Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Erfan / 14.Проблеми структурної перебудови економ_ки

.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
25.09 Кб
Скачать

Перехід до ринку здійсн з тим, щоб забезпечити:

  1. Вир-во обсягу ВВП який би задовільнив еко і соц. потреби нації

  2. Вир-во ВВП такої вартісної структури яка б забезпечила відшкодування виробничих витрат, збалансовувала бюджет країни, прибуток – виробникам, заробіток – робітникам.

Для високопродуктивного функціонування вир-ва потрібні певні умови. Відповідно законам виробничої функції величина нац. продукту прямо пропорційна к-ті праці і капіталу. За незмінних технологій, збільшення обсягу продукту можливе за збільшення праці і капіталу. З удосконаленням технологій збільшення відбувається за рахунок зростання якості капіталу.

Реальний обсяг виробництва реального національного продукту в Україні не задовольняє національних потреб, тобто існує проблема кількості і якості функціонування національного капіталу. Сутність цієї проблеми розриває виробнича функція національного капіталу: В=аF(К,Т)

Результатом ф-ціонування праці і капіталу є загальний обсяг і темпи виробництва національного продукту, а також кількість виробленого ВВП на душу населення. Для того аби підвищити ВВП потрібні СТРУКТУРНІ зрушення.

СТРУКТУРУ нац. еко розглядають як сфери матеріального вир-ва і сфери послуг, які взаємопов’язані між собою і задовольняють нац., політ, державні та ін. потреби.

Структурна перебудова – зміна політ, держ, еко мислення з метою оптимізації диспропорцій зайнятості в управлінні та економіці, капіталі і його розміщенні на терит Укр та отримання обсягу і структури нац. продукту адекватного внутр. Потребам і потребам міжнародного товарного обігу.

Економіка України потребувала після розвалу Радянського Союзу радикальної структурної перебудови.

Схема структурних перетворень:

  1. Втілення в життя ідеології нац. демокр-ії та формув на її основі свідомої економічної людини

  2. Створення держ,правового і економічного організму який би забезпечив мобілізацію кредитних та інвестиційних ресурсів з метою зміни структури нац. капіталу і продукту щодо потреб внутр. Спож та потреб міжнародного товарообігу

  3. Формування лідерів у політ та господ сферах, які сповідують нац. принципи і здатні відстоювати радикальні перетворення у сфері політичної демократії та лібералізації господарської діяльності і яких готові підтримувати лідери розвинених країн і міжнародні фінансові організації.