Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

КУРСОВЕ ТА ДИПЛОМНЕ ПРОЕКТУВАННЯ БУРОВИХ РОБІТ

.pdf
Скачиваний:
28
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.41 Mб
Скачать

урахуванням безперервного (в течії року), сезонного або разового використання транспортного зв'язку.

Визначення вантажопотоків, що виконується на третьому етапі вибору транспортного зв'язку, включає в себе наступні показники: очікуваний обсяг вантажо-перевозок, габарити і вага перевозимого обладнання і наявність самохідного технологічного обладнання. Перший з цих показників (обсяг вантажоперевозок) передвизначає інтенсивність експлуатації транспортного зв'язку, крім того, від нього залежить вибір потужності транспортних засобів. Нарешті, від третього показника (наявність самохідного технологічного обладнання) залежить вибір кількості необхідних транспортних засобів.

З урахуванням викладеного встановлюють можливі маршрути вантажоперевозок. При цьому найвигіднішим може виявитися, наприклад, не найкоротший з маршрутів, а маршрут, який забезпечує мінімальні витрати на будівництво, реконструкцію або відновлення транспортних комунікацій. Слід відзначити, що в деяких випадках вибір маршруту може визначати і час основних перевезень. Так, при маршруті, до якого входять водні магістралі, основне перевезення вантажів повинна проводиться в літній період: по маршрутам, що проходять по болотистій місцевості — взимку.

В тому випадку, якщо схема транспортного зв'язку буде містити дільницю без транспортної комунікації (наприклад, шлях від діючої транспортної магістралі до бурової, яка знаходиться на деякій відстані від дороги) доцільно використати транспорт високої прохідності, що не вимагає поліпшення траси.

За відсутністю достатнього для оперативного забезпечення перевезень кількості транспортних одиниць високої прохідності необхідно передбачити “чернеткові проїзди”, одержувані шляхом зняття з траси верхнього пухкого шару грунту і ущільнення нижчележачого шару.

Спорудження насипу або виїмки необхідно передбачати тільки в випадку тривалого терміну експлуатації під'їзного шляху (більш одного року).

Вибір транспортних одиниць

Будь-яких конкретних рекомендацій по вибору транспортних одиниць для геологорозвідувальних організацій немає. Практика організації транспортних перевезень при виконанні бурових робіт в Донбасі дасть підставу вважати, що в геологорозвідувальній експедиції повинно бути не менше:

двох, трьох одиниць високопрохідних вантажних автомобілів марок ГАЗ-66,

ЗИЛ-131, ЗИЛ-133, УРАЛ-375, УРАЛ-377;

одного автомобіля для перевезення до місця роботи бурових вахт (автомобіль на базі ГАЗ-66 або УРАЛ-375);

одного, двох автомобілів звичайної прохідності марок ЗИЛ-130, ГАЗ-51;

одного трубовоза марки МАЗ-7910;

однієї автоцистерни АВЦ-1, 5-66 (ємність цистерни відповідно 1500 і 3000 л) на базі автомобіля ГАЗ-66;

одного легкового автомобіля марок УАЗ-469Б, ЛуАЗ-969;

двох, трьох тракторів марок Т-100, Т-180, К-700;

одного причепу марки 2-ПТС-6.

Стислі технічні характеристики автомобілів, тракторів, бульдозерів і причепів наведені відповідно в табл. 86, 87, 88, 89.

Нижче наведені експлуатаційні характеристики дорожніх покрить при будівництві доріг, що споруджуються геологорозвідувальними організаціями.

