Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Организация производства (Бурлуцкий) / МУ ОПМП Практика 2014 - Методичка _укр

._.pdf
Скачиваний:
9
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
435.55 Кб
Скачать

10

Задача 1.10. Побудувати графік й визначити годинну, змінну продуктивність процесу, здійснюваного з випередженням операцій. Процес протікає на чотирьох ступенях; тривалість операцій становить: на першій – 3 хв., на другій – 4 хв., на третій – 3 хв., на четвертій – 2,5 хвилини. Випередження операцій на першій ступені дорівнює 2 хв., на другій – 2,5 хв., на третій – 1,5 хвилині. Інтервал між однойменними операціями двох суміжних циклів на вузькій ступені дорівнює 1 хвилині. Сумарна тривалість нециклічних процесів і перерв у роботі 3 години у добу при трьохзмінному графіці роботи. За один цикл виготовляється 8 одиниць продукції.

Задача 1.11. Побудувати графік процесу, здійснюваного з паралельним протіканням операцій на вузьких ступенях. Визначити мінімально можливу величину такту й максимальну годинну продуктивність процесу, що протікає на трьох ступенях. Тривалість операцій дорівнює: на першій – 1,5 хв., на другій – 4,5 хв., на третій – 3 хвилини. За цикл виробляється 3 одиниці продукції.

Задача 1.12. Удосконалити структуру процесу з метою збільшення його продуктивності. Процес здійснюється на трьох ступенях. Тривалість операцій становить: на першій ступені – 4 хв., на другій – 1 хв., на третій – 2 хвилини. На вузькій ступені операції йдуть безупинно. За один цикл виробляється одна одиниця продукції.

Удосконалити структуру трьома методами.

1.Перегрупування операцій (розподіл операцій вузької ступені між іншими ступенями).

2.Паралельного виконання операцій.

3.Збільшення кількості ступенів.

Задача 1.13. Побудувати графік сталого триступінчастого процесу й визначити продуктивність за 1 годину безперервної роботи.

За цикл випускається 1 одиниця продукції.

Ступені

I

II

III

 

 

 

 

Тривалість операції, секунд

30

50

40

 

 

 

 

Тривалість інтервалу, секунд

 

 

30

 

 

 

 

Запропонувати 4 варіанти перебудови процесу з метою підвищення продуктивності. Для кожного варіанта побудувати графік, позначити на ньому тривалість циклу, перекриття, такту й визначити продуктивність за 1 годину безперервної роботи.

I. Ліквідувати інтервал на осі вузької ступені, не змінюючи тривалості операцій.

II. Перерозподілити операції на ступенях з ліквідацією інтервалів.

11

III. Збільшити кількість ступенів.

IV. Організувати процес із паралельним протіканням операцій.

Задача 1.14. Побудувати схему й графік комбінування двох ідентичних потоків (тобто потоків з однаковою тривалістю операцій на окремих ступенях і циклу в цілому), забезпечивши їхню максимальну продуктивність. Потоки протікають на чотирьох ступенях, на яких II і IV – наскрізні (обслуговують обидва потоки). Основна – III. Тривалість операцій становить на наскрізних (II і IV) – 1 хв., на локальних – 2 хвилини.

Задача 1.15. Побудувати схему й графік комбінування двох ідентичних потоків, забезпечивши їхню максимальну продуктивність. Потоки протікають на п'яти ступенях, на яких I, III, і V – наскрізні, основна – IV. Тривалість операцій дорівнює: на першій і третій ступенях – 1 хв., на другій – 1,5 хв., на четвертій – 2 хв., на п'ятій – 0,5 хвилини.

2 ПЛАНУВАННЯ ЧИСЕЛЬНОСТІ РОБІТНИКІВ ТЕПЛОЕНЕРГЕТИЧНОГО ОБ’ЄКТА. НОРМУВАННЯ ТА ПРОДУКТИВНІСТЬ ПРАЦІ

Під час проведення заняття студенти повинні розібрати наступні питання:

1.Сутність наукової організації праці.

