Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
33
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
36.05 Кб
Скачать

5

5. Камеральні роботи при геофізичних дослідженнях та роботах в свердловинах

5.1. Камеральна обробка матеріалів геофізичних досліджень та робіт в свердловинах поділяється на поточну, проміжну (спеціальну) і кінцеву (оста-точну).

5.2. Витрати на поточну камеральну обробку матеріалів враховані нор-мами часу та нормами витрат праці інженерно-технічних працівників при проведенні польових геофізичних досліджень та робіт в свердловинах (див. п. 2.20.13.) і додатково окремо не передбачаються.

5.3. Проміжна (спеціальна) камеральна обробка матеріалів геофізичних досліджень та робіт в свердловинах передбачається проектом при необхід-ності, додатково окремим розрахунком з метою систематизації та узагальнен-ня матеріалів обробки результатів геофізичних вимірювань, а саме:

  • виявлення опорних реперів з побудовою типових (нормальних) геолого-геофізичних розрізів;

  • порівняльного аналізу кількісних характеристик за даними каротажу та досліджень керна гірських порід;

  • визначення залежності фізичних параметрів від вмісту корисних компо-нентів;

  • інтерпретації результатів виявлення мілкоамплітудної тектоніки;

  • структурних побудов на базі узагальнення результатів каротажу, свердло-винної та наземної геофізики;

  • отримання усереднених характеристик фільтраційних властивостей гірсь-ких порід ділянки шляхом узагальненої обробки результатів каротажу гідрогеологічних свердловин;

  • обробки на ЕОМ матеріалів геофізичних досліджень у свердловинах, створення відповідних банків даних і т. інше.

Кошторисна вартість проміжної (спеціальної) камеральної обробки матеріалів геофізичних досліджень та робіт у свердловинах визначається прямими розрахунками за обґрунтованими проектом витратами праці інже-нерно-технічних працівників і матеріальних ресурсів. Склад групи, що здійснює проміжну (поточну) камеральну обробку матеріалів геофізичних досліджень та робіт в свердловинах, тотожний складові інженерно-технічних працівників відповідно геофізичного загону.

5.4. Кошторисна вартість остаточної камеральної обробки матеріалів геофізичних досліджень та робіт у свердловинах визначається за нормами, наведеними у цій главі.

Геофізичні дослідження свердловин, як правило, проектуються та ви-конуються у складі комплексу робіт і методів вивчення об’єктів геологороз-відувальних робіт, як складова частина геологічного завдання. Зважаючи на їх важливість та специфіку, до кінцевого геологічного звіту про результати виконання на об’єкті геологічного завдання складається окремий розділ про результати геофізичних досліджень і робіт у свердловинах.

В окремих випадках геофізичні дослідження, переважно методами сверд-

ловинної геофізики, можуть складати основний зміст геологічного завдання на об’єкті і тоді за їх результатами складається кінцевий геологічний звіт.

5.5. Кінцевий геологічний звіт або окремий розділ про геофізичні дос-лідження та роботи в свердловинах до кінцевого геологічного звіту склада-ється та оформлюється за результатами камеральної обробки всіх матеріалів згідно з чинною інструкцією про зміст, порядок складання й оформлення геологічних звітів і містить в собі текстову частину, табличні та графічні матеріали, зміст яких визначається проектом.

5.6. С к л а д (зміст) р о б і т камерального періоду передбачає:

- складання календарного плану камеральних робіт;

- приймання та оцінку якості польової документації, матеріалів польо-

вих спостережень та поточної камеральної обробки цих матеріалів;

- збір і вивчення фондових і літературних геологічних і геофізичних

матеріалів, що стосуються району робіт і прилеглих територій, скла-

дання картотеки та анотацій на вивчені матеріали;

- систематизацію, повну остаточну обробку та геологічну інтерпрета-

цію отриманих матеріалів польових робіт;

- побудову геологічних розрізів свердловин з графіками результатів

робіт за методами, складання зведених планів, карт, графіків у ізолі-

ніях та інших необхідних графічних додатків;

- складання тексту кінцевого звіту або окремого розділу до нього про

результати геофізичних досліджень та робіт в свердловинах;

- оформлення (друкування) тексту, таблиць, креслень, розмноження їх

і здавання авторові кінцевого геологічного звіту за результатами робіт

на об’єкті;

- участь у розгляді, захисті та затвердженні звіту в установленому

порядку з наступною передачею його до геологічного фонду.