Найменування дорожного покриття

Експлуатаційна характеристика

Грунтові з осушеного та ущільненого грун-

У період бездоріжжя та у дощовий час при

ту

глинистих і суглинкових грунтах дороги не-

 

проїзджі, при пилуватих і супісчаних грун-

 

тах - важко проїзджі

Грунтові з грунтів поліпшених гранульова-

У весняні місяці та у період довгих дощів

ними добавками

дороги непроїзджі

Грунто-щебневі, грунто-гравійні

На весні, по осені та у період довгих дощів

71

важкопроїзджі Грунтові та грунтово-щебневі, обробленні У тривалі вологі періоди рух ускладнений

в’яжучими добавками

7.7. Заходи по екологічному забезпеченню робіт

Приводиться порядок оформлення і відведення земельних дільниць в користування підприємствам, вказується щільність забудівлі дільниці, займаної під бурову установку. Вибираються розміри земельних дільниць під бурову установку і інженерні комунікації (водопровід, дороги, лінії електропередачі). Проводяться підготовчі заходи по охороні земельних дільниць (місця складування рослинного шару, глибина грунтового шару, що знімається, необхідність обробки поверхні відвалів).

В розділі необхідно передбачити охоронні заходи в процесі буріння (ізоляція водоносних горизонтів, обладнання гирла самозливаючихся свердловин, очистка промивного розчину, який використовувався, забезпечення від зашламування горюче-змащувальними мате-

ріалами) [29, 50].

Ліквідаційне тампонування

Ліквідаційне тампонування виконується з метою захисту гірничих виробок від попадання в них підземних вод по стволам свердловин, а також відвертання забруднення і перемішування підземних вод різноманітних горизонтів, що мають різні напори і хімічний склад.

Роботи по ліквідаційному тампонуванню свердловин виконуються в точній відповідності з проектом тампонування. По закінченню тампонування складається акт про його проведення.

Проект ліквідаційного тампонування складається організацією, яка здійснює буріння свердловин, затверджується головним інженером і погоджується з керівництвом гірничих підприємств, на полях яких були пробурені свердловини.

Ліквідаційне тампонування і відповідальність за якість цих робіт покладається на геологорозвідувальну організацію і її керівництво.

Взалежності від гірничих, геологічних і гідрогеологічних умов площі, що розвідується, може прийматися простий або складний (спеціальний) спосіб тампонування.

Простий спосіб застосовується в свердловинах, які не пересікають гірничі виробки, не перетинають поглинаючі горизонти і пласти корисної копалини робочої товщини. В усіх інших випадках застосовується спеціальний спосіб тампонування. Простий спосіб ліквідаційного тампонування свердловин полягає в заповненні всього обсягу свердловини від вибою до устя тампонуючою сумішшю.

Спеціальний спосіб полягає в заповненні всього обсягу свердловини тампонуючої сумішшю і установки розділових ізолюючих пробок.

Тампонування спеціальним засобом виробляють по схемам, що передбачають:

1) ізоляцію проникнених горизонтів тампонувальним розчином з застосуванням пакеруючих приладів;

2) установку спеціальних розділових пробок. Остання схема є найбільш розповсюдженою.

Розділові пробки встановлюються в покрівлі і грунту гірничих виробок і продуктивних товщ (вугільних пластів робочої товщини та ін.), що передбачаються як перспективні гірські виробки, а також напорних і поглинаючих горизонтів, які мають місце в процесі буріння.

Впокрівлі гірничої виробки або продуктивного пласту пробка встановлюється на відстані не менше 40-кратної її товщини, а в грунті — не менше 4-кратної товщини.

Впокрівлі поглинаючих і водопроявних горизонтів, пробка встановлюється в щільних

породах.

Якщо відстань між двома горизонтами, що ізолюються, менш 40-кратної товщини, то ця зона розглядається як один пласт.

Розділові пробки можуть мати будь-яку конструкцію [6, 12]. До початку робіт по ліквідації свердловини необхідно виконати комплекс досліджень по визначенню обсягу свердловини, місцеположення продуктивних горизонтів, гірничих виробок.

При тампонуванні спеціальним засобом з установкою дерев'яних розділових пробок виконують наступні операції.

72

1). В свердловину до вибою опускають бурильні труби, через які закачують розрахункову кількість тампонувального розчину для заповнення свердловини від вибою до підошви продуктивного горизонту.

