Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Зарубіжна література (3 курс) / 2_Poema_Lenglenda_Vidinnya_pro_Pierza-Oracha

.docx
Скачиваний:
39
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
15.72 Кб
Скачать

2. Поема Ленгленда«Видіння про Піерза-Орача»

З 12ст. у Західній Європі швидко розростаються міста. З часом виникає і міська література, яка відбиває світогляд і буття молодого третього стану. Її стиль відповідав потягу до реалістичного зображення дійсності. Поширеним жанром міської літератури є алегорична поема. Видатною пам’яткою цього жанру в Англії є марально-дидактична поема «Видіння про Піерза-Орача» Вільяма Ленгленда.

Автор, що походив з селянства, довго працював над твором, який дійшов до нас у численній кількості рукописів. Ленгленд намагається у поемі створити картину життя Англії 14ст. і виявити її соціальні конфлікти. Автор, подорожуючи, одного разу заснув і бачить сни-видіння (це пролог), а опис цих одинадцяти видінь і становить зміст поеми. Найбільш соціально значним є зміст перших двох видінь. Спочатку поет бачить широке поле, що алегорично уособлює життя, людство. На сході стоїть вежа – обитель Правди; на заході – похмура тюрма, обитель Зла. Поле заповнене людьми різних станів: одні важко працюють, а інші тільки розважаються. В Поемі багато алегоричних постатей-абстракцій, втілених у конкретні образи. Так, Свята Церква виступає в образі прекрасної жінки в полотняній одежі. Є й інші образи: леді Хабар, Обман, Лють, Підступність, Кохання, Совість, Заздрість, Гнів, Скупість тощо. Розум закликає «шукати Правду», але ніхто не знає, де вона є. Єдиний Піерз-Орач може повести людей до Правди. Сорок років Він служив Правді, вона навчила його необхідних ремесел, дала притулок і хліб, чесно платила за працю. Піерз-Орач описує дорогу до Правди і готовий вести людей, але перед тим він повинен засіяти своє поле. Всі беруться до роботи. Орач кожному вказує його обов’язки. Зрештою Правда прощає гріхи тим, хто працював.

Головна соціально-моральна цінність «Видіння» - у проповіді необхідності праці, її значення в житті людей, а також у звеличенні селянства. Змальовуючи феодальне суспільство, де багато хто до праці ставився з презирством, Ленгленд показує трудящу людину морально вищою. Праця проголошується основою добробуту суспільства і його морального оздоровлення. Така тематика сприяла успіху поеми в широкого читача. «Видіння про Піерза-Орача» викликало чимало наслухувань. Образ Піерза ще довго сприймався в Англії як втілення селянської працьовитості, морального здоров’я та народної мудрості.