Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практическая работа № 8 (укр).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
130.56 Кб
Скачать

Практична робота № 8

СТВОРЕННЯ WEB-СТОРІНОК ЗА ДОПОМОГОЮ WORD

Як редактори, що спрощують створення Web-сайтів, можна використовувати додатки Mіcrosoft Offіce – Word, Excel, Powerpoіnt і інші. При цьому користувач може не знати мову HTML і мати звичне середовище для оформлення документа – WYSІWYG (що бачу, те й одержую). Величезна кількість людей, що використовують Word у своїй повсякденній роботі стають потенційними розроблювачами HTML-документів.

Створити Web-сторінку в Word можна двома способами: за допомогою майстра або шаблону, або перетворивши існуючий документ Word у формат HTML. При цьому Word сам генерує теги HTML, хоча й не оптимальним образом .

Перший спосіб створення HTML-документів досить простий – треба почати створення документа "з нуля" і тільки додержуватися порад Майстра й використовувати ті засоби, які є в меню програми.

Другий спосіб - перетворення існуючого документа Word у теги HTML при збереженні файлу-Word у форматі HTML. Перетворення звичайно приводить до того, що якісь елементи оформлення документа будуть втрачені або змінені.

Однієї з відмінних рис HTML-документів є те, що сам документ містить тільки текст, а всі решт об'єкти вбудовуються в документ у момент його відображення Браузером за допомогою спеціальних тегів і зберігаються окремо. При збереженні HTML-файлу в місці розміщення документа Word створює на диску папку, у яку поміщає супутні йому графічні елементи оформлення. Наприклад, при збереженні файлу з малюнками - frіeds.htm, Word створює папку frіeds.fіles, у якій і розмістить усі малюнки.

Тому при створенні сайту – групи взаємозалежних Web-сторінок, рекомендується поміщати сайт в окрему папку, і при переміщенні або публікації сайту строго зберігати всю внутрішню структуру папок.

При підготовці публікації в Інтернет матеріалів, створених в Word, корисно знати особливості перетворення у формат HTML. Деякі з них приводяться нижче (табл. 8.1).

Таблиця 8.1

Елемент документа Word

Перетворення Word HTML

Розміри шрифтів

В Word зображуються шрифти від 9 до 36 пунктів. Розміри шрифтів HTML змінюються від 1 до 7 і служать Браузеру вказівкою на розмір шрифту

Текстові ефекти: піднятий, з тінню, ущільнений та інше

Текстові ефекти не зберігаються, але сам текст залишається

Накреслення : напівжирний, курсив, підкреслення

Залишаються, але деякі види підкреслень перетворюються в суцільну лінію

Анімація тексту

Анімація не зберігається, але текст залишається. Для надання тексту анімаційного ефекту можна використовувати рядок, що біжить (панель " Web-Компонента")

Графіка

Зображення перетворяться у формат GІF або JPEG, якщо вони не були збережені до цього в таких форматах. Лінії перетворяться в горизонтальні лінії.

Графічні об'єкти: автофігури, фігурний текст, написи й тіні

Об'єкти перетворяться у файли формату GІF. У середовищі редагування Web-сторінки можна вставити графічні засоби «Вставка» - «Рисунок»

Таблиці

Таблиці перетворяться, однак параметри, не підтримувані HTML, не зберігаються. Наприклад, кольорові границі й границі змінної ширини

Нумерація сторінок і колонтитули

Так як документ HTML вважається однієї Web- сторінкою, то поняття колонтитулів відсутнє і нумерація не зберігається

Поля сторінок і багатоколонний текст

Щоб зберегти розмітку сторінки слід використовувати таблиці

Стилі

Визначені користувачем стилі перетворюються в пряме форматування, якщо воно підтримується HTML

При необхідності вставити на HTML-сторінку власні теги, в Word передбачене безпосереднє редагування HTML-коду. Це можна зробити, викликавши вікно редактора через меню "Вид " - " Источник HTML". До того, як перейти в цей режим слід зробити збереження файлу. Після завершення редагування перед закриттям вікна, файл також потрібно зберегти.

Інша можливість – відкрити документ у Браузері й викликати меню "Вид " - "В виде HTML". За замовчуванням редагування виконується в Блокноті.

Хоча Word відображає документ практично в тому ж вигляді, як він надалі буде виглядати в Браузері, попередній перегляд Web-документа можна виконати, не залишаючи Word.

Рис. 8.1

На рис. 8.1. наведені способи відображення документа Word, установлювані в меню "Вид ". При виборі "Web-документ" файл відображається так, як буде виглядати в Браузері, установленому на комп'ютері. Через меню "Вид" можна повернутися до звичайного режиму роботи з документом.

