Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
16
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
460.8 Кб
Скачать

Контрольні запитання

  1. Запишіть основні сили, під дією яких тіло рухається у середовищі.

  2. Як визначити швидкість руху тіла в середовищі за методом П.В.Лященка?

  3. Як визначити швидкість руху тіла в середовищі за методом Т.Г.Фоменка?

  4. Запишіть аналітичне рівняння для визначення швидкості руху тіла в середовищі.

  5. Основні концепції і закономірності стисненого руху тіла в середовищі.

  6. Рівнопадання і його вплив на процес розділення.

3. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ РОЗДІЛЕННЯ СИПКИХ

ПРОДУКТІВ ЗА ГУСТИНОЮ

Мета розділу: вивчення теоретичних основ розділення корисних копалин за густиною.

3.1. ХАРАКТЕРИСТИКА ЗБАГАЧУВАНОСТІ

КОРИСНОЇ КОПАЛИНИ

Вибір технологічної схеми збагачення корисної копалини залежить від характеристики її збагачуваності.

Збагачуваність – це гранично можлива точність розділення корисної копалини на відповідні продукти, яка не залежить від ефективності роботи збагачувальної машини.

Збагачуваність корисної копалини залежить від її мінералогічного, гранулометричного і фракційного складу.

Мінералогічний склад подає дані про мінерали, що складають гірничу масу, їхню кількість, форму і розмір зерен, ступінь зрощення мінералів один з одним. Характеристика вкраплення мінеральних домішок у корисній копалині впливає на вибір числа стадій збагачення. При малому вмісті зростків – схема одностадійна (без дроблення і дозбагачення промпродукту), у протилежному випадку – двостадійна або багатостадійна (із дробленням і дозбагаченням промпродуктів).

Крупність дроблення корисної копалини залежить від крупності і форми вкраплення мінералів і їх зрощення один з одним.

У тих випадках, коли розділові властивості мінералів виявляються близькими виконують дослідження їхніх фізичних властивостей. З урахуванням фізичних властивостей розглядається питання про вибір схеми і методу збагачення;

Гранулометричний склад містить інформацію про максимальну крупність сировини, співвідношення в ній класів крупності і дозволяє вирішити питання про вибір схеми підготовчих операцій. Дані про гранулометричний склад корисної копалини (напр., вугілля) можна подати або у вигляді таблиці ситового аналізу (табл. 3.1), або у вигляді сумарної характеристики крупності (рис. 3.1).

Вигляд сумарної характеристики крупності, побудованої по «+d», вказує на перевагу тих або інших класів крупності в збагачуваному матеріалі. Увігнута характеристика «1» вказує на перевагу дрібних зерен, опукла «3» – на перевагу крупних, прямолінійна «2» – на рівномірний розрозділення класів крупності.

Гранулометричний склад і зольність окремих класів вугілля впливають на вибір процесу і глибини збагачення. При вмісті крупних класів (+13 мм) понад 20 % доцільно використовувати важкосередовищну сепарацію. При малому вмісті крупних класів перевагу віддають відсадці. Крім того, якщо в крупних класах міститься понад 30 % породних фракцій, то незалежно від категорії збагачуваності рекомендується застосовувати важкосередовищну сепарацію.

Таблиця 3.1 – Ситовий аналіз вугілля

Клас, мм

Вихід (γ), %

Зольність (Аd), %

+25

13-25

0,5-13

0-0,5

γ1

γ2

γ3

γ4

А1

А2

А3

А4

Разом

100,0

АСР


Вміст у вугіллі класу –0,5 мм і його зольність впливають на вибір схеми і глибини збагачення. Якщо вихід і зольність цього класу малі, то він підшихтовується до концентрату в незбагаченому виді.

Фракційний склад являє собою кількісну оцінку можливості розподілу вільних мінеральних зерен і зростків по фракціях різної густини і крупності. Гранично можлива точність розділення називається збагачуваністю. Для оцінки збагачуваності корисної копалини (напр., вугілля) за даними фракційного аналізу (табл. 3.2) будують криві збагачуваності (рис. 3.2).

Соседние файлы в папке ГРАВІТАЦІЙНІ ПРОЦЕСИ ЗБАГАЧЕННЯ