Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Литература Инж графика / 06 МУ Контр раб Заочн

.pdf
Скачиваний:
25
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.16 Mб
Скачать

У нижній частині заготівки уздовж поздовжньої площини симетрії фрезерують наскрізний прямокутний відкритий донизу паз завширшки 30 мм і заввишки 50 мм.

Перпендикулярно до поздовжньої площини симетрії фрезерують відкритий донизу прямокутний наскрізний паз завширшки 45 мм і заввишки

15мм.

Задача 20.1. Заготівка має три взаємно перпендикулярні (дві поздовжні і поперечну) площини симетрії.

До горизонтально розташованого циліндра діаметром 90 мм і завдовжки 100 мм із двох боків прилягають призматичні приливки завширшки (паралельно осі циліндра ) 80 мм і заввишки 70 мм. Відстань між їхніми протилежними гранями-торцями (уздовж заготівки) 140 мм.

Задача 20.2. Після обробки деталь зберігає ті самі три взаємно перпендикулярні площини симетрії.

Співвісно з циліндром свердлять наскрізний отвір діаметром 60 мм. Уздовж заготівки симетрично щодо поздовжньої площини симетрії

фрезерують наскрізний прямокутний паз завширшки 40 мм і заввишки 30 мм. Уздовж вертикальної осі симетрії фрезерують прямокутний наскрізний

паз розмірами 20х35 мм (розмір 35 мм паралельно осі циліндра).

Задача 21.1. Заготівка має одну вертикальну поздовжню площину симетрії.

У нижній частині заготівки є плита з розмірами 140х100х50 мм.

Верхня грань плити зрізана площиною, яка перпендикулярна до поздовжньої площини симетрії і перетинає вертикальну торцеву грань плити на висоті 36 мм від нижньої грані її, а горизонтальну верхню грань − по лінії, що поділяє її навпіл по довжині. На утвореній таким чином верхній горизонтальній площадці плити лежить симетрично щодо цієї площадки паралелепіпед із розмірами 70х50х40 мм. Найбільші грані його горизонтальні.

Задача 21.2. Після обробки деталь зберігає поздовжню площину симетрії. Уздовж заготівки розточують відкритий донизу півциліндричний

наскрізний паз радіусом 30 мм.

Симетрично щодо бічних граней призматичного приливка, що стоїть на верхній площадці заготівки, фрезерують вертикальний наскрізний прямокутний отвір з розмірами 20х40 мм (розмір 20 мм – уздовж деталі)

Перпендикулярно до поздовжньої площини симетрії в нижній частині заготівки фрезерують прямокутне наскрізне вікно завширшки 40мм, заввишки 20мм. Нижня грань вікна віддалена на 10 мм від нижньої площини заготівки, а бічні вертикальні грані його однаково віддалені від торцевих граней заготівки.

Задача 22.1. Заготівка має дві взаємно перпендикулярні

49

вертикальні (поздовжню і поперечну) площини симетрії.

У нижній частині заготівки є плита з розмірами 140х100х60 мм. Верхні поздовжні ребра плити зрізані двома площинами нахиленими під кутом 45о до горизонтальної площини. Висота катета зрізу 10 мм.

На верхній площині плити лежать два паралелепіпеди з розмірами 70х35х30 мм, так що їхні найбільші грані горизонтальні, найдовші ребра паралельні поперечній площині симетрії, а крайні грані віддалені від торцевих граней плити на відстані 5 мм у бік середини заготівки.

Задача 22.2. Після обробки деталь зберігає дві взаємно перпендикулярні вертикальні (поздовжню і поперечну) площини симетрії.

Уздовж заготівки розточують відкритий донизу півциліндричний паз радіусом 40 мм.

У верхніх призматичних приливках симетрично щодо їхніх бічних граней фрезерують два вертикальні прямокутні наскрізні отвори розмірами 20х40 мм (розмір 40 мм паралельний поперечній площині симетрії).

Перпендикулярно до поздовжньої площини симетрії в нижній частині заготівки посеред її довжини свердлять отвір діаметром 20 мм, вісь якого віддалена від нижньої площини заготівки на відстані 25 мм.

