Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Внутр.мед / Матеріали для студентів з гематології 4 курс / Копия Тромбоцитопенічна пурпура. Гемофілія.doc
Скачиваний:
119
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
230.91 Кб
Скачать

4. Гд,обумовлені поєднаними факторами:

ангіогемофілія (хвороба Віллебранда).

Алгоритм клінічної діагностики геморагічних діатезів.

Основою алгоритму діагностики ГД є розпізнавання типу кровоточивості в даного хворого на основі аналізу анамнестичних даних і клінічного обстеження. Виділяють 5основних типів кровоточивості:

І. Гематомний тип. Характеризуєтьсямасивними, напруженими, глибокими і дужеболючими крововиливамив суглоби, м'язи, в підшкірну і заочеревинну клітковину, в очеревину і субсерозну оболонку кишківника, що супроводжується клінікою абдомінальної катастрофи (апендициту, кишкової непрохідності, перитоніту, коліки та ін.). Легко виникають гематоми в місцях ін”єкцій, особливо дом’язових. При огляді великі суглоби деформовані, їх контури згладжені, рухомість обмежена. Гематомний синдром часто поєднується з профузними спонтанними, посттравматичними і постопераційними кровотечами, які можуть бути пізніми: через декілька годин після травми чи операції. Пупкові кровотечі у новонароджених, носові, кровотечі з ясен, шлунково-кишкові кровотечі, гематурія – характерні симптоми цього типу.

ІІ. Петехіально-плямистий (синячковий) тип.Проявляється багаточисельними точковими (петехії) і плямистими крововиливами на шкірі у вигляді синяків і “кровопідтьоків” (екхімози). Різноманітні їх величина і колір (від багряно-синього до зеленого і жовтого), що пов”язано з різним часом виникнення геморагій, надає шкірі вигляду “шкіри леопарда”. Петехії і екхімози не зникають при натисканні, легко виникають при травмуванні мікросудин шкіри при стисканні тісним одягом (“відбиткові”), манжеткою при вимірюванні артеріального тиску (“манжеткові”), поверхневі порізи та подряпини супроводжуються тривалою кровоточивістю. Частими є кровотечі з ясен, шлунково-кишкові кровотечі, мено- і метрорагії.

ІІІ. Змішаний синячково-гематомний тип. Від другого типу відрізняється поширеністю кровопідтьоків і ущільненням шкіри в місцях геморагічного просякання, що супроводжується болючістю. Від першого типу відрізняється переважанням гематом в підшкірній та заочеревинній клітковині, в брижі, субсерозній оболонці кишківника при рідкому втягненні в процес суглобів.

ІV. Васкулітно-пурпурний тип. Характеризуєтьсягеморагіями у вигляді висипки в поєднанні з елементами еритеми. Геморагії виникають на фоні ексудативно-запальних змін, височать над рівнем шкіри, ущільнені, нерідко оточені обідком пігментації, інколи нeкротизуються, покриваються кірочкою. Зворотній розвиток повільний, з тривалим збереженням інфільтрації і пігментації. Нерідко є поєднання з імунними і алергічними проявами: лихоманкою, артралгіями, вузловатою еритемою, кропивницею, набряком Квінке, ураженням нирок, кишківника, легень, збільшення селезінки та ін.

V. Ангіоматозний тип. Супроводжується впертими кровотечами, які часто повторюються з певною локалізацією (з судинних дисплазій). При цьому відсутні крововиливи в шкіру, підшкірну клітковину та інші тканини. Найбільш частими є рясні носові кровотечі. Рідше джерелом профузних кровотеч знаходиться в судинах шлунку, кишківника, легень.

