Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛОР / Для студентів / ОТОГЕННИЙ МЕНІНГІТ.doc
Скачиваний:
109
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
151.55 Кб
Скачать

Лікування отогенних абсцесів мозку

Не підлягає сумніву, що основним методом лікування отогенних абсцесів мозку є хірургічний.

Щодо того, який доступ слід застосувати при розкритті отогенного абсцесу мозку, існують суперечливі міркування. Деякими нейрохірургами висловлюється думка, що оториноларинголог не повинен розкривати абсцес мозку, а лише санувати первинне вогнище, тобто виконати загальнопорожнинну операцію вуха. Абцес, на їхню думку, слід завжди розкривати, а ще краще – вилущувати додатковим доступом. Така тактика безсумнівно доцільна при хронічних інкапсульованих абсцесах, коли їх технічно можливо вилущити. Особливо доцільно застосувати додатковий доступ при гематогенних, дещо віддалених від середнього вуха абсцесах, а при контрлатеральних абсцесах – це единий можливий шлях.

В інших випадках, коли абсцес ще не має сформованої капсули і, до того ж, розташований поблизу середнього вуха, більшість отоларингологічних шкіл вважає за доцільне розкриття абсцесу через післяопераційну порожнину вуха. На користь цього доступу, на нашу думку, є щонайменше, такі аргументи:

1. Елімінується додаткова травма, далеко не байдужа для тяжкого хворого.

2. На шляху хірурга можуть лежати додаткові резервуари гною: екстра-, інтра- та субдуральні абсцеси, розкрити які можливо тільки з боку вуха.

3. При доступні з боку вуха можна розрахувати на природні захисні бар′єри, що стримують розповсюдження інфекції – зрощення стінок нояка з мозковими оболонками.

4. Оскільки бактеріальна флора вмісту абсцесу здебільшого не відрізняється від флори середнього вуха, можливість додаткового інфікування не входить в розрахунок.

Пошукам і розкриттю абсцесу передує розширена загальнопорожнинна операція вуха з оголенням твердої козкової оболонки середньої черепної ямки.

Доступ до задньої черепної ямки здійснюється в трикутнику Траутмана, обмеженому ззаду переднім краєм сигмовидного синуса, спереду – заднім півколовим каналом і вгорі – краєм піраміди.

Поверхневі гнояки мозочка можна також виявити і розкрити через внутрішню стінку сигмовидного синуса, у випадку його руйнування нагноєним тромбом.

Після обробки твердої мозкової оболонки 5% спиртовим розчином йоду тканину мозку пунктують до глибини 3-4 см з одночасним відтяганням поршня шприца: догори і медіально, вперед і медіально та дозаду і медіально. Виявивши абсцес, його розкривають хрестовидним розрізом і дренують. Догляд за порожнинами оперованого вуха та абсцесу проводиться через завушну рану, яку в цих випадках не зашивають аж до закриття порожнини абсцесу.

Поряд з методикою дренування часом використовують спосіб лікування абсцесів мозку пункціями з обмінним промиванням розчинами антибіотиків – закритий спосіб лікування. До його позитивних характеристик зараховують підтримання певного тиску в порожнині абсцесу, що запобігає передчасному спаданню стінок.

За сприятливих умов порожнина абсцесу поступово заповнюється сполучною тканиною, що походить з сполучнотканинних елементів кровоносних судин. Втрачені функції поступово відновлюються; правдоподібно їх беруть на себе сусідні ділянки мозку.

Соседние файлы в папке Для студентів