Задача 23.1. Заготівка має дві взаємно перпендикулярні вертикальні (поздовжню і поперечну) площини симетрії.

Заготівка являє собою паралелепіпед із габаритними розмірами 140х100х90 мм. Поздовжні ребра паралельні поздовжній площині симетрії.

Торцеві грані заготівки вирізані двома вертикальними площинами, що паралельні поперечній площині симетрії, відстань між ними 80 мм. На висоті 40 мм від верхньої грані заготівки ці площини переходять у похилі площини, що перетинають торцеві грані паралелепіпеда по прямих, віддалених від нижньої грані паралелепіпеда на відстані 25 мм.

Верхні поздовжні ребра паралелепіпеда зрізані площинами, що нахилені під кутом 45о до бічних граней. Висота катетів зрізу 8 мм.

Задача 23.2. Після обробки деталь зберігає дві взаємно перпендикулярні вертикальні (поздовжню і поперечну) площини симетрії.

Уздовж вертикальної осі симетрії в заготівці свердлять наскрізний отвір діаметром 50 мм.

Перпендикулярно до поздовжньої площини симетрії фрезерують наскрізний відкритий донизу паз завширшки 60 мм, що на висоті 30 мм плавно завершується півциліндром радіусом 30 мм.

У нижній частині заготівки уздовж поздовжньої площини симетрії фрезерують відкритий донизу прямокутний наскрізний паз завширшки 50 мм і заввишки 15 мм.

Задача 24.1. Заготівка має дві взаємно перпендикулярні вертикальні (поздовжню і поперечну) площини симетрії.

50

В нижній частині заготівки є плита з розмірами 140х100х20 мм. На плиті стоїть вертикальний циліндр діаметром 80 мм та заввишки 70 мм. У напрямку, перпендикулярному до поздовжньої площини симетрії, до циліндра прилягають призматичні приливки з трапецеїдальними основами, які лежать на плиті. Площини основ збігаються з вертикальними поздовжніми гранями плити. Ширина нижньої грані приливків 80 мм, верхньої − 50 мм, відстань між ними 40 мм. Верхні ребра основ приливків, що паралельні поздовжній площині симетрії, зрізані площинами, нахиленими під кутом 45о до площин основ. Висота катета зрізу 10 мм.

Задача 24.2. Після обробки деталь зберігає дві взаємно перпендикулярні вертикальні (поздовжню і поперечну) площини симетрії.

Співвісно з вертикальним циліндром свердлять наскрізний отвір діаметром 50 мм.

Перпендикулярно до поздовжньої площини симетрії посеред заготівки фрезерують наскрізний відкритий донизу паз завширшки 40 мм, що на висоті 20 мм від нижньої площини заготівки плавно переходить у півциліндр радіусом 20 мм. У нижній частині заготівки уздовж неї фрезерують відкритий донизу.

У кутках плити свердлять чотири вертикальні наскрізні отвори діаметром 10 мм. Відстані між їхніми осями, що вимірюються паралельно площинам симетрії, відповідно становлять 120 мм і 80 мм.

Задача 25.1.Заготівка має дві взаємно перпендикулярні вертикальні (поздовжню і поперечну) площини симетрії.

Унижній частині заготівки є плита з розмірами 100х70х15 мм. На плиті стоїть вертикальний циліндр діаметром 60 мм і заввишки 50 мм. У поперечному напрямку заготівки до циліндра з двох боків прилягають два приливки, верхні частини яких являють собою півциліндри радіусом 16 мм, що плавно переходять у призми, які лежать на плиті. Осі півциліндрів віддалені від нижньої грані плити на відстані 35 мм. Основи півциліндрів, що збігаються з торцевими гранями призм, збігаються також із поздовжніми вертикальними гранями плити.

Упоздовжньому напрямку заготівки до вертикального циліндра з двох боків прилягають призматичні приливки з трапецеїдальними основами, площини яких збігаються з вертикальними поперечними гранями плити. Ширина верхніх горизонтальних граней приливків становить 30 мм, а нижніх

граней, що лежать у верхній грані плити, − 50 мм. Відстань між верхньою і нижньою гранями приливків становить 25 мм.