2). Збирається дерев'яна пробка і вставляється в колонкову трубу. Через верхній кінець труби в неї засипається щебінь на висоту 0.4—0.5 м і на висоту 2 м труба заповнюється щільною глиною. Згори закладивають пиж з ганчір'я, колонкову трубу через перехіднік з'єднують з бурильними трубами.

3). Снаряд опускають в свердловину на задану глибину і з допомогою насосу видавлюють пробку.

4). Простір від пробки в підошві до пробки в покрівлі в умовах сильного поглинання або пересічення гірських виробок заповнюють щебенем або шлаком. В інших випадках застосовують тампонувальний розчин.

5). Далі встановлюють другу пробку.

Ствол над пробкою заповнюють тампонувальним розчином. Використовуються розчини на основі цементу з доданням глини, суглинку, попелу, піску, крейди і т.п., а також з застосуванням прискорювачей схоплювання [6, 12]. Розрахунки при ліквідаційному тампонуванні зводяться до визначення кількість вхідних матеріалів, обсягів розчину і продавочної рідини на один цикл закачування.

Загальна кількість матеріалів визначається, виходячи з загального обсягу тампонувального розчину Vтр, які потрібні для тампонування свердловини

V = π

(m + k

л

H

)D2

H ,

(7.24)

 

тр

4

 

 

скв

 

 

 

 

lц

 

 

де m — коефіцієнт запасу обсягу, величина якого приймається в залежності від стану стінок свердловини m=1,1—1,2;

kл— коефіцієнт втрати розчину при одному циклі закачування, kл = 0,08 — 0,15; lц — величина інтервалу разової закачування;

H — інтервал тампонування;

Обсяг разової закачування зв'язаний з можливостями цементировочних агрегатів і звичайно не перевищує 6 м3. Кількість продавочної рідини, яка нагнічується за один цикл

V

=

π d 2h

 

(7.25)

пр.ж.

 

4 0

б.т.

де d0— внутрішній діаметр заливочних труб;

hбт— глибина занурення нижнього кінця заливочних труб, м.

Необхідна кількість компонентів для приготування 1 м3 розчину підраховується по методиці, викладеної в главі 5, формули (5.8 — 5.14). Далі підраховується потреба на весь обсяг розчину, отриманий по формулі (7.24).

Устя свердловини ліквідується наступнім чином. Навколо спрямовуючої труби роблять шурф 1х1х1 м. Обсадну трубу обрізають на 0,8 м нижче рівня грунта і закривають металевою кришкою з надписом (номер свердловини, рік ліквідації, назва організації). Шурф засипають землею.

Рекультивація земель

До рекультивації земель відноситься комплекс робіт, направлений на відновлення продуктивності і народногосподарської цінності порушених земель, а також поліпшення умов навколишнього середовища.

На геологорозвідувальних роботах, зв'язаних з порушенням земель, рекультиваційнї роботи повинні бути невід'ємною частиною технологічного процесу.

В розділі приводяться заходи по гірничо-технологічній і біологічній рекультивації (знищення або вивезення дизельного палива і моторного масла, глинястого розчину, залізобетонних фундаментів). Описуються заходи по знищенню відстійників, по відновленню родючого шару на всьому майданчикові і озеленінню [50].

7.8. Охорона праці і техніка безпеки

73

Система забезпечення безпечних умов праці являє собою комплекс організаційних, технічних, економічних, соціальних і правових мір праці. В нинішньому розділі приводяться відомості про порядок розробки, погодження і затвердження заходів поточного плану поліпшень умов праці. Дається заслання на правила, що регламентують безпеку робіт, і інші джерела [30, 48]. Приводяться заходи по контролю безпечних умов праці на п'яти рівнях.

Особливості буріння в породах, якї виділять газ, для умов Донбасу

В залежності від інтенсивності очікуваної газопрояв і кількості газу, визначають категорійність свердловини і технологію буріння. З урахуванням особливостей Донецького вугільного басейну, категорія шахти по газоносності залежить від характеру газової зони, де розміщена свердловина.

