Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
33
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
67.42 Кб
Скачать

9

7. Порядок визначення кошторисної вартості геофізичних

досліджень та робіт в свердловинах

7.1. Норми, які містяться в цьому розділі Збірника, разом з цінами на матеріальні ресурси, а також діючими тарифними ставками робітників і посадо-вими окладами інженерно-технічних працівників (ІТП) дають можливість роз-рахувати кошторисну вартість певного обсягу геофізичних досліджень та робіт в свердловинах, а також одиничні кошторисні розцінки однієї загоно-зміни, однієї операції або інтервалу досліджень (спостережень).

7.2. Крім норм, вміщених у цьому розділі Збірника, цін на матеріальні ресурси, тарифних ставок робітників і посадових окладів ІТП, у розрахунках кошторисної вартості та одиничних кошторисних розцінок застосовуються такі нормативи відрахувань і нарахувань, які встановлюються згідно з чинним законодавством, діючими інструкціями та вказівками:

а) транспортно-заготівельні витрати, які нараховуються на вартість мате-ріалів, інструменту, малоцінних предметів та предметів, що швидко зношуються;

б) транспортно-заготівельні витрати, які нараховуються на вартість устат-кування, приладів, апаратури та спорядження, що відносяться до основних фондів;

в) коефіцієнти до посадових окладів і тарифних ставок, що компенсують ускладнення умов праці робітників та інженерно-технічних працівників згідно з чинним законодавством;

г) нормативи обчислення витрат на оплату відпусток від суми оплати праці робітників та інженерно-технічних працівників;

д) нормативи відрахувань на соціальні заходи від суми витрат на оплату праці та оплату відпусток;

е) нормативи визначення вартості послуг, до яких входять палітурні роботи, виготовлення дрібної поліграфічної продукції, оформлювальні роботи та ін. у відсотках від суми заробітної плати та відрахувань на соціальні заходи інженерно-технічних працівників, зайнятих на камеральних, тематичних та їм подібних роботах, з визначенням у загальній вартості послуг питомої ваги заробітної плати, відрахувань на соціальні заходи, матеріальних витрат;

ж) нормативи обчислення вартості послуг власних і сторонніх допоміж-них служб при проведенні польових робіт у відсотках від суми вартості зносу та амортизації устаткування, апаратури, приладів, спорядження, інвентаря, інструменту, інших предметів малоцінних і таких, що швидко зношуються, на технічне обслуговування і поточні ремонти устаткування, в тому числі на технічне обслуговування, ремонти, запасні частини та відновлення зносу шин автомобілів, на яких змонтовано геофізичні станції, підйомники і т. ін., на виготовлення і ремонт дрібного інструменту, пристосувань і спорядження, на виготовлення друкованих бланків етикеток, відомостей, журналів реєстрації, польових книжок тощо, а також на капітальні ремонти устаткування, що відноситься до основних фондів, у відсотках від амортизації.

У зазначених нормативах загальної вартості послуг необхідно визначити питому вагу заробітної плати, відрахувань на соціальні заходи та матеріальних витрат.

7.3. Основні витрати на геофізичні дослідження та роботи в свердловинах розраховуються за такими сімома статтями:

- оплата праці,

- оплата відпусток,

- відрахування на соціальні заходи,

- матеріали,

- амортизація,

- знос предметів малоцінних і таких, що швидко зношуються,

- послуги власних і сторонніх допоміжних служб.

7.4. Укрупнені кошторисні норми основних витрат розраховуються за такими чотирма показниками (елементами):

- заробітна плата;

- відрахування на соціальні заходи;

- матеріальні витрати;

- амортизація.

7.4.1. Укрупнений показник “Заробітна плата” включає в себе оплату праці та оплату відпусток інженерно-технічних працівників і робітників, які безпосередньо зайняті на геофізичних дослідженнях та роботах в свердловинах, а також заробітну плату, що входить до складу послуг.

Витрати на оплату праці визначаються, виходячи з норм витрат праці інженерно-технічних працівників (ІТП) за посадами й категоріями кваліфікації та робітників за професіями й тарифними розрядами у людино-днях, на 1 заго-но-зміну (1 загоно-місяць), кількості загоно-змін і місячних (денних) ставок відповідних категорій працюючих згідно з прийнятою на підприємстві систе-мою оплати праці. Укрупнені норми часу в загоно-змінах на одиницю виміру фізичного обсягу кожного різновиду геофізичних досліджень та робіт в сверд-ловинах, а також норми витрат праці по кожній посаді ІТП та по кожній професії (тарифному розряду) робітників у людино-днях на 1 загоно-зміну містяться в таблицях цього розділу ЗУКН. Посади ІТП, найменування професій та тарифні розряди робітників відповідають Єдиному тарифно-кваліфікаційно-му довіднику робіт і професій робітників, вип.5, розділ “Геологорозвідувальні та топографо-геодезичні роботи” і кваліфікаційному довіднику посад керівни-ків і спеціалістів галузевих виробничих організацій.

