивна можливість стати жертвою злочину. Віктимізація – це процес перетворення особи чи групи осіб на реальну жертву, а також результат такого процесу; віктимізувати – означає перетворити когось на жертву злочину. Девіктимізація – зворотний процес явища. Віктимна ситуація – життєва ситуація, що складається у зв’язку з характеристиками особи чи поведінкою потенційної жертви, коли виникає реальна можливість заподіяння їй шкоди.

Використання вогнепальної зброї – це приведення її у бойову го-

товність.

Вогнепальна зброя – це будь-яка зброя, вражаючі якості якої обумовлюютьсядією снаряда, щоотримуєприскорення силоюпороховихгазів.

Втеча – залишення особою, яка відбуває покарання у вигляді позбавлення волі або перебуває під вартою як підозрюваний, обвинувачений чи підсудний, місця, де вона перебуває з метою постійного чи тимчасового ухиленнявідподальшого перебуваннявньому.

290

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]