Зона 1 — прив'язана до площ розповсюдження пластів, складених вугіллям марок Д, Г і частково Ж;

Зона 2 — розміщені по лініям м. Красноармійськ — м. Донецьк, м. Iзюм — м. Горлівка, м. Донецьк — м. Дебальцево.

Зона 4 — прив'язана до площ розповсюдження високометаморфізованих антра-

цитів.

З урахуванням газової зони і категорійності свердловини вибирається технологія бу-

ріння.

Для свердловин 1 категорії (4 газова зона і 1, 2, 3 газові зони, якщо глибина їх не перевищує товщину зони газового вивітрювання) додаткового обладнання устя свердловини не вимагаються. Буріння ведеться в відповідності з вимогами "Правил безпеки для геологорозвідувальних підприємств і організацій".

До свердловин 2 категорії відносяться закладенні в 2 і 3 газових зонах.

Устя цих свердловин обладнується спеціальною газовідводною оснасткою. Відведення газу від устя здійснюється двома способами:

а) газ відсмоктується за допомогою вентилятора типу Ц4-70. Для цього на устя (на кондукторі) встановлюється спеціальний трійник, на горизонтальній трубі якого встановлюється вентилятор. Колона бурильних труб не герметизується. Через трійник повітря відсмоктується водночас з свердловини і з будинку буровий.

б) газ відсмоктується з використанням ежекторних насадок. Для цього на устя встановлюється спеціальний трійник, на горизонтальній дільниці якого довжиною 15 м встановлюється вентилятор типу ВМП-500. Причому всмоктуючий патрубок вентилятора з'єднаний з атмосферою, а нагнічувальний з ежектором і горизонтальною трубою трійника.

До свердловин 3 категорії відносяться закладені в першій газовій зоні, де вугленосні товщи підроблюються і очікується поглинання промивальної рідини або технічні свердловини (дегазаційні), закладені на вскриття встановлених локальних скупчень вільного газу.

Буріння свердловин 3 категорії, окрім технічних, ведеться при обладнанні гирла свердловини газовідводною оснасткою з відсмоктуванням вентилятором або ежектором. Буріння технічних свердловин здійснюється через герметизатор. Герметизатор являє собою трійник з ущільненням бурильних труб і відводящу трубу, що складається з горизонтальної частини довжиною 15 м яка переходить в вертикальну газовідводну трубу довжиною 6 м.

При бурінні свердловин в зонах можливого газопроявлення необхідно дотримуватися наступних правил.

1).Зони можливого газопроявлення виділяються в геолого-технічному проекті. 2).Всі робітничі і інженерно-технічні робітники, зв'язані з бурінням свердловини пови-

нні пройти спеціальне навчання і інструктаж.

3).Бурове будинок повинен добре провітрюватися. На свердловині необхідно мати подвійний комплект засобів пожежогасіння, запас води не менше трьох кубометрів, суглинок або глину не менше однієї тони, цемент, дерев'яні пробки.

4).Дерев'яні конструкції бурового будинку повинні бути оброблені вапном. 5).Забороняється паління, використання відкритого вогню, газосварні і електрозварні

роботи.

6).Обігрівання будинку в осінньо-зимовий період здійснюється з допомогою батарей водяного опалення від пічки, встановленої в крайньому (задньому) відсіку бурового будинку.

7).На видних місцях повинні бути вивішені запобіжні плакати 'Небезпечно — газ!".

74

8).На буровій установці повинен бути прилад для заміру концентрації метану. При бурінні в зоні газопроявлення виміри виробляють кожні 30 хвилин. При концентрації метану 2% і більш роботи припиняються, люди з території виводяться.

9).При проведенні спуско-підйомних операцій в умовах метановиділення промивальна рідина постійно закачується в свердловину через устя, а на водило труборозвороту надягається гумовий рукав.

