Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
34
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
343.62 Кб
Скачать

21

8. Приклад розрахунків кошторисної вартості та одиничних

кошторисних розцінок на проведення геофізичних

досліджень і робіт в свердловинах

8.1. В и х і д н і д а н і

8.1.1. Для прикладу розрахунків кошторисної вартості та одиничних кошторисних розцінок обрано геофізичні дослідження і роботи в геолого-розвідувальних свердловинах на етапі пошукової оцінки родовища залізних руд.

Проектом передбачається буріння 36 свердловин протягом 11 місяців (280 днів), в тому числі 20% обсягу виконується в ненормалізованих кліма-тичних умовах в період року з 16 вересня до 17 квітня.

Середня відстань від свердловин до бази геофізичного загону, який буде виконувати роботи, складає 38 км, з яких 35 км природними ґрунтовими дорогами ІІІ групи і 3 км в умовах бездоріжжя.

8.1.2. З 36-ти геологорозвідувальних свердловин, запроектованих для пошукової оцінки родовища залізних руд, передбачається 20 вертикальних свердловин середньою глибиною 120 м (І розрахункова група), 12 сверд-ловин похилих під кутом 75о середньою глибиною 270 м (ІІ розрахункова група) і 4 похилих свердловини також під кутом 75о середньою глибиною 640 м (ІІІ розрахункова група). Всього 8380 м свердловин.

8.1.3. Проектом передбачається такий комплекс геофізичних дослід-жень і робіт в свердловинах.

а) Основний комплекс методами каротажу у масштабі 1:200, який складається з двох зондів КО - каротажу опору (уявного опору), ГК - гамма каротажу, ГГК – гамма-гамма каротажу і кавернометрії, а також додаткових методів у комплексі ГГКС – селективного гамма-гамма каротажу і СМ – свердловинної магніторозвідки у тому ж масштабі 1:200.

б) Деталізація геофізичних досліджень основного комплексу без пов-торного з’єднання свердловинних приладів у масштабі 1:50 методами ГГКС– селективного гамма-гамма каротажу, ГГКЩ – гамма-гамма каротажу щіль-ності та СМ – свердловинної магніторозвідки.

Основний комплекс досліджень і деталізація виконуються за один виїзд геофізичного загону на кожну свердловину глибиною до 300 м і за два виїзди на кожну свердловину глибиною 640 м.

в) Гіроскопична інклінометрія через 20 - 25 м 16-ти похилих сверд-ловин при окремому виїзді геофізичного загону (один виїзд на свердловину глибиною 270 м і два виїзди на свердловину глибиною 640 м).

г) Визначення геотермічного градієнта у одній з свердловин глибиною 640 м при окремому виїзді геофізичного загону.

д) Міжсвердловинні геофізичні дослідження методом електричної коре-

ляції (МЕК) з метою ідентифікації розрізів 12-ти бурових свердловин (6 пар) глибиною 270 м і 4-х бурових свердловин (4 пари) глибиною 640 м. В останньому випадку у кожній з чотирьох свердловин по одному разу зміню-ється її призначення, тобто спочатку у свердловині розміщується заряд, а потім при повторному дослідженні у тій самій свердловині здійснюється реєстрація параметрів електричного поля, внаслідок чого згідно з положення-ми п. 4.1.8 обсяг досліджень подвоюється (4 пари свердловин, а всього 8 замість 4-х). Відстань між точками розміщення зарядів у свердловині буде дорівнювати 50 м, тому у свердловинах глибиною 270 м буде реєструватися 5 записів (кривих) або стоянок зарядів, а у свердловинах глибиною 640 м - відповідно 13 записів (кривих) або стоянок зарядів при точковому записі з кроком 5 м. Дослідження МЕК будуть виконуватися з двома установками на всю глибину свердловин (100%), тому згідно з п. 5.4 таблиці 2.2 до норм часу застосовується поправочний коефіцієнт 1,8.