2.Напрямки вдосконалювання форм розподілу й кооперування праці.

3.Технічна норма продуктивності обладнання й обслуговування.

4.Поняття про продуктивність праці і її вимірників.

5.Яка існує залежність між нормою виробітку й нормою часу і їхньою зміною у відсотках?

6.Як визначається норма виробітку при нормуванні праці на операціях перериваних процесів?

7.Методологічні основи розрахунку норм виробітку робітників, що обслуговують провідні агрегати основних цехів.

8.Що називається нормою обслуговування агрегату або установки.

9.Сутність методу визначення змінного штату робітників за обсягом виробництва й нормам праці.

10.Як визначається змінний штат робітників по нормативній завантаженості?

11.Що таке обліковий штат робітників і як він розраховується? Рекомендована література за переліком: [4, 5, 8, 9, 13, 20, 24].

12

Для закріплення теорії в дану тему включені задачі на розрахунок норм праці й рівню їхнього виконання, розрахунку продуктивності праці й чисельності робітників. При рішенні необхідно мати на увазі, що основою норм праці є норма часу Нвр, а її зворотною величиною – норма виробітку Нвир:

Нвир = Тсм ,

Нвр

де: Тсм – тривалість зміни в годинах.

Варто пам'ятати, що відсоток зменшення норми часу не дорівнює відсотку збільшення норми виробітку.

Для визначення рівня виконання норм виробітку в% рекомендується використати спосіб, при якому фактичний виробіток ділиться на норму виробітку Нвир.

При нормуванні праці на операціях перериваних процесів змінна норма виробітку розраховується по наступній формулі:

 

Н

 

=

Тсм + tоб + tотд

,

 

вир

 

 

 

 

 

tо

 

 

 

 

 

де: Тсм – тривалість робочої зміни;

 

 

tоб

нормовані витрати часу на обслуговування робочого місця;

tотд

нормовані витрати часу на відпочинок і особисті потреби;

tо – оперативний час одного циклу.

Студентам потрібно знати, що норми виробітку робітників, що обслуговують провідні агрегати основних цехів, установлюються на основі даних їхньої технічної продуктивності, отриманої при дотриманні оптимальних умов експлуатації й передових методів праці.

К – коефіцієнт використання робочого часу.

Для встановлення норми виробітку робітників, що обслуговують обладнання, що характеризується певною годинною продуктивністю, а також тривалістю дрібних простоїв протягом зміни, змінну норму виробітку визначають по формулі:

Н вир= Рr × (tсм t пз ),

13

де: Pr планова годинна продуктивність, одиниць /годину; tсм – тривалість зміни, годин;

tпз – час підготовчо-заключних робіт протягом зміни, годин.

Розрахована в такий спосіб норма виробітку може бути відкоректована на коефіцієнт використання фактичного часу обладнання.

Норми виробітку встановлюють для основного сорту продукції, що становить найбільшу частку в асортименті. Норми виробітку для інших видів продукції визначають за допомогою перевідних коефіцієнтів.

Узагальному виді продуктивність праці визначається формулою:

В= Q ,

N сп

де: В – кількість виробленої продукції на одного працюючого в одиницю часу, одиниць/чол або грн./чол;

Q – обсяг виробництва, виражений натуральними або вартісними показниками;

Nсп – середньооблікова кількість працюючих.

Динаміка росту продуктивності праці вивчається індексним методом, що характеризує співвідношення показників у звітному й базисному періодах.

де: Во і Вб – виробіток на одного працюючого відповідно у звітному й базисному періодах.

Основою для визначення загальної чисельності робітників по даному агрегаті, ділянці, цеху є змінний штат (іменований також розстановочним штатом), який рекомендується визначати методом порівняльного аналізу. Останній заснований на використанні передового досвіду роботи із установлення штатів робітників на однакових (однотипних) агрегатах і ділянках. Зіставляючи штати декількох однотипних об'єктів, ретельно вивчаючи на них організацію виробництва й праці, розкриваючи причини підвищеної чисельності робітників в одних випадках і заниженої – в інших, можна встановити раціональний штат, що буде мінімальним у порівнянні із зіставним штатом.

