Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Erfan / 31.Бюджетно-податкова пол_тика

.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
30.21 Кб
Скачать

Бюджетно-податкова політика (БПП)

Бюджетно-податкова політика – це заходи уряду щодо зміни державних видатків, оподаткування та стану держбюджету, які здійснюються з метою забезпечення повної зайнятості та виробництва не інфляційного ВВП.

БПП може бути стимулюючою (фіскальна експансія) – у короткостроковому періоді метою є пом’якшення та подолання циклічного спаду в економіці. Для цього збільшуються державні видатки та зменшуються податки (можна разом). У довгостроковому періоді зниження податків може призвести до розширення пропозиції чинників виробництва та до зростання економічного потенціалу.

Стримуюча (фіскальна рестрикція) БПП – збільшення податків та зменшення державних видатків. Її свідомо проводять з метою «охолодження» господарської кон’юнктури у період циклічного піднесення. Така політика проводиться з метою зниження інфляції, але у короткостроковому періоді.

Розрізняють 2 види фіскальної політики: дискреційна та не дискреційна (автоматична).

Дискреційна передбачає цілеспрямовану зміну державних видатків, податків, розмірів сальдо держбюджету на підставі спеціальних рішень державних органів. Головна мета такої політики – зміна обсягів виробництва. Зайнятості та інфляції.

Не дискреційна БПП організовується шляхом автоматичної зміни названих величин в результаті збільшених коливань сукупного продукту. Спрямована на свідоме створення дефіциту при спаді та надлишку при зростанні держбюджету. Часові лаги (періоди) характерні.

Стабілізатори, що дозволяють знижувати амплітуду циклічних коливань:

  • прогресивна система оподаткування;

  • система соціальної допомоги та інші державні трансферти;

  • система участі в прибутках.

В період циклічного піднесення автоматичні стабілізатори можуть погоджувати цикл лише частково, зростання вмонтованої стабільності обмежує можливості державного регулювання.

Проблеми бюджетно-податкового регулювання в економіці України включають 2 аспекти:

  1. наскільки обґрунтоване пряме перенесення досвіду розвинених ринкових країн у специфічні умови перехідних економік.

  2. наскільки Україна успішно реалізовує можливості, що відкриваються при використанні цих рекомендацій.