Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ УІСАА для ФПО.docx
Скачиваний:
33
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
278.79 Кб
Скачать

4.1. Історія розвитку програмного комплексу 1с

4.2. Основи роботи з системою 1С: Підприємство

4.3. Опис типових конфігурацій 1С: Підприємство

4.4. Характеристика системи 1С 8: Бухгалтерія для України

4.1 Історія розвитку програмного комплексу 1С

Версії для DOS Для платформи DOS були випущені кілька версій 1С: Бухгалтерія - 3.0 , 4.0 , потім 5.0 і одночасно з нею - версія 2.0 ПРОФ ( функціонально близька до версії 5.0) , випущена в одного користувача і многопользовательском варіантах ( для спільної роботи в локальній мережі). Саме у версіях 5.0 / 2.0 ПРОФ був втілений принцип роботи «від документа» , а також з'явився вбудований мова формування бухгалтерських проводок і друкованих форм .

Версія 6.0 Першою версією, випущеної для платформи Windows 3.1 , була 1С : Бухгалтерія для Windows 1.0 (пізніше 1.1). Широкого розповсюдження вона не отримала. На зміну їй прийшла 1С: Бухгалтерія 6.0. Вона багато в чому була повторенням DOS -версії , але на новій основі. Продажі програми почалися в 1995 році.

Надалі під цією назвою - «1С : Бухгалтерія» - стали проводитися конфігурації для платформ 7.7 і 8.х. Працює на платформі Windows 95 і вище , знаменита своєю апаратною невимогливістю 1С Підприємство 7.7 з весни 1999 року успішно продавалася дистриб'юторами фірми 1С. З 1 липня 2011 року вилучено з прайс -листів компанії [ 3] і продається тільки в особливому порядку за заявкою покупця [ 4]. Версії 1С Підприємство 7.0 та 1С Підприємство 7.5 були еволюційно замінені на 1С Підприємство 7.7 , причому , бюджетним організаціям (власникам ліцензій) в обмежений період часу безкоштовно міняли версію Бюджетної Бухгалтерії для 1С Підприємства 7.5 на Бюджетну Бухгалтерію 1С для Підприємства 7.7 [ 5]. Тим не менш, вони і досі часто зустрічаються , хоча і вважаються застарілими. Зокрема , «1С » підтримує версії 7.7 , 6.0 і 2.0 ПРОФ , випускаючи форми звітності .Версія 7.7 складається з програмної оболонки або движка , який працює з однією або декількома базами даних, що визначаються конфігурацією. До програмної оболонці підключаються компоненти (у термінології 1С - « компоненту» ) , реалізують різні механізми обліку та адміністрування. Стандартні « компоненти » :«Бухгалтерський облік» ;«Оперативний облік» ;«Розрахунок» ;«Управління розподіленими ІБ » ( Інформаційними Базами ) ;«Web-розширення 2.0».

Крім Об'єктів , відповідних реалізують механізми обліку Компонентам , існують також компонент - незалежні «Базові об'єкти» , підтримка яких присутня завжди .Існують наступні версії платформи : Навчальна - допускає конфігурування , містить три ( ?) « Компоненти » , має досить істотні обмеження .Базова - допускає використання тільки Базових конфігурацій , не допускає конфігурування , не допускає змішування « компонент» .Стандартна - тільки «Бухгалтерський облік» , допускає конфігурування , має обмеження .Проф - володіє максимальними можливостями серед однокористувальницьких версій , допускає спільне використання « компонент» .Мережева - спільне використання в локальній мережі з обмеженням числа користувачів або без обмежень.

SQL - володіє максимальними можливостями , допускає зберігання даних в MS SQL Server v.6 , v.7 або 2000 . Також існують неофіційні патчі bkend.dll , що дозволяють використовувати MS SQL 2005 і 2008 ( із створенням вистави для бази даних через SQL Server Management Studio для останнього).

Може працювати в декількох режимах:1С: Підприємство - основний режим роботи користувача , введення даних , отримання звітів .Конфігуратор - режим адміністрування і зміни конфігурації. Отладчик - режим налагодження і виміру продуктивності конфігурації. Монітор - режим перегляду активних користувачів і журналу реєстрації подій .Платформа 1С : Підприємство v.7.7 , крім основного для неї , російської, локалізована для української та англійської мов.

