Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практична з ПДП для 4-го курсу.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
200.19 Кб
Скачать

Блок 1. План виробництва та матеріально-технічного забезпечення

Спочатку заповнюється форма 1.1. Річний випуск виробів розподіляється по кварталах пропорційно кількості робочих днів у кварталі. Обсяг товарної продукції визначається у блоці 4 (Собівартість). Потім заповнюються форми 1.2 та 1.3. Для заповнення форми 1.3. потрібно зробити вибірку з форми 1.2 за видами матеріалу та визначити загальний видаток, потім вартість основних матеріалів за винятком відходів по кожному виду матеріалу та вартість допоміжних матеріалів.

Форму 4.1.1 пропонується заповнювати паралельно з формами 1.2 та 1.3, тому що тут використовуються ті ж самі норми і ціни, а також єдина методика розрахунку. Потім слід занести підсумкові дані у форму 4.1. Останньою заповнюється форма 4.2 щодо статті «Основні матеріали». Загальна вартість основних матеріалів у формі 1.3 повинна дорівнювати підсумку графи «Основні матеріали» у формі 4.2.

Блок 2. Праця і заробітна плата

Першою заповнюється форма 2.1, а потім розраховується чисельність та заробітна плата виробничого персоналу за категоріями. Коефіцієнт виконання норм визначається як середньозважена величина за кількістю верстатів. Всі результати розрахунків заробітної плати необхідно звести у форму 2.2. підсумкові дані треба занести у форми 3.2 та 4.1. Останньою заповнюється форма 4.2, графа «Нормативна заробітна плата». Підсумок цієї графи повинен дорівнювати сумі нормованої заробітної плати у формі 2.2.

Блок 3. Комплексні витрати

Спочатку визначаються встановлена потужність електродвигунів та вартість устаткування (форма 3.1), виконуються допоміжні розрахунки, а потім проводиться зведений розрахунок витрат на виробництво продукції (форма 3.2, використовуються форми 1.3, 2.2 та 3.1).

Видаток рушійної електроенергії визначається за формулою, а потім помножується на ціну;

Ср.е. = 1,3 * Феф * Му,

Де Феф - ефективний фонд часу роботи устаткування, який становить 4000 годин на рік, Му - загальна встановлена потужність електродвигунів, кВт; 1,3 – коефіцієнт, що враховує витрати енергії з технічних причин.

Загальна сума витрат по кожному елементу розподіляється за групами: прямі та опосередковані витрати на обслуговування та управління виробництвом, наприкінці визначаються калькуляційні відсотки цих витрат відносно нормованої заробітної плати основних робітників.

Блок 4. Собівартість та прибуток

У цьому блоці закінчується калькуляція собівартості виробів (форма 4.1) з використанням калькуляційних відсотків опосередкованих витрат; визначаються оптові ціни виробів, які потім використовуються у формах 1.1 та 4.3. Під час розрахунку гуртових цін рекомендується для кожного виду виробів приймати рівень прибутковості у межах від 25 до 45 %. Також необхідно закінчити зведений розрахунок собівартості товарної продукції (форма 4.2).

Підсумки статей прямих витрат у формі 4.2 повинні збігатися з відповідними сумами у формі 3.2, а підсумок статей опосередкованих витрат – з відповідними підсумками у формі 3.2.

Для визначення обсягу та собівартості реалізованої продукції у формі 4.3 використовуються гуртові ціни та собівартість виробів з форми 4.1.

У формі 4.4 розподіляється чистий прибуток, у тому числі на розвиток виробництва, соціальний розвиток колективу, фонд оплати праці, грошові виплати та заохочення. Залишок прибутку можна використати для нарахування дивідендів, що виплачуються по акціях трудового колективу. Ці дані треба занести у форму 2.2, а потім визначити розмір середньої заробітної плати та середній прибуток.

Після закінчення всіх розрахунків необхідно зробити аналіз одержаних результатів, критично розглянути структуру прибутку та фонду оплати праці. Необхідно внести конкретні пропозиції щодо збільшення прибутку та підтвердити свої міркування відповідними розрахунками.

Задача оформляється у вигляді пояснювальної записки з додатками розрахункових таблиць (форм). Всі допоміжні розрахунки, необхідні для заповнення форм, повністю наводяться в тексті пояснювальної записки. Вона повинна складатися з таких розділів:

  1. Вступ.

  2. Розрахунок основних показників:

Блок 1. План виробництва та матеріально-технічного забезпечення

Блок 2. Праця і заробітна плата

Блок 3. Комплексні витрати

Блок 4. Собівартість та прибуток