При проведенні міжсвердловинних геофізичних досліджень МЕК здійснюється улаштування та ліквідація ліній “нескінченність” довжиною

2000 м при дослідженнях у свердловинах глибиною 270 м і довжиною 4000 м при дослідженнях у свердловинах глибиною 640 м. Категорія труд-ності улаштування ліній “нескінченність” ІІІ при нормальних умовах зазем-лення електродів.

е) Камеральна обробка простих матеріалів польових робіт у свердлови-

нах зі складанням окремого розділу про результати геофізичних досліджень до кінцевого геологічного звіту з пошукової оцінки родовища залізних руд.

Зведені вихідні дані, використані за прикладом розрахунків кошто-рисної вартості та одиничних кошторисних розцінок на геофізичні дослід-ження і роботи в свердловинах наведені у таблиці 8.1.

8.2. Додаткові умови проведення геофізичних досліджень і робіт в свердловинах та застосування поправочних коефіцієнтів.

а) Згідно з положеннями п. 8.1.1 20% обсягів геофізичних досліджень та робіт в свердловинах буде виконуватися в ненормалізованих кліматичних умовах в період після 15.09 до 17.04 тому відповідно до п.2.1 таблиці 2.2 до норм часу на виконання робіт у цей період року повинен застосовуватися поправочний коефіцієнт 1,18. З урахуванням 80% обсягів робіт, які викону-ються у нормалізований період року величина середнього розрахункового поправочного коефіцієнту до норм часу на геофізичні дослідження і роботи в

свердловинах дорівнюватиме: 0,8 + 0,20

х

1,18 = 1,036.

б) Геофізичні дослідження в свердловинах методами гамма-гамма каро-тажу, селективного гамма-гамма каротажу та гамма-гамма каротажу щіль-ності виконуються із застосуванням джерел радіоактивного випромінювання Кобальт 60 і Цезій 137, тому, згідно з положеннями п. 2.8, до норм часу, розра-хованих на 7-годинний робочий день, застосовується поправочний коефіцієнт 1,167.

в) Згідно з п. 3 таблиці 2.2 до норм часу на проведення геофізичних досліджень і робіт в похилих свердловинах, які мають кут нахилу 75о, застосо-совується поправочний коефіцієнт 1,1.

8.3. Всі дослідження і роботи методами каротажу та методом елект-ричної кореляції (МЕК) виконуються одним геофізичним загоном в присут-ності бурових бригад, які забезпечують ліквідацію геологічних ускладнень під час проведення операцій з геофізичною апаратурою та джерелами радіоактив-ного випромінювання у свердловинах, викликаних обвалами нестійких гірсь-ких порід, пережимами стінок свердловин тощо. Тому, згідно з положеннями п. 2.13, поправочний коефіцієнт Кн за відхилення від нормалізованих умов проведення геофізичних досліджень і робіт в свердловинах (див. п.п. 2.10-2.12) застосовується, як до норм часу на дослідження і роботи методами каротажу, так і до норм часу на міжсвердловинні дослідження методами електричної кореляції (МЕК).

8.4. Згідно з положеннями п.п. 2.14 і 2.15 на проведення еталону-вання, градуювання, профілактичного огляду і перевірки апаратури, приладів та устаткування передбачаються такі витрати часу:

а) 1 день на місяць при проведенні гіроскопічної інклінометрії та визна-ченні геотермічного градієнту (поправочний коефіцієнт 1,040);

б) 2 дні на місяць при проведенні міжсвердловинних досліджень мето-дом електричної кореляції (поправочний коефіцієнт 1,085);

в) 3 дні на місяць при проведенні всіх інших досліджень у комплексі із застосуванням джерел радіоактивного випромінювання (поправочний коефі-цієнт 1,134);

8.5. Приклад розрахунку витрат часу на проведення геофізичних дос-ліджень і робіт у свердловинах наведено у таблицях 8.2 і 8.3.

