Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій з ФМ / Тема 1.Теоретичні основи фінансового менеджменту..doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
118.78 Кб
Скачать

2. Функції фінансового менеджменту.

Фінансовий менеджмент реалізує свою головну мету і основні завдання шляхом здійснення певних визначених функцій.Ці функції підрозділяються на дві основні групи:

1 група. З точки зору суб’єкта управління - функції фінансового менеджменту як керуючої системи (склад цих функцій у цілому характерний для будь-якого виду менеджменту, хоча і повинний враховувати його специфіку);

2 група. З точки зору об’єкта управління - функції фінансового менеджменту як керованої системи ( як спеціальної сфери управління підприємством ) (склад цих функцій визначається конкретним об'єктом фінансового менеджменту).

У складі функцій 1 групи виділяють:

1) розробку фінансової стратегії розвитку підприємства;

2) формування ефективної організаційної структури;

3) формування ефективної інформаційної системи, що забезпечить обґрунтування альтернативних варіантів управлінських рішень.

4) планування фінансової діяльності підприємства по основних її напрямках;

5) аналіз різних аспектів фінансової діяльності підприємства;

6) мотивацію;

7) здійснення ефективного контролю за реалізацією прийнятих управлінських рішень в області фінансової діяльності.

У складі функцій 2 групи виділяють:

1) управління активами;

2) управління капіталом;

3) управління інвестиціями;

4) управління грошовими потоками;

5) управління фінансовими ризиками;

6) антикризове фінансове управління при загрозі банкрутства.

Основні функції фінансового менеджменту як спеціальної сфери управління підприємством розглянуті в агрегованому вигляді. Кожна з цих функцій може бути конкретизована з врахуванням специфіки підприємства як об”єкту фінансового управління і основних форм його фінансової діяльності. З врахуванням такої конкретизації на кожному підприємстві формується багаторівнева функціональна система управління фінансової діяльності.

3. Організаційне забезпечення фінансового менеджменту.

Система організаційного забезпечення фінансового менеджменту являє собою взаємопов'язану сукупність внутрішніх структурних служб і підрозділів підприємства, які забезпечують розробку і прийняття управлінських рішень щодо окремих напрямків його фінансової діяльності і несуть відповідальність за результати цих рішень.

В організації менеджменту на підприємствах визначилися три основні типи:

  • лінійна (ієрархічна);

  • лінійно-штабна;

  • функціональна (комбінована).

В основу лінійного (ієрархічного) типу будови центрів управління покладений принцип розпорядження, яке передається фінансовим менеджером усім рівням виконавців. Така організація системи управління найбільш типова для малих підприємств, оскільки передбачає універсальність у виконанні операцій у кожній лінійній ланці (рис. 1.).

Фінансовий директор (менеджер)

Рис. 1. Організація центрів управління за лінійною формою

Лінійно-штабна форма передбачає створення спеціальних консультативних підрозділів на різних рівнях керівництва. За цією формою розпорядження штабу передається не самому виконавцю, а через відповідного керівника, який очолює підрозділ (рис. 2.).

Рис. 2. Організація центрів управління за лінійно-штабною формою

Принцип організації центрів управління за функціональною формою застосовується на великих підприємствах, корпораціях і сприяє створенню необхідних передумов для наукової організації бухгалтерського обліку, аналізу й фінансового контролю. Функціональна будова центрів управління ґрунтується на диференціації за функціями управління або видами діяльності(рис. 3.).