14

Обліковий штат, тобто загальна кількість робітників у штаті агрегату, ділянках включає підмінний штат на вихідні дні, на час відпусток, на невиходи по поважних причинах. Він розраховується по наступній формулі:

де: f1 – коефіцієнт, що враховує підміну на вихідні дні при безперервному режимі роботи;

f2 – коефіцієнт, що враховує підміну на час відпусток;

f3 – коефіцієнт, що враховує підміну на невиходи по поважних причинах. Для ділянок, що працюють за графіком, із чотирма бригадами в три зміни

f1 = 4/3 = 1,33. Для двозмінного графіка f1 = 4/2 = 2.

Для заміни робітників, що йдуть у відпустку, добовий штат з підміною на вихідні дні збільшується на визначений відсоток. Коефіцієнт, що враховує підмінний штат на відпустку (f2) при різній тривалості відпустки в робочих днях складе:

Тривалість

f2

Тривалість

f2

відпустки

відпустки

 

 

 

 

 

 

15

1,054

33

1,117

18

1,063

34

1,124

19

1,063

35

1,127

20

1,069

36

1,131

21

1,073

37

1,135

22

1,076

38

1,138

23

1,080

39

1,142

24

1,086

40

1,146

25

1,089

41

1,151

26

1,093

42

1,157

27

1,096

43

1,161

28

1,101

44

1,164

29

1,105

45

1,168

30

1,109

46

1,172

31

1,110

47

1,178

32

1,114

48

1,184

 

 

 

 

15

Знаючи добовий штат з підміною на вихідні дні з розбивкою по професіях і встановленій тривалості відпустки для кожної з них, можна розрахувати величину цього відсотка.

Наприклад, для робітника, що має право на відпустку 24 робочих і 28 календарних днів, підмінний штат на відпустку стосовно добового штату з підміною на вихідні дні складе:

28 *100

 

= 8,07%,

365 − (28 −

10)

 

де: 10 – кількість святкових днів в році. Робочими вважаються шість днів на тиждень.

При визначенні підмінного штату для групи робітників, що мають відпустку різної тривалості, виходять із середньозваженого відсотка підміни.

Кількість підмінного штату на невиходи по поважних причинах визначається на підставі ретельного аналізу звітних даних і звичайно становить на випадок хвороби 3%, виконання посадових і суспільних обов'язків 1% від добового штату з підміною на вихідні дні й відпустку.

f3 = 1,02 * 1,01 = 1,03.

Планова чисельність основних робітників (Чор.) визначається також трьома методами:

1) За трудомісткістю виробничої програми:

Чор. =

Тсум.

 

, чол,

Ф × К

 

 

д.

вн.

де: Тсум. – сумарна трудомісткість виробничої програми, н-год.; Фд. – дійсний фонд часу роботи одного середньооблікового робітника,

рік. (визначається за балансом робочого часу середньооблікового робітника); Квн. – середній коефіцієнт виконання норм по підприємству.

2)За нормами обслуговування:

Чор. = n × Зм × Ксс , чол,

Но

16

де: n – загальна кількість одиниць устаткування, яка обслуговується, одиниць;

Зм – кількість змін роботи устаткування; Ксс – коефіцієнт облікового складу, який обчислюється як відношення

облікової чисельності до явочної чисельності робітників; Но – норма обслуговування на одного робітника, одиниць.

За нормами обслуговування чисельність основних робітників можна обчислити ще по іншому:

Чор. = n × Зм × Ксс × На , чол,

де: На – кількість основних робітників, які одночасно обслуговують один складний агрегат, чол.

3) За нормами виробітку:

 

Чор. =

 

 

 

N

 

 

, чол,

 

Ф

д.