Умовно передбачено використання вперше створеного геофізичного загону для здійснення досліджень і робіт методами каротажу та методом електричної кореляції (МЕК) на досліджуваному родовищі залізних руд без можливостей його використання на інших об’єктах.

Геофізичний загін не має відповідних показників за минулі роки, тому величина коефіцієнту Кн за відхилення від нормалізованих умов проведення робіт (див. п.п. 2.10 - 2.13) розраховується у таблиці 8.4, виходячи з проект-ного відношення сумарних нормативних витрат часу на геофізичні дослід-ження та роботи в свердловинах, а також на переїзди загону з місця базування на свердловини і назад, обґрунтованих проектом, до календарного фонду робочого часу за план-графіком проведення геологорозвідувальних робіт на об’єкті (280 днів, див. п. 8.1.1).

Значення коефіцієнту продуктивного завантаження геофізичного загону КЗ визначено згідно з положеннями п. 2.18 (табл. 2.4) також за проектними показниками у таблиці 8.4.

Приклад зведеного розрахунку витрат часу геофізичного загону на геофізичні дослідження і роботи в свердловинах з урахуванням коефіцієнту Кн за відхилення від нормалізованих умов їх проведення і з поділом на власне дослідження і роботи в свердловинах, на еталонування, градуювання, профі-лактичний огляд апаратури, на переїзди з місць базування загону до сверд-ловин і назад, а також на витрати часу для компенсації відхилень від нормалізованих умов проведення робіт, які не залежать від їх виконавців, наведено у таблиці 8.5.

8.6. Приклад розрахунків витрат праці і заробітної плати інженерно-технічних працівників (ІТП) і робітників при проведенні польових геофізич-них досліджень і робіт в свердловинах методами каротажу за нормами, наведеними у таблицях 3.11 і 3.12, на міжсвердловинні дослідження метода-ми електричної кореляції (МЕК), наведеними у таблиці 4.25, а також на каме-

ральні роботи за нормами, вміщеними у таблиці 5.1, наведено у таблиці 8.6.

Посадові оклади ІТП і тарифні ставки робітників у прикладі розрахунків умовні. Умовними є також прийняті у прикладі розрахунків нормативи визна-чення кошторисного ліміту на оплату відпусток ІТП і робітників (7,9% від оплати праці) та відрахувань на соціальні заходи (37,5% від суми оплати праці та оплати відпусток).

8.7. Приклад розрахунків вартості витрат пально-мастильних та інших матеріалів, кабелю, джерел радіоактивного випромінювання, а також зносу предметів малоцінних і таких, що швидко зношуються наведено відповідно у таблицях 8.7 - 8.13, і 8.15; 8.16.

Приклад розрахунків амортизації устаткування, апаратури та приладів, які відносяться до основних фондів, наведено у таблицях 8.14 і 8.17.

Ціни на матеріали, кабель, прилади, апаратуру, устаткування і споряд-ження, а також на предмети малоцінні і такі, що швидко зношуються, умовні. В окремих таблицях з метою скорочення обсягу прикладу розрахунків повний перелік матеріалів і предметів не наводиться.

Транспортно-заготівельні витрати нараховано за умовними норматива-ми, які становлять:14% від вартості матеріалів, предметів малоцінних і таких, що швидко зношуються, та 7,5% від вартості основних фондів.

Амортизація розрахована, виходячи з умовного нормативу амортизацій-них відрахувань на повне відновлення основних фондів у розмірі 15% від їхньої вартості на рік..

8.8. Приклад розрахунків вартості послуг власних підсобно – допоміж-них служб і сторонніх підприємств згідно з положеннями, викладеними у пункті 7.8, наведено у таблицях 8.18 і 8.19.

