Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Erfan / 20.Макроеконом_чна стаб_л_зац_я в перех_дний пер_од

.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
32.77 Кб
Скачать

Макроекономічна стабілізація в перехідний період

Проблеми макроекономічної стабілізації (МС) виникають у будь-яких економічних системах, при цьому має здійснюватись специфічна державна політика щодо підтримання на природному рівні головних макроекономічних пропорцій. У перехідних економіках головною метою такої політики є подолання диспропорцій у кредитно-грошовій та бюджетно-податковій сферах.

Всі країни що проводять системні реформи стикались з періодами високої інфляції. При цьому розлад фін системи пов'язаний із втечею від нац. валюти, що швидко знецінюється неможливістю проведення складних довгострокових програм, падінням рівня життя населення.

Високий рівень інфляції пов'язаний з дефіцитом держбюджету та надмірним і неефективним втручанням в економіку. Інфляційне покриття призводить до м’яких бюджетних обмежень. На відміну від жорстких вони дозволяють госп суб’єктам розраховувати на дотації та субсидії.

Важливими аспектами еко розв є:

  1. Тривалість інфляції та інфляційна інерція, розвиток ринк інфраструктури

  2. Рівень довіри до уряду

  3. Готовність різних груп населення нести тягар витрат на боротьбу з інфляцією.

Відповідно до цього є 2 способи боротьби з інфляцією:

  • Ортодоксальний

  • Гетеродоксний

За ортодоксальним варіантом здійснюється ліквідація або скорочення бедж дефіциту, жорсткішою стає кред-грош політика, фіксується номінальна грошова маса або обмінний курс нац. валюти. Швидке проведення таких заходів дістало назву «шокова терапія». Суттєвим тут є недопущення емісійного покриття дефіциту держбюджету, обов’язковою є політика «дорогих грошей», коли з метою недопущення поширення грошової маси суворо контролюється величина грошової пропозиції. В цілому О варіант означ різке скорочення надлишкової грошової маси в обігу з самого початку реформ. Жорстке грошове обмеження потребує оптимального скорочення видатків та вдосконалення системи збору податків. Для досягнення завдань МС треба дотримуватись таких принципів :

  • Податкова система має бути нейтральною (Слід відмовитись від довільного маніпулювання ставками податку і створення невиправданих под. пільг)

  • Податкова система має стимулювати вир-во

  • Нарахування і збір податків не повинні бути дуже складними

  • Має дотримуватись принцип неухильної сплати податків

Ортодоксальна схема МС виявилася більш дієвою у країнах із незначною інфляційною інерцією.

У гетеродоксній системі краще досягається інфляційна інерція. У цьому варіанті жорстка грош-кред та бюджетно-податкова політика поєднується з рег-ням цін і доходів. Фіксується рівень номінальної зарплати. Властивості гетеродоксних програм:

  • У довгострокових програмах стабілізації вони виявляються успішними лише на перших етапах її проведення

  • На перших етапах подолання інфляції досягається легко

  • Початкові витрати на боротьбу з інфляцією невеликі

Заморожування зарплат і цін є ефективним засобом стабілізації, проте чим більше застосовується цей захід тим більше зростають диспропорції у реальному секторі економіки.

Стадія скасування жорсткого контролю над цінами і зарплатами неминуча, і тоді гетеродоксна програма стає ортодоксальною і на перший план виходять проблеми, відсутні раніше:

  • вибір «номінального якоря» (монетарний/валютний)

  • завищення або зниження реального валютного курсу

  • збалансованість поточних операцій