Задача 25.2. Після обробки деталь зберігає дві взаємно перпендикулярні вертикальні (поздовжню і поперечну) площини симетрії.

У вертикальному циліндрі свердлять наскрізний отвір діаметром 50 мм. Уздовж поздовжньої площини симетрії в нижній частині заготівки

51

фрезерують відкритий донизу наскрізний паз трапецеїдальної форми шириною в нижній площині плити 52 мм. Бічні площини паза паралельні зовнішнім бічним граням поздовжніх приливків. Висота паза 35 мм.

Перпендикулярно до поздовжньої площини симетрії в бічних приливках фрезерують наскрізний відкритий донизу паз завширшки 20 мм, який у верхній частині переходить у півциліндр, співвісний із зовнішніми півциліндрами приливків.

Задача 26.1. Заготівка має дві вертикальні взаємно перпендикулярні площини симетрії (поздовжню і поперечну). У нижній частині заготівки є плита розмірами 140х100х20 мм. Короткі верхні ребра плити зрізані під кутом 300 , так що на верхній площині плити утворився квадрат із стороною 100 мм.

На плиті стоїть вертикальна призма з правильною шестикутною основою, діагональ якої становить 80мм і розташована у поперечній площині симетрії. Висота призми 70 мм.

Задача 26.2. Після обробки деталь зберігає дві площини симетрії. Співвісно з призмою свердлять вертикальний отвір діаметром 50 мм.

У нижній частині плити уздовж неї фрезерують відкритий донизу прямокутний наскрізний паз завширшки 40 мм і заввишки 10 мм.

На коротких торцях плити фрезерують вертикальні відкриті прямокутні пази завширшки 40 мм і завглибшки уздовж заготівки 10 мм.

Задача 27.1. Заготівка має дві вертикальні (поздовжню і поперечну) площини симетрії.

У нижній частині заготівки є плита з розмірами 140х100х30 мм. На плиті стоїть паралелепіпед заввишки 60 мм, його розмір уздовж поздовжньої площини симетрії 80 мм, а уздовж поперечної − 70 мм.

Уздовж поздовжньої площини симетрії в кутках між плитою і паралелепіпедом є два ребра жорсткості товщиною 10 мм. Їхні похилі верхні площини проходять через верхні ребра паралелепіпеда і верхні короткі ребра плити.

Задача 27.2. Після обробки деталь зберігає дві вертикальні площини симетрії. У заготівці свердлять вертикальний наскрізний отвір діаметром 50 мм так, що його вісь збігається з лінією перетину площин симетрії.

Перпендикулярно до поздовжньої площини симетрії в нижній частині заготівки фрезерують відкритий донизу трапецеїдальний наскрізний паз заввишки 50 мм. Ширина його у верхній частині 25 мм, у нижній − 50 мм. Уздовж заготівки в нижній її частині фрезерують наскрізний прямокутний.

Задача 28.1. Заготівка має дві вертикальні взаємно перпендикулярні площини симетрії.

52

У нижній частині заготівки є плита з розмірами 140х100х20 мм. На плиті стоїть вертикальна призма з правильною шестикутною основою, діагональ якої становить 80 мм і розташована в поздовжній площині симетрії. Висота призми

70 мм.

Задача 28.2. Після обробки деталь зберігає дві площини симетрії. Співвісно з призмою свердлять вертикальний наскрізний отвір діаметром

55 мм. Перпендикулярно до поздовжньої площини симетрії на висоті 35 мм від верхньої площини плити в призмі свердлять отвір діаметром 50 мм.

Уздовж заготівки фрезерують відкритий донизу наскрізний прямокутний паз завширшки 60 мм і заввишки 10 мм.

У чотирьох кутках плити свердлять вертикальні наскрізні отвори діаметром 10 мм, відстані між якими, що вимірюються паралельно площинам симетрії, відповідно становлять 120 мм і 80 мм.