У розрахунках вартості послуг використано такі нормативи:

а) 20% від суми заробітної плати ІТП, зайнятих на камеральних роботах (в тому числі 58% на заробітну плату, 22% на відрахування на соціальні заходи, 20% на матеріальні витрати);

б) 9,2% (умовно) від суми вартості зносу предметів малоцінних і таких, що швидко зношуються, та амортизації на послуги, пов’язані з витратами на технічне обслуговування і поточні ремонти устаткування, апаратури, приладів, інструменту і спорядження (в тому числі 29% на заробітну плату, 11% на відрахування на соціальні заходи, 60% на матеріальні витрати);

в) 28,6% (умовно) від амортизації основних фондів на капітальні ремонти (100% матеріальні витрати).

8.9. . Приклад зведених розрахунків кошторисної вартості та одиничних кошторисних розцінок на геофізичні дослідження та роботи в свердловинах наведено у таблиці 8.19.

Таблиця 8.1

В и х і д н і д а н і

для прикладу розрахунків кошторисної вартості та одиничних кошто-рисних розцінок на геофізичні дослідження і роботи в свердловинах при пошуковій оцінці родовища залізних руд

Найменування показників і характеристика умов проведення робіт

Одини-ця виміру

Номер розрахункової групи свердловини

І

ІІ

ІІІ

1

2

3

4

5

1. Кількість досліджуваних свердловин

свердл.

20

12

4

2. Проектна глибина

м

120

270

640

3. Кут нахилу осі свердловини

град.

90о

75о

75о

4. Геофізичні дослідження і роботи в свердловинах

методами каротажу

4.1. Основний комплекс і додаткові методи у

комплексі у масштабі 1:200 при кількості

виїздів геофізичного загону на кожну

свердловину

виїзд

1

1

2

4.1.1. Основний комплекс: два зонди КО, ГК,

ГГК, і кавернометрія без відбору зраз-

ків гірських порід зі стінок свердловини

м

120

270

640

4.1.2. Додаткові методи у комплексі:

а) селективний гамма-гамма каротаж

ГГКС

м

120

270

640

б) свердловинна магніторозвідка СМ

при двох записах параметрів Zос і æ

м

120

-

-

при п’яти записах параметрів Zос, æ, x,y,z

м

-

270

640

4.2. Деталізація у масштабі 1:50 без повтор-

ного з’єднання свердловинних приладів

при величині сумарного інтервалу

деталізації

м

25

50

100

4.2.1. Два методи радіоактивного каротажу

ГГКС, ГГКЩ

м

60

100

160

4.2.2. Свердловинна магніторозвідка СМ при

записі 5 кривих (параметрів Zос, æ, x,y,z)

м

30

50

80

Продовження таблиці 8.1

Найменування показників і характеристика умов проведення робіт

Одини-ця виміру

Номер розрахункової групи свердловини

І

ІІ

ІІІ

1

2

3

4

5

4.3. Інклінометрія гіроскопічна через 20 м

а) при одному окремому виїзді загону на

свердловину

м

-

270

-

б) при двох окремих виїздах загону на

свердловину

м

-

-

640

4.4. Визначення геотермічного градієнта при

окремому виїзді загону на свердловину

м

-

-

640

5. Геофізичні дослідження в свердловинах

методом електричної кореляції (МЕК)

5.1. Дослідження в свердловині МЕК двома

установками, точковий запис, крок 5 м

за схемою “свердловина-свердловина”.

пара

-

6

4

Кількість свердловин

свердл.

-

12

8

Обсяг робіт в одній свердловині

м

-

270

640

5.2. Улаштування та ліквідація лінії “нескін-

ченність” в місцевості ІІІ категорії труд-

ності при нормальних умовах заземлення

електродів

а) довжина лінії “нескінченність” на одну

пару свердловин

м

-

2000

4000

б) кількість ліній

лін.

-

6

4

Таблиця 8.2

Соседние файлы в папке Rozdil 10 ГЕОФІЗИЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ТА РОБОТИ В СВЕРДЛОВИНАХ