10).Привідні ремні змащуються сумішшю молотого графіту з гліцерином. 11).В'їзд транспортних засобів на територію установки обмежується.

Рекомендації по безпечному руху по льоду

В зимовий час можна виконувати транспортні операції, пересуваючись по замерзлим водосховищам. Практично вважають, що товща льоду, рівна 0.15 м достатня для переправки автомобіля з масою до 2 т; потовщення льоду на кожні 0.05 м припускає збільшення навантаження на 1 т. У весняний час розрахункова товща льоду збільшується в 1.5—2 рази.

Вантажопідйомність льоду на солоних водосховищах значно менш ніж на прісноводних. В зв'язку з цим вантажопідйомність льодового покрову при солоній воді зменшують в 3 рази.

Лід має порівняно більший коефіцієнт температурного розширення. Тому при достатньо сильних морозах на льодяному покрові з'являються температурні тріщини і просуванню транспорту в морозну погоду повинен передувати огляд льодової траси. Наприкінці зими і початку весни, коли рівень води водосховища знижується, льодовий покров провисає і несуча спроможність льоду різко падає. Подальша деформація льодяного покрову призводить до утворення тріщин у берегів. Ці тріщини свідчать про те, що лід опустився до поверхні води, плаває на ній і тому зберігає свою несучу спроможність.

При русі автомобіля по льодяному покрову лід прогинається і під ним утворюється підльодяна порожнеча. З урахуванням швидкості розповсюдження цієї порожнечі і взаємодії її з деформуємим шаром льоду, в результаті якї може відбутися руйнування льодяного покрову, швидкість руху автомобіля обмежується 10 км/год.

Стоянки або зупинки на льоду небезпечні — проява реологічних властивостей льоду призводить до збільшення прогину його поверхні і в більшості випадків до руйнування льодяного покрову.

Рекомендації по безпечному подоланню водних перешкод

Можливість подолання дрібних перешкод по мілині визначається рядом умов: глибиною водотоку, швидкістю течії, поверхнею дна, профілем і властивостями грунту берегів і технічною характеристикою транспортних засобів.

Перед переправою необхідно встановити максимальну глибину броду, стан дна і підходів до броду. Допустимі глибини водотоку з твердою основою для проїзду по дну надані нижче.

Марка автомобіля

Глибина водотоку

УАЗ-452

0.5

УАЗ-469

0.6

ЗИЛ-157

0.87

ГАЗ-66

0.9

МАЗ-500, КрАЗ-214

1.0

КрАЗ-255, ЗИЛ-131, Урал-375, Урал-377

1.2

Трактори

0.8-1.0

При швидкості течії води більш 1.5 м/с значення допустимої глибини водотоку знижують на 0,1—0,2 м.

В місці постійно діючої переправи на берегах виконують зручні підходи і з'їзди до води. Ухили в місцях спуску автомобілів в воду і виїзду з води не повинні перевищувати при м'якому грунті 10—13°, при кам'янистому — 20°. Великі валуни зі дна вилучають, ями засипають гравієм, а пагорби зрізають. При експлуатації автомобілів високої прохідності і тракторів ці роботи мають менше значення і в ряді випадків не проводяться. Якщо дно водотоку мулове або торф'яне, то воно може бути зміцнене дерев'яними щитами. Їх ширина прийма-

75

ється рівної 4 м, а довжину вибирають в залежності від профілю дна. Щити зміцнюються на дні зайоржоними палями.

76

Додаток 1

ЗАГАЛЬНI ВИМОГИ I РЕКОМЕНДАЦIЇ ПО ОФОРМЛЕННЮ I ПIДГОТОВЦI ДИПЛОМНОГО ПРОЕКТУ ДО ЗАХИСТУ

Пояснювальна записка оформлюється в відповідності з вимогами ДСТУ 3008-95 “Документація. Звіти в сфері науки i техніки. Структура i правила оформлення”.

Пояснювальна записка починається титульним листом, після якого міститься бланкзавдання на курсове або дипломне проектування.