Задача 31.1. Заготівка має дві взаємно перпендикулярні вертикальні (поздовжню і поперечну) площини симетрії.

В нижній частині заготівки є плита з розмірами 140х100х20 мм. На плиті стоїть вертикальний циліндр діаметром 80 мм та заввишки 70 мм. У напрямку, перпендикулярному до поздовжньої площини симетрії, до циліндра прилягають призматичні приливки з трапецеїдальними основами, які лежать на плиті. Площини основ збігаються з вертикальними поздовжніми гранями плити. Ширина нижньої грані приливків 80 мм, верхньої − 50 мм, відстань між ними 40 мм.

Задача 31.2. Після обробки деталь зберігає дві взаємно перпендикулярні вертикальні (поздовжню і поперечну) площини симетрії.

Співвісно з вертикальним циліндром свердлять наскрізний отвір діаметром 60 мм.

Перпендикулярно до поздовжньої площини симетрії посеред заготівки фрезерують наскрізний відкритий донизу паз завширшки 60 мм, що на висоті 20 мм від нижньої площини заготівки плавно переходить у півциліндр радіусом 30 мм. У нижній частині заготівки уздовж неї фрезерують відкритий донизу.

У кутках плити свердлять чотири вертикальні наскрізні отвори діаметром 10 мм. Відстані між їх осями, що вимірюються паралельно площинам симетрії, відповідно становлять 120 мм і 80 мм.

Задача 32.1. Заготівка має дві вертикальні взаємно перпендикулярні площини симетрії (поздовжню і поперечну). У нижній частині заготівки є плита розмірами 140х100х20 мм. Короткі верхні ребра плити зрізані під кутом 300 , так що на верхній площині плити утворився квадрат із стороною 100 мм.

На плиті стоїть вертикальна призма з правильною шестикутною основою, діагональ якої становить 80 мм і розташована у поздовжній площині симетрії. Висота призми 70 мм.

53

Задача 32.2. Після обробки деталь зберігає дві площини симетрії. Співвісно з призмою свердлять вертикальний отвір діаметром 60 мм.

У нижній частині плити уздовж неї фрезерують відкритий донизу прямокутний наскрізний паз завширшки 50 мм і заввишки 10 мм.

На коротких торцях плити фрезерують вертикальні відкриті прямокутні пази завширшки 40 мм і завглибшки уздовж заготівки 10 мм.

Задача 33.1. Заготівка має дві взаємно перпендикулярні вертикальні (поздовжню і поперечну) площини симетрії.

Заготівка являє собою паралелепіпед із габаритними розмірами 140х100х90 мм. Поздовжні ребра паралельні поздовжній площині симетрії.

Торцеві грані заготівки вирізані двома вертикальними площинами, що паралельні поперечній площині симетрії, відстань між ними 80 мм. На висоті 40 мм від верхньої грані заготівки ці площини переходять у похилі площини, що перетинають торцеві грані паралелепіпеда по прямих, віддалених від нижньої грані паралелепіпеда на відстані 25 мм.

Задача 33.2. Після обробки деталь зберігає дві взаємно перпендикулярні вертикальні (поздовжню і поперечну) площини симетрії.

Уздовж вертикальної осі симетрії в заготівці свердлять наскрізний отвір діаметром 55 мм.

Перпендикулярно до поздовжньої площини симетрії фрезерують наскрізний відкритий донизу паз завширшки 60 мм, що на висоті 30 мм плавно завершується півциліндром радіусом 30 мм.

У нижній частині заготівки уздовж поздовжньої площини симетрії фрезерують відкритий донизу прямокутний наскрізний паз завширшки 60 мм і заввишки 20 мм.

Задача 34.1. Заготівка має дві взаємно перпендикулярні вертикальні (поздовжню і поперечну) площини симетрії. У нижній частині заготівки є плита з розмірами 140х100х40 мм.

На плиті лежить призма з трапецеїдальними основами. Довжина призми 80 мм, бічні ребра призми паралельні поперечній площині симетрії). Ширина нижньої грані призми становить 140 мм, а верхньої − 80 мм. Відстань між ними 50 мм. Основи призми паралельні поздовжній площині симетрії.

