Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Erfan / 28.Основна характеристика адм_н_стративно-командної економ_ки та недол_ки

.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
28.16 Кб
Скачать

Адміністративно-командна економіка та її недоліки.

Ця с-ма володарювала раніше в СРСР і в країнах східної Європи та в ряді азіат-х держав. Характерними рисами є суспільна власність (державна) практично на всі ек-ні ресурси, монополізація і бюрократизація ек-ки в специфічних формах, централізоване ек-не план-ня як основа госп-го мех-зму. Госп-кі мех-зми адмін- командної с-ми мають ряд недоліків :

По –1, безпосереднє управління всіма підприємствами з єдиного центру, що призводить до занепаду самос-х госп-х субєктів.

По –2, д-ва повністю контролює в-во і розподіл прод-ї, в рез-ті чого виключаються вільні ринкові взаємовідносини між окремими господарствами.

По – 3, державний аппарат править госп-ю д-стю за доп-ю адмін- розпорядчих методів які підривають матеріальну зацікавленість в результатах праці.

Гігантські монополії, які затвердилися у всіх сферах народного госп-ва і підтримувані міністерствами та відомствами, при відсутності конкуренції не турбуються за впровадження новинок техніки та технологій. Для зароджувальної монополії дифіцитної ек-ки характерна відсутність нормальних матер-х і людських резервів на випадок порушення збалансованості госп-ва.

В країнах з адмін-командною ек-ю рішення заг.- екх задач мало свої специфічні особл-ті. У відпов-сті з господарюючими ідеологічними установками задача визначення об’єму і стр-ри продукції вважалася надто серйозною і відповідальною, щоб передати її вирішення самим пезпосереднім виробникам – промисловим підприємствам, радгоспам і колгоспам .

Ценраліз-й розподіл матер-х благ, труд-х і фін-х рес-в здійс-ся без участі безпосередніх виробників і споживачів, у відповідності з раніше вибраними як “ суспільними “ цілями і критеріями, на основі ценралізованого планування. Значна частина ресурсів направлялась на р-ток військово – промислового комплексу.

Розподіл виготовленої продукції між учасниками в-ва жорстко регламентувався центральними органами . Особливістю розподілу продукції в адмін- командній с-мі було превілейовані положеня партійно – державної еліти.