На третій сторінці розташовано реферат. Він повинен відбивати основний зміст проекту. Заголовком служить слово “РЕФЕРАТ”, написане на окремому рядку великими літерами. Під ним вказується обсяг записки в сторінках, кількість таблиць, відомості про кiлькiсть малюнків, кількість використаних літературних джерел. Нижче іде текст власне реферату, обсягом до 0,5 сторінки. Ключові слова розташовуються під текстом. Слова вибираються з тексту реферату i повинні вiдбивати основний його змiст. Кількість ключових слів в межах 5-15. Вони пишуться великими лiтерами в називному вiдмiнку.

Зміст розташовується на четвертій сторінці і включає перелік послідовно розташованих частин проекту (вступ, розділи, підрозділи і т.д.) з присвоєною їм нумерацією i вказівкою сторінок, на яких розміщені їхні назви.

Після змісту міститься текст пояснювальної записки, що складається з вступу, основних розділів та закінчення.

Текст пишеться чорнилом або пастою на листах формату А4. Допускається подання пояснювальної записки в вигляді першого примірника машинописного тексту, надрукованого через півтора інтервалу.

Слід суворо витримувати поля на сторінках: ліве, верхнє i нижнє поля не менше 20 мм, поле праворуч - 10 мм. Відстань між заголовками i наступним текстом приймається 10 мм.

Розділи повинні бути розміщені в порядку, означеному в методичних вказівках по дипломному проектуванню або в порядку нинішньої допомоги. Назва розділу записується креслярським шрифтом розміром 5 мм. Роздiли нумеруються арабськими цифрами. Після номера роздiлу ставиться крапка. Вступ i закінчення не нумеруються. Нумерація наскрізна по всьому тексту.

Підрозділи (параграфи) нумеруються арабськими цифрам в межах кожного роздiлу. Номер пiдроздiлу складається з номера роздiлу і номера підрозділу, після кожного ставиться крапка.

Заголовки розділів і підрозділів не підкреслюються, слова в заголовках не переносяться, а крапка в кінці їх не ставиться. Не можна закінчувати сторінку заголовком наступного пiдроздiлу, після нього повинно бути не менше двох рядків тексту.

Нумерацiя сторінок - наскрiзна, тобто підряд нумеруються сторінки тексту, малюнків в тексті і додатків. Номер сторiнки проставляється арабськими цифрами в правому верхньому куту без крапки. Нумерацiя малюнкiв і таблиць проводиться в межах розділу.

Ілюстрацiї позначаються словом “рисунок” без скорочення. Пояснюючі дані до рисунка (наприклад, розшифровка позицій) розташовуються під рисунком, а номер і назва - пiд пояснюючими даними. Зразок:: “Рисунок 3.2 - Схема розташування обладнання”.

Послання в тексті на рисунки даються скороченим словом “Дивись”. Наприклад:" (Див. рис. 3.2.)" (Цифри означають другий рисунок третього роздiлу. Рисунки виконуються чорною пастою, тушшю або чорнилом. Допускається додавати якісні фотографії і ксерокопії.

Кожна таблиця потрібна мати тематичний заголовок, розташований над таблицею. З лівої сторони від заголовку робиться напис “Таблиця” і вказується номер (наприклад, “Таблиця 2.1. "). При переносі таблиці на інший лист назву таблиці не повторюють, а над нею пишуть слова “Продовження таблицi 2.1". В посланнях на таблицю в тексті слово “Таблиця” пишеться скорочено (наприклад, “Див. табл. 2.1 "). При використанні в аналітичних розрахунках формул, останні спочатку записуються в літерних виразах, після цього дасться експлiкацiя (розшифровка) позначок. Перший рядок експлiкацiї повинен починатися зі слова “де” без двокрапки пiсля нього. Значення символів і числових коефiцiєнтiв, що входять в формулу, приводяться пiсля експлiкацiї в тій послідовності, в якій вони наведені в формулі.

