Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Зарубіжна література (3 курс) / 26_Satira_na_zvichayi_svitskogo_suspilstva_i_v

.docx
Скачиваний:
34
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
15.04 Кб
Скачать

Сатира у творі

Комедія англійського просвітника Шерідана «Школа Лихослівя» направлена проти вищих кіл суспільства Англії. Автор висміює безпринципність, жадібність і лицемірство, що запанували повсюди, засуджує духовну вбогість аристократів. Гострота комедії полягає в тому, що предметом викриття і висміювання стають насмішники, які руйнують чужі репутації, професійно знущаючись над честю і достоїнством людей. Таких поганців об’єднав салон леді Сніруел, учасники якого вбивають не зброєю, а словом, не в чесному бою, а із-за рогу.. Сатирично змальовуючи таких людей, шерідан відштовхується від дійсності, бо в той час у світських вітальнях було багато внутрішньої боротьби, брехні, лицемірства.

Головні персонажі – брати Серфес (Джозеф і Чарлз) – протистоять одне одному і в коханні (чарлз кохає марію, а джозеф хоче одружится з нею через гроші), і як суперники у ставленні до них багатого дядька Олівера, що залишить їм гроші у спадок. Джозеф – злодій і лицемір, на словах же він завжди говорить про високі моральні принципи. Чарлз – несерйозний, любить азартні ігри, тратить бездумно гроші. Але він добрий і готовий допомогти іншим. Леді Сніруел розпускає брехливі плітки про зв'язок леді Тізл і Чарльза, щоб розлучити його з Марією і добиться його любові, Сніруел Також всюди береше, що Марія любить Джозефа, а не Чарлза. Сутність братів розкривається у сцені, коли до них зявляється переодягнутий сер Олівер. Він хоче за великі гроші купити у Чарлза свій портрет, але той не продає портрет дядька бо дуже його любить. А до Джозефа Олівер зявляється під виглядом бідного родича, щоб попросити трохи грошей, і Джозеф відмовляє. Пєса закінчується щасливо, інтриги леді Снуруел і її спільників розкриті її слугою Снейком, Чарлз і Марія щасливі.

Для п’єси характерний стрімкий розвиток дії, її концентрація у кількох майстерно побудованих сценах, швидка зміна епізодів, яскраві характери.