При проведенні робіт у гірській місцевості, розташованій на висоті більше 1500 м над рівнем моря, в розрахунках оплати праці застосовуються поправочні коефіцієнти: 1,10 на висоті від 1501 до 1700 м і 1,15 на висоті більше 1700 м.

При проведенні геофізичних досліджень та робіт в свердловинах підзем-ного буріння, розташованих у шахтах та інших підземних виробках (наприклад міжсвердловинне радіохвильове просвічування з апаратурою АРМ-1 та інш.), необхідно враховувати посадові оклади ІТП і тарифні ставки робітників, що відповідають умовам праці під землею.

Витрати на оплату відпусток визначаються за встановленим нормативом у відсотках від суми оплати праці ІТП і робітників, зайнятих на геофізичних дослідженнях та роботах в свердловинах (за станом на 1 січня 2000 р. 7,9 %).

7.4.2. Укрупнений показник “Відрахування на соціальні заходи” включає до себе відрахування на соціальне страхування, на обов’язкове медичне страхування, до пенсійного фонду та інші відрахування та збори на соціальні заходи, встановлені чинним законодавством, а також відрахування на соціальні заходи, включені до статті витрат “Послуги”. За станом на 01.01.2000 р. розмір відрахувань на соціальні заходи становить 37,5% від суми оплати праці та оплати відпусток ІТП і робітників.

7.4.3. Укрупнений показник “Матеріальні витрати” включає до себе вартість матеріалів, вартість зносу інструменту, спорядження та інших предме-тів малоцінних і таких, що швидко зношуються, при проведенні геофізичних досліджень та робіт в свердловинах, а також – матеріальні витрати, що увійшли до складу вартості послуг.

7.4.4. Укрупнений показник “Амортизація” включає до себе амортизацій-ні відрахування на повне відновлення від вартості устаткування, апаратури, приладів та спорядження, які відносяться до основних фондів, а також аморти-зацію у складі витрат на послуги. Амортизація визначається, виходячи з перелі-ку устаткування, апаратури, приладів, що застосовуються при геофізичних дос-лідженнях та роботах в свердловинах і відносяться до основних фондів, їхньої кількості та коефіцієнтів резерву, наведених у цьому розділі ЗУКН, а також діючих цін без податку на додану вартість і транспортно-заготівельних витрат.

Тип і кількість каротажних або електророзвідувальних станцій, а також апаратури та приладів, якими додатково комплектуються станції в залежності від характеру досліджень і робіт в свердловинах, обґрунтовуються проектом. Проектом також обґрунтовується необхідність застосування апаратури, устат-

кування і приладів, що не увійшли до переліків, наведених у таблицях 6.1 і 6.2.

Амортизація визначається за єдиними нормами річних амортизаційних відрахувань на повне відновлення основних фондів, встановленими чинним законодавством України. В розрахунках кошторисної вартості та одиничних кошторисних розцінок на проведення геофізичних досліджень та робіт в сверд-ловинах амортизація обчислюється на 1 загоно-зміну. Кількість загоно-змін у розрахунку на 1 календарний рік при однозмінній роботі з вихідними днями і святами за станом на 1 січня 2000 року складає 305. В тих випадках, коли обґрунтовано використання основних фондів у режимі 2-змінної чи 3-змінної роботи або навпаки, - коли обґрунтовано об’єктивну неможливість використан-ня основних фондів протягом всього року з урахуванням всіх можливих об’єк-тів геологорозвідувальних робіт, де можуть бути використані устаткування, апаратура і прилади, норма амортизаційних відрахувань в розрахунку на 1 заго-но-зміну пропорційно збільшується або зменшується. При цьому необхідно врахувати застосування коефіцієнту КН за відхилення від нормалізованих умов проведення геофізичних досліджень та робіт в свердловинах, в результаті чого проектна кількість загоно-змін, як правило, зростає у порівнянні з розрахова-ною за нормами, компенсуючи втрати робочого часу геофізичних загонів з незалежних від них причин.