77

Після цього числові значення пiдставляється в формулу і записується кінцевий результат без проміжних обчислень. Формули нумеруються по розділам арабськими цифрами в круглих дужках з правої сторони листа на рівні формули, наприклад (2.3).

Послання в текстi на порядковий номер формули дають в дужках, наприклад, “в

формулi (2.3)".

При повторенні аналогічних розрахунків в пояснювальній записці рекомендується призводити тільки остаточні дані в вигляді таблиць.

Пiсля викладення матеріалів всіх розділів наводиться закінчення, в якому робляться висновки по результатах досліджень i розрахункiв, підводяться підсумки проектування i, якщо необхідно, даються рекомендації.

Пiсля закінчення йде список використаної літератури під назвою “ПЕРЕЛIК ПОСИЛАНЬ”. Послання в тексті на літературу, що використовується, обов'язкові.

В перелік включають всі використані джерела (книги, статті, інформаційні видання, стандарти, звіти та ін.), розміщуючи їх в порядку появи посилань в текстi пояснювальної записки.

Посилання слiд робити в квадратних дужках з цифрою в них, відповідною номеру цього джерела в переліку посилань. Зразки оформлення бібліографічних посилань наведені в додатку 2.

Якщо проект необхiдно супроводжувати допоміжним текстовим або табличним матеріалом, то він оформлюється у вигляді додатків, які розміщуються після переліку посилань.

Кожний додаток починається з нового листа і нумерується великими літерами українського алфавіту, за винятком Г, Є, З, І, Ї, Й, О, Ч, Ь. Наприклад “Додаток А”. В тексті проекту на додатки робляться посилання.

При оформленні графічної частини проекту слід користуватися кафедральними стендами “У допомогу курсовому і дипломному проектуванню”.

Проект і графіка до нього позначаються шифром. Рекомендується наступна система шифровки.

ПД00. 0201167.00 - загальний шифр дипломного проекту. ПД - проект дипломний, 02 шифр гірничо-геологічного факультету, 011 - шифр кафедри ТТГР, 67 - особистий номер студента (дві останні цифри номера залiкової книжки).

ПДП1. 0201167.01 КГ - П1 - додаток перший (геологічна частина), 01 - лист перший, КГ - карта геологiчна.

ПДП1. 0201167.02 РГ - 02 - другий лист першого додатку, РГ - розріз геологічний. ПДП2. 0201167.00 ГТП - П2 - додаток другий, ГТП - геолого-технічний проект. ПДП3. 0201167.00 СБ - П3 - додаток третій (спеціальний розділ), СБ - складальне

креслення розробленого пристрою.

ПДП3. 0201167.01.00 СБ ПДП3. 0201167.02.00 СБ - складальні креслення складальних одиниць (вузлів) 01 і

02.

ПДП3. 0201167.01.09, ПДП3. 0201167.02.13 - шифри деталей, що входять в складальнi одиниці.

ПДП3. 0201167.00.05 - шифр деталі, що не входить в складальну одиницю. ПДП3. 0201167.00 ЛД - лист демонстраційний до спеціального розділу.

ПДП4. 0201167.00 ЛД - додаток четвертий (економічний роздiл), демонстрацiйний

лист.

Для курсових проектів рекомендується шифр ПК. 0201167.00.00.

Під час проектування студент зобов'язаний не рідше одного разу на тиждень представляти виконану роботу керівнику (консультанту) для перегляду і контролю.

Прийнято наступний порядок підготовки дипломного проекту до захисту:

1.Після завершення роботи над проектом пояснювальна записка переплітається в друкарні при інституті. Замовленням на палітурку є бланк завдання на дипломне проектування. В друкарнi в записку вкладається бланк титульного листа, який студенту після отримання переплетеного проекту слід заповнити.

2.Не менше ніж за 10 днів до запланованої дати захисту проект представляється в переплетеному вигляді керiвнику, який напрвляє його консультантам. Консультанти

78

розписуються на титульному листі і стосовних до них листах графічних додатків, підтверджуючи цим закінченість відповідних розділів.

