Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KURSOVA test.docx
Скачиваний:
33
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
63.42 Кб
Скачать

4.4 Наслідки ерозії для господарства

Змивання найбільш родючого верхнього шару ґрунту, вихід на поверхню горизонтів з меншим запасом поживних речовин, з гіршими фізичними властивостями призводить до значного зниження врожайності всіх сільськогосподарських культур.

Врожай на схилах залежить не тільки від звичайної агротехніки його отримання, а й від вікової та сезонної ерозії ґрунту, а також від того, в якій фазі розвитку рослини утворились струменеві розмиви. Найбільш шкідливими є промивини, розмиті в період першої половини вегетації.

Продуктивність всіх сільськогосподарських культур та їх якість на змитих ґрунтах значно зменшується, а на намитих – збільшується. Різні культури по-різному реагують на еродованість ґрунтів.

Наприклад, пшениця менш за все знижує врожай в степу.. Більш за все на еродованих ґрунтах зменшує свій врожай кукурудза в степу. Горох при слабкій розмитості ґрунтів знижує врожай трохи менше, ніж на одну п’яту частину, а при більшій – на третину або наполовину. Ячмінь та овес не дуже відрізняються від гороху.

Висновок:

На прикладі підприємства було досліджуванні такі грунти:

  • чорноземи південні

  • темно-каштанові грунти

  • чорноземи звичайні

За методом Савінова було проаналізовано гранулометричний склад чорнозему південного.

Серед усіх ґрунтів чорноземи найбільш агрономічно цінні. Ці ґрунти мають найбільшу потенціальну родючість, максимальне використання якої - основне завдання сільськогосподарського виробництва. Основними агротехнічними заходами, спрямованими на підвищення родючості чорноземів, є раціональні способи обробітку їх, нагромадження вологи, внесення добрив, поліпшення структури посівних площ, вирощування найбільш високоврожайних культур і сортів тощо.

За допомогою балансу гумусу було видно, що додавання орг. добрив

сприяє підтримці гумусу у грунті, проте відсутність цих добрив негативно впливає на стан грунту, на прикладі с/г культур :

  • озима пшениця

  • ярий ячмінь

  • соняшник

Недопускання усіх видів ерозії, їх попередження, бо наслідки бувають катастрофічні, також позитивно впливають потенційну родючість грунту. Тому було встановлено ефективні заходи боротьби з ерозією.

Перелік використаних джерел

1.Докучаєв В. В. Наші степи колись і тепер. К.-X., 1949; Справочник агрогидрологических свойств почв Украинской ССР. Л., 1965;

2. Грунтознавство з основами геології . Навчальний посібник / Гнатенко О.Ф , Капников М.В. , Петренко Л.Р. , Вітвицький С.В. ; - Киев Оранта , 2005 .

3.Козин М. А. Водный режим почвы и урожай. М., 1977;

4.Михайлюченко М.Т., Телешек Ю.К. Заслон ерозії. – К.: Урожай, 1987.

5.«Види ерозії» // http://uk.wikipedia.org

6.Факультет «Агротехнологій та екології»/ Практична робота №8 «Визначення балансу гумусу у сівозмінах»/ Мелітополь 2013.

7.«Расчет баланса органического вещества в почвах севооборота» // http://mantistiller.ru/126.htm

Фізико -хімічні властивості чорноземів південних

Назва

грунту

Генетичний горизонт

Глибина в см.

Вміст гумусу

Ca

Mg

Na

K

Обчислюєм

поглинання

pH

Чорноземи

південні

H

10-20

3.25

30.35

7.17

0.41

0.48

-

7.2

Hp

25-35

3.15

-

-

0.17

0.50

36.62

7.3

Phk

40-60

2.10

-

-

-

-

-

7.5

З цієї таблиці видно, як знижується з глибиною вміст гумуса до 2.1 %. Колоїдний комплекс Ca і Mg . реакція грунтового розчину pH 7.2-7.5.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]