Задача 34.2. Заготівка після обробки зберігає дві взаємно перпендикулярні вертикальні (поздовжню і поперечну) площини симетрії.

Уцентрі верхньої площини заготівки свердлять вертикальний наскрізний отвір діаметром 60 мм.

Унижній частині заготівки упоперек поздовжній площині симетрії фрезерують наскрізний прямокутний відкритий донизу паз завширшки 30 мм і заввишки 50 мм.

Перпендикулярно до поперечної площини симетрії фрезерують відкритий

54

донизу прямокутний наскрізний паз завширшки 45 мм і заввишки 15 мм. Задача 35.1. Заготівка має дві взаємно перпендикулярні вертикальні

(поздовжню і поперечну) площини симетрії.

У нижній частині заготівки є плита з розмірами 140х100х20 мм. На плиті лежить призма з трапецеїдальними основами. ЇЇ бічні ребра паралельні поперечній площині симетрії. Довжина призми 70 мм, ширина нижньої горизонтальної грані 120 мм, верхньої, їй паралельної, − 80 мм. Відстань між верхньою і нижньою гранями 40 мм.

Зверху на призму покладено циліндр, який має відповідний проріз, так, що його вісь лежить у верхній грані призми і поперечній площині симетрії. Діаметр циліндра 60 мм, довжина 100 мм.

Задача 35.2. Після обробки деталь зберігає дві взаємно перпендикулярні вертикальні (поздовжню і поперечну) площини симетрії.

Перпендикулярно до поздовжньої площини симетрії співвісно з циліндром свердлять наскрізний отвір діаметром 35 мм.

Уздовж заготівки у нижній її частині, фрезерують наскрізний прямокутний відкритий донизу паз завширшки 20 мм, заввишки 50 мм.

Унижній частині плити перпендикулярно до поздовжньої площини симетрії фрезерують прямокутний наскрізний відкритий донизу паз завширшки 40 мм заввишки 10 мм.

Задача 36.1. Заготівка має дві взаємно перпендикулярні (поздовжню

іпоперечну) вертикальні площини симетрії.

Унижній частині заготівки є горизонтальна плита розмірами 140х100х30мм. Вертикальні ріжки її скруглені радіусом 10 мм. На плиті лежить півциліндр радіусом 40 мм, довжиною 100 мм. Його вісь розташована в поздовжній площині симетрії й у верхній площині плити.

Зверху до циліндра прилягає циліндричний вертикально розташований приливок діаметром 60 мм. Верхня основа його віддалена від нижньої площини плити на відстані 90 мм.

Задача 36.2. Після обробки деталь зберігає дві взаємно перпендикулярні вертикальні (поздовжню і поперечну) площини симетрії.

Уздовж заготівки в нижній частині плити фрезерують поздовжній прямокутний наскрізний відкритий донизу паз завширшки 60 мм і заввишки 10 мм. Вище цього паза уздовж поздовжньої площини симетрії фрезерують другий прямокутний наскрізний паз завширшки 50 мм і заввишки 20 мм, що вище розточується в півциліндричний паз, радіусом 25 мм, співвісний із зовнішнім півциліндром, який лежить на плиті.

Співвісно з циліндром вертикального приливка свердлять наскрізний вертикальний отвір діаметром 40 мм.

У чотирьох куточках плити свердлять вертикальні наскрізні отвори діаметром 10 мм, відстані між якими, що вимірюються паралельно площинам симетрії, становлять відповідно 120 мм і 80 мм.

55

Задача 37.1. Габаритні розміри заготівки 140х100х90 мм. Заготівка має дві взаємно перпендикулярні вертикальні площини симетрії. У нижній частині заготівки є плита розмірами 140х100х20 мм. Вертикальні ріжки плити скруглені радіусом 10 мм.

