Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Erfan / 11.Суть трансформац_йних процес_в

.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
24.58 Кб
Скачать

Трансформація означає такий процес реформування, під час якого виникає особлива форма (трансформа) через яку явище, характерне для однієї ек. системи перетворюється на явище властиве іншій ек. системі.

Трансформаційним називається процес переструктурування, зміни засад і створення нових форм розвитку.

Ринкове трансформування передбачає заміну планових зв’язків на ринкові,структурну перебудову,перехід від загального одержавлення власності до різноманіття її форм,від держ монополії до впровадження конкурентних засад ,від директивно планових цін до вільного ціноутворення . Є 3 трансформаційні потоки у структурі ринкового трансф-ня:

  1. Первісне нагромадження капіталу як основоположний процес.Суть первісного нагромадження полягає у закріпленні та правовому оформленні відчуження працівників від засобів виробництва і усунення їх часткового прикріплення.Методи перв нагром капіталу: приватизація,інфляція.

  2. Переструктурування економіки відповідно до нових закономірностей її функц-ня .Включає такі процеси:

  • Конверсія – зміна співвідношення між воєнно-промисловим комплексом і цивільною економікою ,скорочення оборонної промисловості та її переорієнтація на виробництво товарів народного вжитку,зміна співвідношення між матеріальним виробництвом і сферою послуг, між промисловістю і с/г, між товарним виробництвом і ринковоб інфраструктурою,зміна частки амортизації та зар. плати в структурі ВВП,співвідношення різних форм власності та господарювання

  1. Соціалізація економіки (протилежний першому процес), містить 3 аспекти:

  • Соціалізація власності на засоби вир-ва – участь за доп акцій;

  • Соціалізація праці – праця перетворюєся з засобу заробляння грошей в засіб самореалізації;

  • Соціалізація результатів вир-ва – перерозподіл ВНП з метою зменшення соціальної нерівності, розвитку інституцій соціального захисту населення.