3.Далі, пiсля перегляду пояснювальної записки, всіх графiчних додаткiв і їх підпису, свій письмовий висновок дає керівник проекту. Нормоконтроль знаходиться в віданні керівника. Відповідність проекту вимогам стандартів перевіряється керівником в процесі консультацій і при остаточній перевірці проекту.

4.Якщо керiвник проекту визнає зміст і якість виконання проекту незадовільним, то по його поданню може бути організовано заслуховування проекту на засіданні кафедри з метою визначення можливості допуску проекту до рецензування i захисту.

5.При позитивному висновку керiвника дипломний проект представляється завідувачу кафедрою. Він переглядає проект, підписує пояснювальну записку і графіку і письмово направляє проект на рецензію затвердженому наказом по інституту рецензенту.

6.Рецензенту представляється направлення на рецензування, пояснювальна записка і графіка в повному обсязі.

7.Після отримання письмової рецензії кафедра робить висновок про готовність до захисту дипломного проекту.

Якщо проект не виконаний у встановлений термін, його не допущено до захисту або результати захисту визнані незадовільними, студент відраховується з iнституту з правом повторного захисту на протязі двох років.

79

Додаток 2

ПРИКЛАДИ

бібліографічного описання літературних джерел до списку літератури і переліків посилань у курсових та дипломних проектах, рефератах і звітах

КНИГИ

одного автора

1. Дудля М.А. Проектування бурових машин і механизмів: Підручник. — К.: Вища школа, 1994. — 335 с.

двох авторів

2. Афанасьев И.С., Душин А.И. Бурение скважин при разведке месторождений строительных материалов.— Л.:Недра, 1980.—132 с.

трьох авторів

3. Воздвиженский Б.И., Голубинцев О.Н., Новожилов В.В. Разведочное бурение. Учебник для вузов.—М.: Недра, 1979.—510 с.

чотирьох авторів

4. Механизация вспомогательных операций в разведочном бурении /А.Д. Дьяков, Е.А. Козловский, Н.И. Корнилов, П.А. Петров.—М.: Недра, 1973.—240 с.

п’яти і більш авторів

5. Геологорозвідувальна справа: гірничі, підривні, бурові роботи: Підручник / К.Л.Ларін, Г.Ф.Виноградов, В.С.Шабатін та ін. — К.: Либідь, 1996. — 336 с.

CТАТТЯ З ЖУРНАЛА

одного, двох або трьох авторів

6.Путов Б.И. О параметрах качки легких буровых установок с различной конфигурацией плавучего основания //Изв. вузов. Геология и разведка.— 1980.— N9.— с. 126—128.

7.Нугаев Р.Н., Федоров В.А. Улучшение эргономических показателей установок для бурения нефтяных и газовых скважин //Безопасность труда в пром—ти.—1980.— N1.— с. 49—51.

чотирьох авторів

8. Определение выхода керна объемным способом /Стадников Г.П., Бродский И.С., Досказиев А.Г., Месячников А.В. //Разведка и охрана недр.—1980.—N5.— с.50—51.

п’яти і більш авторів

9. Применение облегченного пеноцементного раствора при цементировании высокотемпературных скважин /Толстых И.В., Башкутов В.С., Бондаренко В.В. и др. //Нефтяное хоз-во.— 1980.—N7.— с.70—71.

СТАТТІ З ПЕРІОДИЧНИХ НАУКОВО-ТЕХНІЧНИХ РЕФЕРАТИВНИХ ЗБІРНИКІВ

одного, двох або трьох авторів

10. Богатырев В.А., Шпаков В.Н. Повышение надежности ультрозвукового контоля за резьбовой частью бурильных труб //Бурение: Рефератив. науч.-техн.сб. /ВНИИОЭНГ.—1978.— N5.— с.31—32.

чотирьох авторів

80