На плиті стоїть вертикальний круглий циліндр діаметром 80 мм і заввишки 70 мм. З двох протилежних боків до циліндра притуляються приливки, що обмежені у верхніх частинах півциліндрами, осі яких лежать у поздовжній площині симетрії, радіусом 30 мм, а внизу − трьома площинами (по кожному приливкові), що продовжують циліндричну поверхню з двох боків і основу циліндра униз до плити. Осі півциліндрів віддалені від нижньої площини плити на відстані 50 мм. Площини їхніх основ збігаються з площинами коротких торців плити.

Задача 37.2. Після обробки деталь зберігає дві взаємно перпендикулярні площини симетрії. Співвісно з вертикальним циліндром розточують круглий отвір діаметром 60 мм.

Унижній частині деталі уздовж поздовжньої площини симетрії вирізують відкритий донизу наскрізний паз завширшки 40 мм, верхня частина якого має форму півциліндра, співвісного з півциліндрами приливків.

Перпендикулярно до поздовжньої площини симетрії фрезерують відкритий догори прямокутний паз завширшки 30 мм і заввишки 20 мм.

Укуточках плити свердлять чотири вертикальні отвори діаметром 10 мм, відстань між осями яких паралельно поздовжній площині симетрії становить

120 мм, а поперечній − 80 мм.

Задача 38.1. Заготівка має дві взаємно перпендикулярні вертикальні (поздовжню і поперечну) площини симетрії, габаритні розміри її 140х100х100мм. У нижній частині − горизонтальна плита розмірами

140х100х20 мм.

На плиті лежить чотирикутна призма, бічні ребра якої паралельні поздовжній площині симетрії, відстань між бічними гранями, що паралельні поздовжній площині симетрії, становить 90 мм. Кожна з основ призми обрізана чотирма площинами так, що у верхній частині призми утворені два уступи заввишки 40 мм, завширшки 15 мм. Відстань між вертикальними площинами уступів, паралельними поперечній площині симетрії, 80 мм. Горизонтальні площадки уступів переходять у вертикальні стінки заввишки 10мм, що паралельні поперечній площині симетрії, а нижче йдуть похилі площадки, площини яких проходять через верхні короткі кромки плити.

Верхні бічні ребра призми зрізані двома площинами під кутом 450, висота катета зрізу 10 мм.

Задача 38.2. Деталь після обробки зберігає дві взаємно перпендикулярні площини симетрії. У заготівці свердлять круглий

56

вертикальний отвір діаметром 50 мм, так що вісь його розташовується в обох вертикальних площинах симетрії.

Перпендикулярно до поперечної площини симетрії роблять прямокутний наскрізний отвір заввишки 30 мм і завширшки 40 мм. Верхня грань отвору віддалена від верхньої площини деталі на 20 мм.

Перпендикулярно до поздовжньої площини симетрії в заготівці фрезерують відкритий донизу − подібний наскрізний паз. Нижня частина паза має ширину 60 мм і висоту 25 мм. Верхня частина паза має ширину 30 мм висоту 15 мм.

Задача 39.1. Заготівка має дві взаємно перпендикулярні (поздовжню і поперечну) вертикальні площини симетрії. Її габаритні розміри 140х100х90мм. У нижній частині є горизонтальна плита розмірами 140х100х20 мм, на якій стоїть вертикальний циліндр діаметром 80 мм і заввишки 70 мм. До цього циліндра притулені два циліндричні приливки діаметром 50 мм, осі яких розташовані в поздовжній площині симетрії на висоті 30 мм від верхньої основи циліндра. Відстань між основами приливків 110 мм.

Між приливками і плитою є два ребра жорсткості, що притуляються до вертикального циліндра. Товщина ребер жорсткості 20 мм, їхні зовнішні кромки обмежені плоскими поверхнями, що проходять через короткі верхні кромки плити і нижні точки основ приливків.

Вертикальні ріжки плити скруглені радіусом 10 мм.

Задача 39.2. Деталь після обробки зберігає дві взаємно перпендикулярні площини симетрії. Співвісно з вертикальним циліндром свердлять круглий наскрізний отвір діаметром 60 мм.

Співвісно з циліндричними приливками, що притулені до вертикального циліндра, свердлять наскрізний круглий отвір діаметром 30 мм.

