Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Halas.doc
Скачиваний:
177
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
777.73 Кб
Скачать

10.Погляди на державу і право Каутільї.

Зачатки ідеології брахманізму зустрічаються уже в ряді древньоіндійських пам'ятників II тисячоріччя до н.е., іменованих у цілому Ведами.

Світовий закон, відповідно до такої міфологічно-органічної концепції, визначає конституцію суспільства, місце, роль і положення різних варн (станів), а отже, права й обов'язки також і членів цих варн. Члени всіх індійських варн були вільні, оскільки раби знаходилися поза варн, однак самі варни та їх члени були нерівноправні: два перші варна (брахманів-жреців і кшатриців-воєнів) були пануючими, а дві інші (вайшиї, що включали селян, ремісників, торговців; шудри, що складалися з вільних низів) -підлеглими.

"Брахманізм одержує свій подальший розвиток і конкретизацію в іншому пам'ятнику древньоіндійської думки — в Упанишадах, виникнення яких відноситься до IX—VI вв. до н.е. Усі варни та їх члени повинні, відповідно до Вед і Упанишадам, випливати божественно передбаченої для них дхарми (дхамме) — закону, боргу, звичаю, правилу поведінки. Причому пануюче положення брахманів у суспільстві і державі визначало також і керівне значення брахманистських тлумачень соціального і політико-правового змісту дхарми стосовно до членів різних варн.

Ідеологією брахманізму пронизані численні дхармасутри і дхармашастри — правові збірники, що складалися різними брахманистскими школами.

Приблизно до II в. до н.е. відноситься письмове оформлення на основі більш древніх джерел відомого політико-правового пам'ятника — «Законів Ману».

У «Законах Ману» відтворюються і захищаються відповідні положення Вед і Упанишад про розподіл суспільства на варни, їх нерівності і т.д. Особливе значення придається обґрунтуванню керівного положення брахманів і винятковому характеру їх прав у питаннях установлення, тлумачення і захисту дхарми.

Очевидно, что при всьому своєму високому і навіть божественному статусі цар, по «Законах Ману», повинний шанувати брахманів, учитися в них знанню Вед і «споконвічному мистецтву керування».

Помітний відхід від ідеології брахманізму убік світських раціоналістичних представлень про державу і право спостерігається в трактуванні «Артхашастра» (IV—III вв. до н.е.), автором якого вважається Каутілья . Відносячи до наук філософію, навчання про три Веди, навчання про господарство і навчання про державне керування, трактат підкреслює, що філософія за допомогою логічних доказів досліджує «в повчанні про три Веди — законне і незаконне, у навчанні про господарство — користь і шкоду, у навчанні про державне керування — вірну і невірну політику». Хоча в «Артхашастре» пануючою є рекомендація віддатися любові, «не порушуючи закону і користі», однак саме корисність, виступає в трактаті як визначальна основа і ведучій принцип політичних дій, що відповідають задачам сильної, караючої влади і цілям збереження системи варн. Подібне вивільнення політики з морально-релігійних уз, що міститься в «Артхашастре», дало визначені підстави для характеристики, що зустрічається в літературі автора Макіавеллі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]