Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KURSOVA test.docx
Скачиваний:
33
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
63.42 Кб
Скачать

4. Протиерозійні заходи

4.1 Водна ерозія

Водна ерозія проявляється у змиванні верхнього шару ґрунту або розмиванні його в глибину під впливом талих, дощових і поливних (іригаційних) вод.

За характером руйнування ґрунту водна ерозія поділяється на:

краплинну — роздроблення агрегатів ґрунту ударами дощових крапель, внаслідок чого шпарини ґрунту забиваються мулистими фракціями, зменшується водопроникність і посилюється поверхневий стік і змив ґрунту;

площинну, або поверхневу, коли ґрунт рівномірно змивається невеликими струмками талих і дощових вод по всій поверхні площі; лінійну, або глибинну, коли ґрунт розмивається углиб концентрованими потоками води;

іригаційну, яка виникає в умовах неправильно організованого зрошення на схилових землях, коли по лінії течії поливної води є схили, здатні до розмивання.

4.2 Вітрова ерозія

Вітрова ерозія, або дефляція, виникає за умови сильних вітрів, які видувають ґрунт. Інтенсивність видування ґрунту значною мірою залежать від його гранулометричного складу і вмісту в ньому гумусу. Зокрема, на ґрунтах супіщаного гранулометричного складу вітрова ерозія починає проявлятися при швидкості вітру 3-4 м/с, на легкосуглинкових — 4-6 м/с, на важкосуглинкових — 5-7 м/с і на глинистих — 7-8 м/с. Пісок (0,05-0,10 мм) переміщується при швидкості вітру З−3,5 м/с на висоті 15 см. Частки ґрунту розмірами 0,25 мм переносяться вітром у повітрі. Якщо збільшується сила вітру — зростає інтенсивність вітрової ерозії.

Вітрову ерозію підсилюють:

· розорювання піщаних і супіщаних ґрунтів;

· вирощування на одній території протягом декількох років одних і тих самих культур;

· неправильна меліорація.

4.3 Протиерозійні заходи

В умовах степової зони виняткового значення набуває гнучкість обробітку ґрунту на еродованих і ерозійно небезпечних землях, під якою розуміють нестандартний підхід до вибору глибини, кількості технологічних операцій, знаряддя для їх виконання тощо, не поступаючись при цьому у принципових питаннях щодо спрямованості обробітку в цілому. Протиерозійний обробіток ґрунту в Степу, як і в інших зонах країни, базується на широкому використанні безполичкових ґрунтообробних знарядь, яким спочатку відводилась роль захисту ґрунту від вітрової ерозії, а пізніше була доведена їх універсальність в попередженні як вітрової, так і водної ерозії. В останні роки в господарстві широко застосовують кулісні пари. На землі що парується насівають куліси з високостеблевих культур : соняшник, сорго . Відстань між кулісами вираховується за розміром сівалки .

Ефективними заходами боротьби з ерозією ґрунту є:

· оранка впоперек схилу,

· глибока оранка, обробіток ґрунту культиваторами;

· лункування;

· оптимальні строки, норми і способи сівби;

· безполицевий обробіток ґрунту із залишенням стерні;

· вапнування кислих і гіпсування засолених змитих ґрунтів;

· мінімальний обробіток ґрунту легкого механічного складу;

· впровадження ґрунтозахисних сівозмін з використанням багаторічних трав;

· оранку і посів на схилах впоперек схилу;

· насадження дерев і кущів на берегах водойм, по краям ярів, лісосмуг;

· будівництво гідротехнічних споруд;

· закріплення пісків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]