Виявлення того чи іншого типу кровоточивості в сукупності з даними анамнезу дозволяє поставити попередній діагноз ГД і намітити відповідну програму параклінічних досліджень. Так, гематомний тип кровоточивості характерний для коагулопатій (спадкових чи набутих порушень коагуляційного гемостазу), петехіально-плямистий - для порушень судинно-тромбоцитарного гемостазу (тромбоцитопеній, тромбоцитопатій). Змішаний тип кровоточивості із спадкових захворювань властивий хворобі Віллебранда, тоді як набутий генез цих порушень найбільш часто зустрічається при ДВЗ - синдромі. Васкулітно-пурпурним типом кровоточивості проявляється геморагічні мікротромбоваскуліти (хвороба Шенлейн-Геноха), ангіоматозним-телеангіектазія (хвороба Рандю-Вебера-Ослера), гемангіоми, мезенхімальні дисплазії та ін.

Основні терапевтичні можливості (правила) лікування геморрагічних діатезів

ТРОМБОЦИТОПЕНІЇ, ТРОМБОЦИТОПАТІЇ

На фоні контролю за основним захворюванням:

  • Іммуні: стероїди, цитостатики (вінкристін, циклофосфамід, імуран), імуноглобуліни (Sandoglobulin,Intraglobin-F), циклоспорин, інтерферони, моноклональні антитіла, плазмаферез

  • Спленектомія в більшості випадків резистентних тромбоцітопеній корисна, але потребує ретельно виваженого доказу діагнозу (спленектомія не рекомендована дітям до 6 років із-за можливості виникнення сепсису)

  • При загрозливих життю кровотечах (в першу чергу неврологічних або гастроентерологічних) показано в/в введення концентрату тромбоцитів 4-6 раз на добу + в/в імуноглобулін 1,0/кг + при недостатній ефективності – 1000 мг метілпреднізолону. Можлива ургентна спленектомія.

  • При вагітності кесаревий розтин показаний лише при наявності акушерсько-анатомічних умов. Перед родами потрібна підготовка (стероїди, імуноглобуліни), при родах – тромбоконцентрат ( в залежності від важкості ТЦ-пенії). Новонароджений потребує лабораторне моніторування ТЦ (!).

  • При інвазивних втручаннях у хворих з ТЦ-пеніями або ТЦ-патіями (важливо визначити час кровотечі, оскільки при навіть достатній кількості ТЦ можливі небезпечні кровотечі) показана профілактична інфузія тромбоконцентрату, бажано з досягненням 50-60 х 10*9/л ТЦ, при неврологічних або офтальмологічних втручаннях – 100х10*9/л.

  • При діагностованих тромбоцитопатіях стероїди неефективні, навіть шкідливі (!)

  • При ТТР, ГУС – тромбоконцентрати протипоказані (!!)

КОАГУЛОПАТІЇ

  • Ліки, що використовуються: СЗП- свіжозаморожена плазма, КП- кріопреципитат, протромбіновий комплекс, DDAVP- (деаміно-деаргинін-вазопресин /Десмопресин/, або безвірусні концентрати окремих факторів, в залежності від доказаного їх дефіциту (в т.ч. ф УІІІ/vWf концентрат). Деколи ефективне пряме переливання крові (ризик – віруси !!!).

  • При гемофіліях А, В лікування поділене на ургентне і профілактичне (препарати ті ж, дози і схеми введення різні), розроблені схеми/дози в залежності від конкретного місця кровотечі.

ВАЗОПАТІЇ

  • Контроль основного захворювання в більшості випадків достатньо ефективний

  • Симптоматичне лікування направлене на ліквідацію локальної кровотечі (адреналін, ЕАКК, операція)

  • При інфекційних вазопатіях ефективна доказано підібрана антибіотикотерапія

  • Відміна медикаментів, які можливо викликали вазопатію

  • В більшості випадків ад"ювантна терапія вітамінами С, Р та етамзілатом дає позитивні результати

  • Іммунодепрессанти (в т.ч. глюкокортикоїди) рутинно не слід призначати. Мають бути докази іммунокомпетентності вазопатії.

  • Не призначати препарати, впливаючі на функції тромбоцитів або синтез факторів коагуляції.

Далі детальніше зупинимось на таких захворюваннях, як тромбоцитопенічна пурпура (хвороба Верльгофа) та гемофілія (А, В, С).