× К

вн.

× Н

 

 

 

 

 

 

вир.

де: N

планова кількість виробів, натур. одиниць;

Нвир.

годинна норма виробітку одного робітника, натур. одиниць.

Приклади рішення задач по темі 2

Приклад 1. Визначити норму виробітку робітника за 8-годинну зміну, якщо норма оперативного часу на один виріб 10 хв; нормований час

обслуговування робочого місця – 40

хв; час на відпочинок і особисті потреби

становить – 20 хвилин у зміну.

 

 

 

 

Рішення. Змінна норма виробітку розраховується по наступній формулі:

 

Н

 

=

Тсм + tоб + tотд

,

 

вир

 

 

 

 

tо

 

 

 

 

де: Тсм – тривалість робочої зміни;

tоб

норма витрат часу на обслуговування робочого місця;

tотд

норма витрат часу на відпочинок і особисті потреби;

tо – оперативний час одного циклу.

17

Нвыр. = (8 * 60 + 40 + 20) = 54вир. 10

Приклад 2. Визначити змінний, добовий і обліковий штати робочих ділянок. Обсяг роботи за зміну в нормованому режимі 354 людино-годин. Тривалість зміни – 8 годин. Очікуваний рівень виконання норм виробітку – 108% (Квн=1,08). На ділянці застосовується чотирьох бригадний безперервний графік виходів на роботу. Із загального числа робітників 40% має відпустку, рівну 18 робочим дням, а інші – 21 робочому дню. Резервний штат на невиходи по поважних причинах становить 3% добового штату з підміною на вихідні дні й відпустку.

Рішення. Для визначення змінного штату скористаємося методом визначення чисельності залежно від трудомісткості виробничої програми.

Чор. =

Тсум.

=

354

= 40,97

чол.

Фд. × Квн.

8 × 1,08

Округляємо в більшу сторону, інакше 40 чоловік не впорається з обсягом робіт. Отже змінний штат 41 чоловік. А оскільки три зміни в добу, то добовий штат становить 123 чоловік (41 * 3).

Для визначення облікового штату скористаємося формулою:

де: f1 – коефіцієнт, що враховує підміну на вихідні дні при безперервному режимі роботи. Для двох змін чотирьох бригад f1 = 4/2 = 2;

f2 – коефіцієнт, що враховує підміну на час відпусток. Його середньозважене значення складе f2 = 0,4 * 1,063 + 0,6 * 1,073 = 1,069, де 0,4 і 0,6

частки працівників, що мають відпустку 18 і 21 день, а 1,063 і 1,073 коефіцієнти f2 відповідної тривалості цих відпусток.

f3 – коефіцієнт, що враховує підміну на невиходи по поважних причинах. За умовами задачі f3 = 1,03.

N сп = 123 * 2 *1,069 *1,03 = 270,86 чол.

Приймаємо обліковий штат 271 чоловік.

18

Задачі для рішення по темі 2

Задача 2.1. Норма часу на виготовлення однієї деталі становлять 20 хвилин. Визначити норму виробітку за восьмигодинну зміну.

Задача 2.2. Визначити норму виробітку за зміну й норму часу на виготовлення виробу. За 7-годинну зміну виготовлені 22 деталі, причому норма виробітку виконана на 110%.

Задача 2.3. На скільки відсотків треба зменшити норму часу, щоб норма виробітку збільшилася на 10%?

Задача 2.4. Визначити відсоток зміни норми часу, якщо норма виробітку збільшилася на 20%.

Задача 2.5. Визначити відсоток зміни норми виробітку, якщо норма часу зменшилися на 12%.

Задача 2.6. Обчислити відсоток виконання норми за зміну. За зміну виготовлено 6 шт. виробів Г, 9 виробів Б и 7 виробів В. Норма виробітку за зміну виробів представлена в таблиці.

