Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій з ФМ / Тема 4. Вартість і оптимізація структури капіталу..doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
133.12 Кб
Скачать

13

Тема 4 «Вартість і оптимізація структури капіталу»

1.Поняття вартості капіталу та його зміст.

2.Оцінка вартості основних джерел капіталу:

2.1. Оцінка вартості власного капіталу.

2.2. Оцінка вартості позикового капіталу.

3.Середньозважена і гранична вартість капіталу.

4. Оптимізація структури капіталу.

1.Поняття вартості капіталу та його зміст.

Підприємство в процесі своєї господарської діяльності залучає різні джерела фінансування. Кожне джерело має свою ціну. Загальна сума коштів, яку підприємство сплачує власникам фінансових ресурсів, виражена у відсотках, називається вартістю капіталу ( ціна, яку платить підприємство за користування фінансовими ресурсами).

Управління капіталом (пасивом балансу) здійснюється за допомогою оцінки його вартості. Вона виражає ціну, що підприємство сплачує за залучення капіталу з різних джерел.

Концепція подібної оцінки виходить з того, що капітал як один з чинників виробництва має певну вартість, що істотно впливає на рівень поточних та інвестиційних витрат підприємства. Дана концепція є однією з базових у системі управління фінансами підприємства.

У ринковій економіці капітал розглядається як товар, що має свою вартість. Вартість капіталу підприємств залежить від багатьох чинників, у тому числі від структури капіталу. Тому для ефективного функціонування капіталу необхідна постійна оцінка його вартості та оптимізація структури.

Незалежно від форми власності та організаційно-правового статусу підприємства мають потребу у капіталі для фінансування поточних і довгострокових програм виробничо-господарської діяльності. Вільний доступ до ринку капіталу дає можливість підприємству використовувати зовнішні джерела фінансування для здійснення розширеного відтворення. Таким чином, формується загальна сума капіталу, що утворюється за рахунок внутрішніх і зовнішніх джерел фінансових ресурсів. Ці кошти направляються на формування виробничих ресурсів підприємства для посилення його конкурентної позиції.

Складність фінансових рішень полягає у визначенні необхідного розміру капіталу для формування основних і оборотних активів підприємства і фондів споживання, які прямо пов'язані з вартістю наявного і залучуваного капіталу.

В економічній літературі існують різні визначення вартості (ціни) капіталу.(див. табл.1)

Таблиця 1

Визначення вартості капіталу

Автор

Визначення

С.Росс

Вартість капіталу в першу чергу залежить від методу використання позик, а не їхніх джерел.

В.В.Ковальов

Загальна сума коштів, які потрібно сплатити за використання певного обсягу фінансових ресурсів, виражена у відсотках до цього обсягу, називається ціною капіталу

Дж.К.Шим і Дж.Г.Сігел

Вартість капіталу визначається як норма прибутку, яку компанія пропонує за свої цінні папери для підтримки їхньої ринкової вартості

Г.Б.Поляк

Вартість капіталу - це середньозважена ціна, що компанія сплатила за кошти, використані для формування свого капіталу

В.Г.Бєлолипецький

Вартість капіталу визначається витратами на його залучення. Витрати на залучення капіталу - це сума регулярних виплат, що повинна здійснювати фірма, власникам капіталу (інвесторам, кредиторам) із розрахунку суми залученого капіталу

В.І.Терьохін і С.В.Моїсеєв

Під вартістю капіталу розуміється його доходність, тобто прибуток, необхідний інвестором (акціонером)

І.А.Бланк

Вартість капіталу являє собою ціну, що підприємство сплачує за його залучення з різних джерел

В.П.Савчук

Під вартістю капіталу розуміється доход, що повинні принести інвестиції для того, щоб вони себе виправдали з погляду інвестора. Під інвесторами в даному випадку розуміються кредитори, власники або саме підприємство.

Більшість авторів розглядають вартість капіталу або як норму прибутку або доходності, або як рівень витрат на залучення капіталу.

Капітал є найважливішим чинником становлення і розвитку підприємства, має певну вартість, що істотно впливає на напрямки господарської діяльності підприємства.

Показник вартості капіталу можна розглядати з трьох позицій:

1. з точки зору підприємства, яке залучає кошти – це рівень витрат фінансування.

2. з точки зору інвестора – це рівень доходу, який він очікує одержати від вкладення капіталу в дану компанію.

3. це мінімальний рівень рентабельності ( доходності), який необхідно забезпечити підприємству для досягнення беззбиткової діяльності ( щоб ринкова ціна підприємства не зменшувалася).

Фінансовому менеджеру необхідно знати вартість капіталу своєї компанії з таких причин:

1. вартість власного капіталу показує віддачу на вкладений в діяльність підприємства засновниками капітал і може бути використана для прогнозування зміни ринкової ціни акцій і ринкової вартості самого підприємства.

2. вартість позикового капіталу показує рівень сплачуваних відсотків, тому необхідно вміти вибрати кращий варіант з альтернативних варіантів залучення позикового капіталу.

3. за рахунок мінімізації вартості всіх джерел фінансування можна забезпечити максимізацію ринкової ціни підприємства.

4. показник вартості капіталу є одним з ключових показників при оцінці ефективності інвестиційних проектів.