Конфігурація містить параметри бази даних і користувальницького інтерфейсу . Файл конфігурації 1Cv7.MD розташований в каталозі бази даних. Конфігурація редагується в режимі « Конфігуратора » , що надає зручний візуальний інструмент для створення і редагування таблиць даних і графічних форм , а також написання алгоритмів на вбудованій мові програмування. Порядок конфігурації і вбудована мова описані в поданій документації . Крім того , в конфігураторі є Синтакс-Помічник по вбудованому мови програмування.

Мова програмування версії 7.7 істотно відрізняється від мови версії 6.0 і , тим більше , від мови DOS - версій . Вперше у версії 7.0 з'явилося поняття об'єктів даних . Мова , по суті своїй , став універсальним (так , є приклади написання на платформі 1С : Підприємство найпростіших ігор - тетріс [ 6] , шашки тощо)Слід звернути увагу на можливості доступу до інформаційної бази 1cv77 за допомогою WEB інтерфейсу на основі web розширення v7script.dll [ 7] , завдяки якому при невисокій складності робіт - ASP програмування + мова 1С можна організувати веб-портали доступу до баз 1с ( dbf , MS SQL) , з усіма витікаючими перевагами . Процес настройки також нескладний , але заснований тільки на платформі Windows NT ( W2k , XP , Win2003 ) + сервер IIS ( 5,5.1,6).

Також можливий доступ через COM з'єднання і написання веб порталів на PHP .Одна з особливостей , що дозволяє істотно розширити функціонал мови - використання зовнішніх компонент . Зовнішня компонента являє собою динамічно бібліотеки , яка реалізує певний функціонал. Таким чином в 1с стало можливим використовувати багаті можливості інших мов і платформ ( н -р таких , як . NET Framework ) . У процесі тривалого знаходження на ринку даної платформи, фірмою 1С , а також силами користувачів були створені різні компоненти, що дозволили значно доповнити функціонал такими засобами як робота з FTP, поштою , HTTP -запитами та інше. Одним із значущих проектів з'явилася розробка компоненти 1CPP , що давала можливість працювати з БД за допомогою OLE DB - і ODBC - інтерфейсів (так звані прямі запити ) , що дозволяло в деяких випадках скоротити час виконання запитів до БД в кілька разів.Версії 8.x 14 серпня 2002 випущена «1С : Підприємство 8.0 ознайомча версія». [ 8] Майже через рік 31 липня 2003 випущено перший тиражне рішення «1С : Підприємство 8.0. Управління торгівлею» , що було одночасно і випуском призначеної для широкого використання версії технологічної платформи « 1С : Підприємства 8.0 » . [ 9]Всі « компоненти » включені в базову поставку (платформа тепер не ділиться на « компоненти» «бухгалтерський облік» , «розрахунок» , «оперативний облік» , «управління розподіленими базами даних» , як це було з версією 7.7 . Це велика перевага для користувача , так як , придбавши будь-яку конфігурацію ( наприклад , «Управління торгівлею» ) , користувач отримує можливість працювати з усіма можливостями платформи , наприклад , використовувати бухгалтерські рахунки і періодичні розрахунки ) .

Серверна « компонента » 1С 8.1 може працювати в операційній системі Linux і використовувати PostgreSQL .У порівнянні з 7.7 , істотно змінився мова програмування для цієї платформи . Він не сумісний з 6.0 і 7.x. У ньому доступно порівняно велика кількість різноманітних фіксованих об'єктів. Вбудований мова стала більш продуманим і логічним , став ближче до концепції об'єктно -орієнтованого програмування , з'явилися такі необхідні колекції та контейнери , як структура і відповідність ; істотно переглянута робота з колекціями ( елемент колекції тепер представляється окремим об'єктом ) ; інтерфейсні об'єкти ( наприклад , табличні поля ) стали чітко розмежовуватися від відображуваних у них даних ( таблиць значень і табличних частин ) ; в програмуванні інтерфейсу реалізована повнофункціональна концепція обробки подій ; мова запитів став схожим на мову SQL ( реалізований тільки SELECT ) з деякими доповненнями .

