Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Зарубіжна література (3 курс) / 30_Ideyno-khudozhnya_vartist_romanu_Bayrona_Don

.docx
Скачиваний:
33
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
15.78 Кб
Скачать

Ідейно-художня вартість роману Байрона «Дон Жуан».

Паралельно з "Мазепою" Байрон працював над поемою "Дон Жуан" (1818-1823 рр.). Цей роман у віршах він розпочав писати в Італії. Автор задумав написати 25 пісень, але встиг написати лише 16 і 14 рядків 17-ої.

Починаючи з 1818 року, поет працював над своїм великим романом у віршах "Дон Жуан". Він шукав нових можливостей поєднання лірики й епосу, оновлення епічної форми, її осучаснення. У творі відображено сучасну Байрону епоху, глибоко і правдиво показано життя суспільства.

"Нема героя в мене!..." - так почав Байрон свою поему. Перебравши чимало різних персонажів літератури та історичних постатей, поет зупинився на Дон Жуані. За ті два століття, які іспанська легенда про Дон Жуана прожила в літературі та мистецтві до Байрона - в комедіях Тірсо де Моліна і Мольєра та в опері Моцарта, виробилася більш-менш чітка традиція в зображенні легковажного спокусника.

Байронового Дон Жуана з попередніми поєднували лише одне - любов до жінок і майстерність спокусництва. Та й тут Дон Жуан Байрона оригінальний: він нікого не покоряв. Він сам ставав постійно знаряддям, жертвою прекрасних спокусниць.

У "Дон Жуані" автор розкрив глибину людської душі. Тема твору - показ того, як середовище і суспільство формує і впливає на людину. Ідея - викриття основи суспільства - практицизму, схиляння перед грішми, лицемірства і намагання процвітати за рахунок інших.

Пригоди Дон Жуана викладені у романі послідовно і самі по собі складали цікавий авантюрний сюжет. Герой навчався і виховувався під впливом високоосвіченої матусі, великого педагога і дуже суворої моралістки. Батько був гультяй і рано помер. Та незважаючи на всі зусилля набожної донни Інес, 16-річний Жуан вступає у любовний зв'язок з одруженою жінкою (подругою матері, яка була не набагато старша від Жуана). Щоб пригасити скандал, юнака відправили подорожувати. Потрапивши після аварії корабля на пустий берег одного з грецьких островів, герой став об'єктом ніжного піклування чарівної Гайде - дочки пірата. Молоді закохалися одне в одного, та батько стає на заваді шлюбу улюбленої доньки і продав Жуана в рабство. Одягненого в жіночі шати юнака купили для султанського гарему. Виникла досить двозначна ситуація, бо султан закохався у нову наложницю. Герою, після пікантних пригод із жінками гарему, вдалося з їхньою допомогою втекти. Він опинився біля Ізмаїла, який штурмували війська Суворова, став героїчним учасником штурму на боці російської армії, і генералісимус з дорученням відіслав юнака до Петербурга. Імператриця Катерина II обрала гарненького юного іспанця своїм черговим фаворитом. Щоб позбутися небезпечного суперника, Жуана відіслали з дипломатичною місією до Англії. Там він став своєю людиною у лондонському і провінційному аристократичному суспільстві. Знову опинився у центрі чергової любовної інтриги з чужою дружиною. В середині розповіді про неї оповідь обірвана. Автор "Дон Жуана" сам наголошував на тому, що головне для нього не пригоди героя, які були лише приводом для того, щоб показати "смішні сторони суспільства" різних країн. У поемі Байрон зробив ніби попередні висновки зі своїх роздумів про долю людини і суспільства, висловив зрілі, виважені думки про все, що його хвилювало як мислителя і людину свого часу, як прихильника іронічних критиків феодалізму і монархії, церкви і суспільної моралі з XVIII ст. Але через хворобу і смерть Байрону не вдалося закінчити роман.

У цьому творі БАйрон частково відходить від романтичних традицій, по-іншому творить головний образ. Він подає детальну розповідь про дитинство Жуана і його виховання. Його образ позбавлений ореолу романтичної героїки. Жуан – жива людина з усіма людськими слабостями і пороками. Реалістична спрямованість твору відчувається у рагенні автора описати долю звичайної людини, розкрити таємниці його розуму і серця, показати як негативні, так і позитивні риси характеру: чесність, моральну стійкість, любов до свободи, неприйняття лицемірства. Жуан нестриманий, непостійний у почуттях, інколи егоїстичний. Але він мужньо бореться за свою незалежність, він людяний, здатний до співчуття: так, під час бою під Ізмаїлом він рятує маленьку дівчинк, що втратила батьків, і бере її на виховання. В англії він з іронією спостерігає лицемірство, снобізм панівних класів. Характера Жуана подано в розвитку. У міру того як мужніє жуан, сатична напруженість напруженість байроновської крити різних деспотичних режимів зростає. Протест Байрона у Дон Жуані прои всякого гнуту і політичної тиранії значно глибший, ніж в усіх його попередніх творах. Поема написана п’ятистопною октавою.