Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Erfan / 66.засади економ_чних трансформац_й

.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
33.79 Кб
Скачать

Успіх ринкової трансформації в Україні, залежав від створення безпосереднього ринкового механізму, реструктурування галузей економіки, вдосконалення інвестиційного клімату, формування ринкової інфраструктури, зміни структури зайнятості і національного продукту. Україна здійснила певні заходи щодо створення ринкового механізму.

Класична спроба переходу до ринку має гарантувати відносно поступове і слабо помітне трансформування одержавленої економіки в ринкову. Шлях переходу обраний Україною лише за формою відповідає цій схемі, тобто передбачає деякі компоненти - приватизацію, реформування кредитно – банківської системи, лібералізація цін, зміцнення валютної системи. Але було порушено логіку реформ, бо без роздержавлення власності і приватизації була здійснена лібералізація цін.

Зміст структурних перетворень полягає в наділенні виробничих і обслуговуючих підприємств функціями самоуправління. Головна мета структурних перетворень – виробництво ВВП загалом і на душу населення у якому переважають продукти кінцевого споживання відповідно до потреб населення та імпорту.

З досвіду ринкових країн і специфіки сформованої в Україні економічної системи її реструктуризація спрямовуєся на:

  • Мобілізацію грошових ресурсів і капіталовкладень

  • Контроль за рухом грошей, капіталів і товарів

  • Створення малих і середніх підприємствств як основи виробництвава переважної частини ВВП

Зміни виробничої системи в перехідний період гальмуються тим, що ринкове економічне мислення не сформувалося ні в сфері управління ні у сфері виробництва, що унемохливлює економічне зростання.

Структурні перетворення в укр. Слід було здійсн з урахуванням того, що:

  • Вирішальне значення в конкурентній боротьбі має спроможність до самофінансування

  • Зміна самої структури , тобто створення нових підприємств здатне приваблювати нові інвестиції

Економічне зростання забезпечують радикальні структурні зрушення які охоплюють:

  • Визначення національних, політичних, зовнішніх і внутрішніх пріоритетів які б гарантували самофінансування України І партнерську співпрацю з усіма країнами світу

  • Створення інвестиційних умов для надходження ефективних прямих капіталовкладень і ефективного функціонування підприємств

  • Зміна якості основного і трудового потенціалу, якості структури обігового капіталу

  • Встановлення оптимальних міжгалузевих пропорцій і розміщення продуктових сил

Позитивних імпульсів економічного зростання можуть надати інституційні забезпечення 3 напрямів:

  • Виробнича інтеграція (більш підприємств України втратили зв’язки з країнами СНД, це пов’язано з пайовою участю у вітчизняних та іноземних підприємствах та можливістю отримувати сировину і напівфабрикати від іноземних постачальників)

  • Упорядкування видів і форм власності

  • Активізація структурної політики регіонів щодо підприємств, що розміщені в областях і мають власні органи управління і формують бюджет.