Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Зарубіжна література (3 курс) / 35_Svoyeridnist_tvorchogo_metodu_Po__novelista

.docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
15.32 Кб
Скачать

Своєрідність творчого методу По – новеліста.

Едгар Алан По – представник літератури романтизму. Автор близько 70 новел. Він є класиком короткого оповідання та зачинателем детективної літератури.

За проблематикою новели поділяються на 3 групи: 1) психологічні, 2) науково-фантастичні, 3) детективні.

Ясність манери оповіді, поєднується в новелах По з драматизмом, трагедійністю сюжету, атмосферою кошмару і жахів, чіткість деталей із зовнішньою неправдоподібністю, аналітична робота думки з ірраціональним та містичним, пародійне начало зі стражданням та смертю.

Романтична поетика По проявляється в атмосфері таємничості, в гіперболізації почуттів, настроях песимізму, похмурих пейзажах. Зовнішній світ новел часто умовний. По більше досліджує психіку людини, його цікавить темна сторона людської душ: стани страху, жаху, злочинне начало, різні хворобливі патології. Більшість новел написано від першої особи. Найбільш популярні детективні новели, зокрема «Таємниця Марі Роже», «Вбивство на вулиці Морг» та ін., які об’єднані образом нишпорки-любителя Дюпена. Манера оповіді По просто, лаконічна, письменник економний у використанні художніх засобів, у новелах автор прагне до єдності та цільності враження, до реалізації принципу гармонії.