7.5. Основні витрати на матеріали при проведенні геофізичних дослід-жень та робіт в свердловинах визначаються, виходячи з їх переліку та норм витрат, наведених у таблицях 6.4 - 6.7 цього розділу Збірника, а також діючих цін на матеріальні ресурси без податку на додану вартість і без транспортно-заготівельних витрат. Проектом можуть бути обґрунтовані витрати інших мате-

ріалів, що не увійшли до зазначеного переліку, а також вилучення з нього тих чи інших матеріалів, які не використовуються при проведенні досліджень і робіт,

що проектуються. Зважаючи на те, що норми витрат матеріалів наведені на один геофізичний загін, на 1 загоно-місяць, для визначення вартості матеріалів необхідно виділити витрати часу окремо на проведення власне досліджень, на

дослідно-методичні та профілактичні роботи, окремо на переїзди геофізичних загонів і окремо витрати часу в загоно-змінах, пов’язані із застосуванням коефі-цієнту КН за відхилення від нормалізованих умов проведення робіт, що компен-сують втрати робочого часу з об’єктивних причин, які не залежать від виконав-ців робіт.

Додатково до витрат матеріалів при проведенні власне геофізичних дос-ліджень та робіт в свердловинах розраховується вартість паливно-мастильних матеріалів, що витрачаються на роботу автомобільних двигунів каротажних станцій, лабораторій і каротажних підйомників при проведенні досліджень та робіт у свердловині, а також окремо при переїздах геофізичних загонів з місць базування на свердловини і назад. Для цього визначається середня кількість годин роботи автомобільного двигуна протягом 7-годинної зміни при проведен-ні власне досліджень у свердловині, а також – середній пробіг в кілометрах за зміну і дорожні умови (групу доріг) при переїздах геофізичних загонів.

Норми витрат паливно-мастильних матеріалів на роботу двигунів автомо-білів каротажних станцій, лабораторій і каротажних підйомників при проведен-ні геофізичних досліджень свердловин і при переїздах геофізичних загонів наведені у таблицях 6.11 і 6.12.

7.6. Основні витрати на знос кабелю, проводу, інструментів, джерел радіоактивного випромінювання та інших предметів малоцінних і таких, що швидко зношуються при проведенні геофізичних досліджень та робіт в свердловинах, визначаються, виходячи з їх переліку, кількості та норм зносу, наведених у цьому розділі ЗУКН, в таблицях 6.3; 6.8 - 6.10, а також діючих цін на матеріальні ресурси без податку на додану вартість і без транспортно-заготівельних витрат.

Проектом може бути обґрунтоване використання інших марок кабелю, проводу та предметів, малоцінних і таких, що швидко зношуються, які не увійшли до зазначених переліків, а також вилучення з них тих чи інших предметів, які не використовуються при проведенні досліджень і робіт, що

проектуються. Для визначення вартості зносу предметів малоцінних і таких, що швидко зношуються в розрахунку на 1 загоно-зміну геофізичних досліджень та робіт в свердловинах враховується середня кількість робочих змін за рік при однозмінній роботі з вихідними днями і святами. За станом на 1 січня 2000 року середня кількість робочих змін при однозмінній роботі становить 305 на рік.

Норми зносу предметів малоцінних і таких, що швидко зношуються, наведені окремо для інструменту, приладів, спорядження (табл. 6.8), окремо для джерел радіоактивного випромінювання (табл. 6.3), окремо для кабелів і прово-ду (табл. 6.9 і 6.10). Марки необхідних кабелів обираються відповідно до табл. 6.9, їх кількість визначається з розрахунку найбільшої глибини свердло-вини, що досліджуються, з доданням 50 м кабелю на кожні 1000 м діаграм (кривих), що реєструються за обґрунтуваннями проекту, або за нормами, наве-деними у таблиці 6.10.

Тип і кількість джерел та еталонів радіоактивного випромінювання визначаються відповідно до методів досліджень і робіт у свердловинах, згідно з таблицею 6.3, з розрахунку 1 джерело на геофізичний загін для відповідного методу або обґрунтовуються проектом.

Витрати на знос предметів малоцінних і таких, що швидко зношуються, входять до складу укрупненого показника (елементу) “Матеріальні витрати”.