5.7. Камеральні роботи виконуються камеральною групою, що склада-ється з інженерно-технічних працівників геофізичного загону. Типовий склад камеральної групи наведено у таблиці 5.1.

Розрахунковою одиницею виміру обсягу камеральних робіт при геофі-зичних дослідженнях та роботах в свердловинах є 1 загоно-місяць.

5.8. Тривалість камерального періоду для всіх методів геофізичних дос-ліджень та робіт в свердловинах становить 75 відсотків від нормативної кіль-кості загоно-змін, необхідних на проведення геофізичних досліджень та робіт в свердловинах без витрат часу на переїзди геофізичних загонів, дослідні та дослідно-методичні роботи, еталонування, градуювання, профілактичний огляд і перевірку апаратури, а також без врахування коефіцієнту Кн за відхилення від нормалізованих умов проведення геофізичних досліджень та робіт в свердловинах.

5.9. В разі необхідності при розрахунках тривалості камерального пері-оду застосовуються такі поправочні коефіцієнти, які враховують складність обробки матеріалів польових робіт:

1,0 - для простого матеріалу,

1,2 - для матеріалу середньої складності,

1,5 - для складного матеріалу.

Характеристика складності матеріалу при камеральній обробці

результатів геофізичних досліджень та робіт в свердловинах:

- простий матеріал, – обумовлений простим геоелектричним і магніт-ним розрізом ділянки робіт, відсутністю істотних природних і штучних завад, простою речовинною і внутрішньою будовою тіл корисних копалин, що вивчаються, простий матеріал не потребує додаткових способів обробки;

- матеріал середньої складності,– обумовлений багатошаровим складно-

дислокованим геологічним розрізом ділянки робіт, наявністю істотних завад штучного або природного походження, складною речовинною і внутрішньою

будовою тіл корисних копалин, що вивчаються, матеріал середньої складності потребує трудомістких способів обробки, інтерпретація кількісна (напівкіль-кісна) або якісна;

- складний матеріал – кількісна інтерпретація з оцінкою параметрів по-тужності (товщини), елементів залягання та електропровідності аномальних об’єктів у складнопобудованих геоелектричних середовищах з проведенням спеціальних теоретичних розрахунків, математичного (фізичного) моде-лювання, побудови спеціальних карт, планів і розрізів інтерпретаційних параметрів.

5.10. Норми витрат матеріалів при проведенні камеральної обробки результатів геофізичних досліджень і робіт в свердловинах наведені у таб-лиці 6.13, норми зносу предметів малоцінних і таких, що швидко зношуються - у таблиці 6.14.

5.11. В разі застосування при проведенні камеральних робіт комп’ю-терної техніки до складу камеральної групи, наведеного у таблиці 5.1, на ко-жен загоно-місяць додається 12,8 людино-днів інженера-програміста ІІ кате-горії.

Крім того, до основних витрат за статею “Амортизація” додатково включається амортизація комп’ютерної техніки, яка буде використовува-тись на камеральних роботах, і перелік якої наведено у таблиці 6.2, п.5, до витрат за статею “Матеріальні витрати” додатково включається вартість витратних матеріалів: магнітних носіів інформації, картриджів, тонерів, спеціального паперу тощо, а також вартість придбання програмного продукту та його супроводження.

Соседние файлы в папке Rozdil 10 ГЕОФІЗИЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ТА РОБОТИ В СВЕРДЛОВИНАХ