Вид виробу

Г

Б

В

 

 

 

 

Число виробів

24

20

16

 

 

 

 

Задача 2.7. Норма часу обслуговування одного агрегату робітником становить 2 години. Припустима завантаженість робітника К3 = 0,8. Визначити норму обслуговування й норму чисельності робітників, що обслуговують 18 агрегатів при 4-х бригадній роботі.

Задача 2.8. Розрахувати змінну норму виробітку для бригади, якщо норма машинного часу виготовлення одного виробу 25,9 секунд, норма часу пауз у всіх пропусках – 29,2 секунд і інтервал між виготовленням двох виробів – 4,9 секунди. Нормований час на прийом і здачу зміни, настроювання встаткування, змащення й т.п. 30 хв; коефіцієнт використання фактичного часу встаткування

– 0,9.

Задача 2.9. Визначити загальний ріст продуктивності праці, а також ріст її за рахунок кожного із запланованих заходів. У минулому році зроблено 480млн. кВт-ч. На наступний рік планується зниження простоїв з 15 до 9% від календарного часу роботи встаткування, а також збільшення випуску на 5% за рахунок планованої реконструкції. Число трудящих не змінюється й складе 1200 чіл.

Задача 2.10. Визначити загальний ріст продуктивності праці, а також приріст її за рахунок кожного фактору. У минулому році зроблено 350млн.кВт-

19

ч. Середня тривалість простоїв – 12% календарного часу. На наступний рік планується скорочення часу простоїв до 10% календарного часу й збільшення обсягів виробництва на 8%. На підприємстві працює 1100 робітників.

Задача 2.11. Визначити розстановочний штат робітників у зміну, якщо добовий обсяг виробництва становить 1600 одиниць продукції, змінна норма виробітку одного робітника – 15 одиниць продукції, рівень виконання норми виробітку – 105%. Графік роботи – безперервний, тривалість робочого дня – 8 годин, число змін у добу – 3.

Задача 2.12. Визначити змінний, добовий і обліковий штати робочих ділянок. Обсяг роботи за зміну в нормований режимі 367 чіл/година. Тривалість зміни – 8 годин. Очікуваний рівень виконання норм виробітку – 10% ( Квн=1,08). На ділянці застосовується чотирьохбригадний безперервний графік виходів на роботу. Із загального числа робітників 30% має відпустку, рівну 18 робочим дням, а інші – 24 робочим дням. Резервний штат на невиходи по поважних причинах становить 2% добового штату з підміною на вихідні дні й відпустку.

Задача 2.13. Необхідно розрахувати розстановочний штат робітників у зміну, якщо річний обсяг виробництва становить 400000 одиниць продукції, змінна норма виробітку одного робітника – 15 одиниць продукції, рівень виконання норма виробітку – 105%; при цьому на ділянці застосовується наступний графік роботи: п'ятиденний робочий тиждень, тривалість робочого дня – 8,2 ч., число змін у добу – 1.

Задача 2.14. Визначити обліковий штат операторів, у складі якого 10 агрегатів, кожний з яких повинен обслуговувати один оператор. У бригаді працюють 5 операторів, 30% мають відпустку 30 робочих днів, 50% – 27 днів і

20% – 24 дня.

Задача 2.15. Потрібно визначити змінний штат робітників. Норма виробітку за 7 годинну зміну 75 одиниць продукції. Щомісяця обробляється в середньому 10000 одиниць продукції. Перерви в роботі враховані при встановленні норми.

Задача 2.16. Визначити змінний штат ремонтників за наступними даними: за зміну необхідно обслужити 16 агрегатів, норма часу на обслуговування одного агрегату 400 хвилин, коефіцієнт виконання норм виробітку відповідає роботі кращих бригад і становить 1,1; тривалість зміни при безперервному режимі роботи – 8 годин.

Задача 2.17. Визначити розрахунковим методом змінний (розстановочний) штат вантажників на складі. На склад у середньому в зміну (8 ч) прибуває 18 вагонів вантажу. Норма часу на розвантаження вагона 2 години. Під час