У версії 8 існує 2 основних режиму :Режим Підприємства ;Режим Конфигуратора ( в цьому режимі також є режим налагодження) .Режим монітора виключений з огляду на те , що монітор вбудований в режими і підприємства, і конфігуратора .Платформа 1С : Підприємство 8 допускає конфігурування , допускає одночасне використання однієї бази кількома користувачами за наявності необхідної кількості додаткових ліцензій . Вартість дод . ліцензій істотно нижче вартості програми .Платформа 1С : Підприємство 8 при використанні зі спеціалізованими « Базовими » конфігураціями забезпечує роботу в « Базовому » режимі з обмеженням можливостей: не допускає конфігурування , не підтримує режим зовнішнього з'єднання , не має багато режиму . Для роботи в « Базовому » режимі використовується полегшений варіант ліцензування , не потрібні апаратні ключі захисту , а вартість такого продукту істотно нижче.

Крім того , випускається учбова версія Платформи 1С: Підприємство 8. Вона входить , наприклад , до складу продуктів « 1С: Бухгалтерія 8 . Учбова версія » , « 1С : Підприємство 8. Версія для навчання програмуванню »і ряд інших.

Учбова версія призначена для навчання використанню програми і для навчання програмуванню . Її використання для ведення обліку не допускається ліцензійною угодою і неможливо через обмеження платформи. Однак , припустимо її застосування для розробки конфігурації (для подальшого використання такої конфігурації потрібно придбання комерційної версії 1С : Підприємство 8).

У комплекті з ліцензіями поставляються ключі захисту Aladdin HASP (USB) , локальні H1M1 для однієї ліцензії та мережеві NetHASP для п'яти і більше (до 100 ), є також ключі Aladdin HardLock на 300 і 500 ліцензій . Використання одиночної ( локальної) ліцензії можливе тільки на тому комп'ютері , на якому встановлено ключ , причому тільки на системній консолі , використовувати його через мережу або на віддаленому робочому столі неможливо. Причому на один комп'ютер можна встановити тільки один ключ кожної серії ( H1M1 , NetHASP або HardLock ) .1С : Підприємство 8 може використовуватися у файловому режимі , із зберіганням бази у вигляді файлу , або в клієнт - серверному режимі із зберіганням баз в сервері SQL . Клієнт - серверна режим вимагає додаткового придбання ліцензії на « сервер 1С : Підприємства 8».1С : Підприємство 8 локалізована окрім Російського і Англійського ще на безліч мов , перелік яких постійно розширюється.

Для створення веб -порталів використовується « веб - розширення » [10] , але платформа - ASP.NET + рекомендований внутрішній мову C # , так як більша частина об'єктів доступу до даних вже надається саме на ньому . Відповідно платформа теж Windows NT ( W2k , XP , Win2003 ) + сервер IIS ( версій 5 , 5.1 , 6).Фірма 1С припинила підтримку 1С : Підприємства 8.0 на версії 8.0.18.2 , повідомила про припинення підтримки 1С : Підприємства 8.1 з квітня 2011 року (остання версія 8.1.15.14 , випущена в жовтні 2009). Поточні версії платформи 1С : Підприємство 8.2 забезпечують зворотну сумісність з версіями 8.0 і 8.1 .Версія 8.2 Головною відмінною особливістю є режим « кероване додаток» [ 11] , при якому користувальницький інтерфейс описується декларативно , а його вид залежить від типу клієнтського ПЗ:« Товстий » клієнт ( «старе» клієнтську програму версій 8.0 і 8.1)« Тонкий » клієнтВеб -клієнт (включає клієнтську і серверну частини : підтримуються веб -браузери Internet Explorer і Mozilla Firefox , а веб -сервер може працювати на Apache або IIS ) . Клієнт -серверний взаємодія реалізовано з використанням технологій AJAX ( DHTML ) , XMLHttpRequest і JavaScriptТакож відрізняється більш « суворої » реалізацією клієнт- серверної архітектури, зокрема , вимагає перенесення виконання всієї бізнес- логіки в серверний код , реалізована динамічне балансування навантаження в кластера серверів , додана підтримка СУБД Oracle. 25 вересня 2009 випущена фінальна версія 8.2.9 . [ 12]У новій версії платформи реалізована відмовостійкість кластера серверів «1С : Підприємства » - основний « компоненти » , що забезпечує взаємодію між користувачем і СУБД.26 травня 2010 випущено оновлення платформи 8.2.11 . [ 13] У цій версії проведена оптимізація внутрішніх механізмів і реалізовані деякі нові можливості:робота з криптозахистомекспорт документів у формати Microsoft Office 2007налагодження Веб -клієнтаформатований документпідтримка браузерів Google Chrome і Safari