Перпендикулярно до поздовжньої площини симетрії в нижній частині заготівки фрезерують відкритий донизу прямокутний наскрізний паз завширшки 40 мм і заввишки 30 мм.

Укуточках плити свердлять 4 вертикальні отвори діаметром 10 мм, відстані між якими, що вимірюються паралельно поздовжній і поперечній площинам симетрії, становлять відповідно 120 мм і 80 мм.

Задача 40.1. Заготівка має дві взаємно перпендикулярні вертикальні (поздовжню і поперечну) площини симетрії.

Унижній частині заготівки є плита з розмірами 140х100х60 мм. Верхні поздовжні ребра плити зрізані двома площинами нахиленими під кутом 45о до горизонтальної площини. Висота катета зрізу 10 мм.

На верхній площині плити лежать два паралелепіпеди з розмірами 70х35х30 мм, так що їхні найбільші грані горизонтальні, найдовші ребра паралельні поперечній площині симетрії, а крайні грані віддалені від торцевих граней плити на відстані 5 мм у бік середини заготівки.

57

Задача 40.2. Після обробки деталь зберігає дві взаємно перпендикулярні вертикальні (поздовжню і поперечну) площини симетрії.

Уздовж заготівки розточують відкритий донизу півциліндричний паз радіусом 40 мм.

У верхніх призматичних приливках симетрично щодо їхніх бічних граней фрезерують два вертикальні прямокутні наскрізні отвори розмірами 20х40 мм (розмір 40 мм паралельний поперечній площині симетрії).

Перпендикулярно до поздовжньої площини симетрії в нижній частині заготівки посеред її довжини свердлять отвір діаметром 20 мм, вісь якого віддалена від нижньої площини заготівки на відстані 25 мм.

Задача 41.1. Заготівка має дві взаємно перпендикулярні вертикальні (поздовжню і поперечну) площини симетрії.

Унижній частині заготівки є горизонтальна плита з розмірами 140х100х30 мм. Вертикальні ріжки плити скруглені циліндрами радіусом 10мм. На плиті лежить півциліндр радіусом 50 мм, завдовжки 100 мм. Його вісь розташована у верхній площині плити і поперечній площині симетрії.

Зверху до циліндра прилягає приливок у формі призми з квадратною основою розмірами 70х70 мм. Бічні грані його паралельні площинам симетрії.

Верхня основа приливка горизонтальна і віддалена від нижньої площини плити на відстані 100 мм.

Задача 41.2. Після обробки деталь зберігає дві взаємно перпендикулярні вертикальні (поздовжню і поперечну) площини симетрії.

Унижній частині плити уздовж заготівки фрезерують відкритий донизу прямокутний наскрізний паз завширшки 50 мм, заввишки 10 мм. .

Упоперек заготівки в нижній частині її фрезерують прямокутний наскрізний відкритий донизу паз завширшки 60 мм, що на висоті 30 мм розточується в циліндричний паз, радіусом 30 мм, співвісний із півциліндром, що лежить на плиті. У середній частині паз на протязі 40 мм розширюється по всьому контуру на глибину 5 мм (утворюється півкільцева розточка).

Зверху співвісно з вертикальною віссю заготівки виконується наскрізний прямокутний отвір із розмірами 50х40 мм, орієнтований більшим розміром уздовж поздовжньої площини симетрії.

Учотирьох куточках плити свердлять вертикальні наскрізні отвори діаметром 10 мм, відстані між якими, що вимірюються паралельно площинам симетрії, відповідно становлять 120 мм і 80 мм.

Задача 42.1. Заготівка має дві взаємно перпендикулярні площини симетрії (поздовжню і поперечну). У нижній частині заготівки є плита розмірами 140х100х30 мм. Верхні поздовжні кромки плити скруглені циліндрами радіусом 15 мм.

На плиті лежить паралелепіпед із розмірами 140х60х20 мм, до верхньої грані якого прилягає півциліндр радіусом 30 мм завдовжки 140 мм.

58

Соседние файлы в папке Литература Инж графика