Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій з ФМ / Тема 1.Теоретичні основи фінансового менеджменту..doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
118.78 Кб
Скачать

9

Тема 1: Теоретичні основи фінансового менеджменту.

1. Сутність, мета і завдання фінансового менеджменту.

2. Функції фінансового менеджменту.

3. Організаційне забезпечення фінансового менеджменту.

4. Інформаційне забезпечення фінансового менеджменту.

1. Сутність, мета і завдання фінансового менеджменту.

Категорія «фінансовий менеджмент» включає два поняття: менеджмент і фінанси. Менеджмент – система економічного управління підприємством, яка включає сукупність принципів, методів, форм та прийомів управління. Фінанси – економічні відносини щодо формування, розподілу та використання фінансових ресурсів господарюючих суб’єктів.

Отже, фінансовий менеджмент узагальнено можна визначити як процес управління формуванням, розподілом і використанням фінансових ресурсів господарюючих суб’єктів.

Фінансовий менеджмент складається з двох підсистем: об’єкта та суб’єкта управління. Об’єктом фінансового управління виступають активи, капітал та фінансові потоки підприємства, що пов’язані з формуванням, розподілом та використанням фінансових ресурсів. Суб’єктом управління є група осіб (фінансова дирекція як апарат управління, фінансовий менеджер як керівник), яка виробляє та реалізує цілі фінансового менеджменту.

Будь-який управлінський вплив здійснюється з певною метою. Якщо говорити про мету фінансового менеджменту, то в різних джерелах можна зустріти різні підходи до її визначення. Серед найбільш поширених можна виділити такі: зростання обсягів виробництва та реалізації, отримання максимального прибутку, мінімізація витрат, лідерство в боротьбі з конкурентами, уникнення банкрутства та крупних фінансових втрат, забезпечення рентабельної діяльності та ін.

Багато фахівців з управління фінансами головною метою фінансового менеджменту визначають максимізацію прибутку підприємств. Але оскільки максимізація прибутку за економічними законами функціонування фінансового ринку завжди супроводжується збільшенням рівня фінансових ризиків, то це не завжди влаштовує власників (акціонерів) та фінансових менеджерів. Саме тому в західній та вітчизняній фінансово-економічній літературі найбільш продуктивним визначенням головної мети фінансового менеджменту є забезпечення максимізації добробуту власників підприємства в поточному і перспективному періоді. Ця мета досягається при забезпеченні зростання вартості акцій компанії, а, отже, і ринкової вартості підприємства вцілому.

В процесі реалізації цієї головної мети фінансовий менеджмент спрямований на вирішення таких завдань:

1) забезпечення формування достатнього обсягу фінансових ресурсів підприємства відповідно до завдань розвитку підприємства. Це завдання реалізується шляхом визначення потреби у фінансових ресурсах на плановий період, забезпечення необхідного обсягу фінансових ресурсів, в першу чергу, за рахунок внутрішніх джерел, оцінки доцільності залучення позикового капіталу і формування оптимальної структури капіталу;

2) забезпечення найбільш ефективного використання сформованих фінансових ресурсів в розрізі основних напрямків діяльності підприємства;

3) оптимізація грошового обороту. Це завдання вирішується шляхом встановлення відповідності обсягів надходження і витрачання грошових коштів в окремі періоди, забезпечення ліквідності підприємства, ефективне використання тимчасово вільного надлишку грошових коштів;

4) забезпечення максимізації прибутку підприємства при допустимому рівні фінансового ризику;

5) забезпечення мінімізації фінансових ризиків з метою одержання планової суми прибутку;

6) забезпечення постійної платоспроможності і високої фінансової стійкості підприємства на всіх етапах його розвитку.

Отже, враховуючи вище зазначене можна дати таке визначення фінансового менеджменту. Фінансовий менеджмент - система принципів та методів розробки та реалізації управлінських рішень, пов’язаних з формуванням, розподілом та використанням фінансових ресурсів, а також з організацією грошового обороту підприємства .