Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛОР / Для студентів / ОТОГЕННИЙ МЕНІНГІТ.doc
Скачиваний:
109
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
151.55 Кб
Скачать

Отогенний абсцес мозочка

(abscessus cerebelli otogenicus)

Абсцес мозочка часто має вигляд щілини, що сягає глибоко в його півкулю. Значно рідше бувають кулясті чи овальні абсцеси мозочка.

В 10% випадків абсцеси мозочка перебігають безсимптомно. Загальні мозкові симптоми при отогенному абсцесі мозочка принципово не відрізняються від таких при абсцесі іншої локалізації.

Що ж стосується вогнищевих симптомів, то вони пов′язані з порушенням функції мозочка: координації рухів і регуляції тонусу м′язів.

Позаяк центри мозочка розміщені на боці, однойменному кінцівкам /без перехрестя/, рухові порушення завжди розвиваються на боці абсцесу мозочка.

При абсцесі півкулі мозочка переважають порушення м′язової координації кінцівок на боці гнояка.

При змінах в червяку, натомість, на перший план виступає дискоординація м′язів тулуба /порушення статичної рівноваги, незграбна хода з широко розставленими норами/. В позі Ромберга хворий заточується, або падає в бік абсцесу, а іноді – дозаду.

Флангова хода /приставлення ноги вбік/ в напрямку ураженої півкулі не вдається.

Для хворого з абсцесом мозочка характерне утруднене виконання складних переміщень, що вимагають координованої дії різних груп м′язів:

а/ при спробі встати без допомоги рук хворий, що лежав в ліжку, підіймає лише ноги, або ж ногу на боці абсцесу;

б/ при швидків позмінній пронації і супінації долонь рука на боці абсцесу ротується повільніше і недокладно /адіадохокінез/;

в/ при пальце-носовій пробі спостерігається хиблення на боці ураження. Такий самий результат показують пальце-пальцева, вказівна та інші проби.

Спостерігається гіпотонія м′язів на хворому боці. Коли хворому пропонують випростувати вперед руки і тримати їх горизонтально, рука з хворого боку досить швидко опадає.

В деяких випадках спостерігається порушення мови. Вона стає малозрозумілою, розглянутою.

Спонтанний мозочковий нистагм є наслідком стиснення вестибулярних ядер в довгастому мозку. Він майже завжди горизонтальний, склерований здебільшого в хворий

бік, іноді аритмічний. Амплітуда мозочкового нистагму велика, на відміну від лабіринтного.

Смертельне закінчення при отогених абсцесах мозку та мозочка є звичайно наслідком прориву до шлуночка. Розвивається шлуночкова форма менінгіту / meningitis ventricularis/ з бурхливим пребігом. Безпосередньою причиною смерті є здебільшого набряк мозку або прорив гнояка до ІУ шлуночка. Блискавично посилюється біль голови, виникає вперте блювання, розширюються зіниці, виникає вертикальний нистагм, циркуляторна та дихальна недостатність і смерть.

Слід згадати ще про множинні абсцеси мозку. Крім випадків гематогенної диссемінації вони можуть виникати внаслідок брутальних маніпуляцій в порожнині абсцесу, особливо ж – при відсутності капсули. В таких випадках можливе інфікування сусідніх ділянок мозкової тканини пінцетами, зондами та іншими інструментами.

Соседние файлы в папке Для студентів