7.7. Матеріальні витрати у складі кошторисної вартості камеральних ро-біт визначаються за нормами таблиць 6.13 і 6.14 або прямими розрахунками за обґрунтованими проектом переліком і кількістю необхідних матеріалів, предме-тів малоцінних і таких, що швидко зношуються, норм їх зносу та діючих цін.

7.8. Основні витрати на послуги власних підсобно-допоміжних служб або сторонніх підприємств включаються в кошторисну вартість геофізичних дос-ліджень та робіт в свердловинах з урахуванням цін, що діють на тих підприєм-ствах, які надають послуги, або з урахуванням вартості послуг власних служб, затвердженої керівництвом підприємства, або такої, що фактично склалася протягом минулих років.

При визначенні кошторисної вартості послуг для геофізичних досліджень та робіт в свердловинах необхідно враховувати такі складові частини:

а) При визначенні кошторисної вартості камеральних і їм подібних робіт (глава 5) вартість послуг, за рахунок яких виконується оформлення матеріалів кінцевого геологічного звіту (або окремого розділу про результати геофізичних досліджень та робіт в свердловинах до кінцевого геологічного звіту), а також палітурні роботи, виготовлення дрібної поліграфічної продукції, технічне об-слуговування комп’ютерів та іншої апаратури і приладів, які використовуються при проведенні камеральних робіт, здійснюється придбання і супроводження програмних продуктів, обґрунтовується прямими розрахунками з виділенням у їх складі витрат на заробітну плату, відрахування на соціальні заходи, аморти-зації та матеріальних витрат.

В тих випадках, коли бракує обґрунтувань для прямих розрахунків, кош-торисна вартість послуг при проведенні камеральних робіт за результатами геофізичних досліджень та робіт в свердловинах визначається за нормативом, що дорівнює 20% від суми оплати праці та відпусток ІТП, зайнятих на камеральних роботах, причому 58% від цієї суми складає заробітна плата (оплата праці та відпусток), 22% - відрахування на соціальні заходи і 20% - матеріальні витрати.

б) Вартість послуг, які пов’язані з витратами на технічне обслуговування та поточні ремонти устаткування, апаратури, приладів, інструменту і споряд-ження, при проведенні польових робіт визначається у розмірі, встановленому підприємством у відсотках від сумарної вартості зносу предметів малоцінних і таких, що швидко зношуються, та амортизації основних фондів, причому 29% від вартості цього виду послуг складає заробітна плата (оплата праці та від-пусток), 11% - відрахування на соціальні заходи та 60% - матеріальні витрати.

в) Вартість послуг, які пов’язані з витратами на капітальні ремонти устат-кування, апаратури та приладів визначається у розмірі, встановленому підпри-ємством у відсотках від їхньої амортизації, причому 100% вартості послуг, пов’язаних з проведенням капітальних ремонтів, відносяться на матеріальні витрати.

г) Вартість послуг, які пов’язані з витратами на експлуатацію виробничо-го транспорту, який використовується при застосуванні розбірних каротажних установок, або апаратури АРМ-1 для міжсвердловинного радіохвильового про-свічування та в інших випадках, коли для транспортування каротажних станцій, установок або лебідок застосовуються бортові вантажні або легкові автомобілі.

Для визначення вартості зазначених послуг використовуються положення і норми, вміщені в ЗУКН, розділ 18 “Транспортне обслуговування геолого-розвідувальних робіт”.

7.9. Кошторисна вартість геофізичних досліджень і робіт в свердловинах складається із таких компонентів:

а) кошторисної вартості власне вимірювань (досліджень), дослідно-мето-дичних робіт, робіт з еталонування, градуювання та профілактичного огляду і перевірки апаратури, до якої входять всі статті основних витрат, перелічені у пункті 7.3 (вартість паливно-мастильних матеріалів тільки для роботи двигуна на місці);

б) кошторисної вартості переїздів геофізичних загонів з місць базування на свердловини та назад, до якої входять витрати на заробітну плату, відраху-вання на соціальні заходи, витрати на паливно-мастильні матеріали тільки для переїздів, амортизація, послуги власних і сторонніх допоміжних служб;

в) витрати на компенсацію втрат робочого часу геофізичних загонів з об’єктивних причин, які не залежать від виконавців відповідно до величини коефіцієнта КН за відхилення від нормалізованих умов проведення робіт, до яких входять оплата праці, оплата відпусток, відрахування на соціальні заходи та амортизація.

Соседние файлы в папке Rozdil 10 ГЕОФІЗИЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ТА РОБОТИ В СВЕРДЛОВИНАХ