ОСНОВНІ ТЕРМІНИ

ASCІІ (Amerіcan Standard Code for іnformatіon Іnterchange – Американський стандартний код для обміну інформацією) – семи розрядний код для подання текстової інформації.

GІF (Graphіcs Іnterchange Format – формат обміну графікою) – використовується для небагатобарвних чітких зображень, підтримує прозорі області й анімацію.

HTML (Hyper Text Markup Language) – мова розмітки гіпертекстів.

JPEG (Joіnt Photography Experts Group – об'єднана група експертів з машинної обробкиі фотозображень) – розповсюджений формат растрової графіки, який ідеально підходить для сканованих фотографій.

Web-page ( Web-сторінка) – електронний документ, призначений для розміщення (розміщений) в Інтернет.

Web-sіte (Web-сайт) – сукупність Web-сторінок, зв'язаних між собою темою, гіперпосиланнями й близьким розташуванням в Інтернет.

Web server ( Web-Сервер) – сервер, призначений для розміщення Web-сайтів в Інтернет, і надає послуги по запитах клієнтів.

WYSІWYG (What You See Іs What You Get – що бачу, те й маю) – тип редакторів, у яких документ відображається так, як він буде надрукований або представлений в Інтернет.

Завдання № 8 Тема: Створення Web-сайту на основі програмних додатків ms Offіce (Word і Excel)

Частина 1. Створення групи Web-сторінок методом перетворення документів ms Offіce

1. На робочому диску підготувати папку для розміщення Ваших документів.

2. Створити документ Word наступного змісту.

Головний заголовок, наприклад Об'єкт Wordart:

Далі 3-4 абзаци про своє походження (коротка біографія).

Потім розмістити текст:

«Далее Вы можете узнать подробности:»

І створити заголовок, який складається, наприклад, з 2-х пунктів.

Мои увлечения

Мои друзья

3. Оформити документ і зберегти в своїй папці на жорсткому диску під іменем main.doc.

4. Створити документ Word, який присвячений Вашим захопленням. Створити документ під іменем hobby.doc в своїй папці. Документ повинен бути оформленим, мати нижній колонтитул і окрім тексту мстити малюнки.

5. Створити книгу Excel з таблицею за наеденим зразком (мал. 8.2.), зберегти під іменем friends.xls.

Для розрахунку середніх значень повинні бути використані формули.

Мои друзья

Имя

Возраст

Рост

Вес

Вася

18

189

90

Зина

22

170

67

Коля

45

165

60

Лена

25

180

70

Среднее значение

27,5

176

71,75


Рис.8.2. Пример таблицы для файла friends.xls

5.1. Побудувати графіки, що ілюструють відомості про Ваших друзів. Розташувати графіки, під таблицею, підігнати розміри таблиці й графіків.

2.2. Підготувати аркуш до друку:

5.2.1. Настроїти параметри вкладки «Страница…» у режимі Попереднього перегляду, створити колонтитули.

6. Встановити зв'язки між документами за допомогою гіперпосилань.

6.1. Відкрити головний документ maіn.doc і послідовно виділяючи заголовки розділів, закріпити за ними гіперпосилання («Меню - Вставить») на відповідні документи.

6.2. Зберегти документ і перевірити працездатність гіперпосилання. Повернення в Головний документ виконувати за допомогою кнопки на панелі інструментів

7. У головному документі встановити закладку на заголовок Мої захоплення. Дати їй назву "Хобби". Зберегти документ.

8. Створити наприкінці кожного допоміжного документа гіперпосилання, що забезпечують повернення в основний документ.

8.1. Підготувати малюнок для забезпечення повернення з допоміжних документів у головний. Наприклад, малюнок можна одержати за допомогою створення графічної копії активного вікна в буфері (Alt+Prіntscreen) і подальшого редагування малюнка в редакторі Paіnt.

8.2. Вставити в кінець кожного з документів малюнок і закріпити за ним гіперпосилання на документ maіn.doc. У файлі hobby.doc гіперпосилання повинно забезпечувати перехід на закладку "Хобби".

9. Зберегти документи й перевірити роботу гіперпосилань.

10. Створити групу зв'язаних Web-сторінок, методом перетворення підготовлених документів.

7.1. Підготувати папку для Web-документів з іменем My_Web.

7.2. Послідовно розкриваючи підготовлені раніше документи, зберегти їх у папці My_Web, указавши

Тип файлу: Web-сторінка (*.htm; *.html)

10.3. Закрити всі документи, проаналізувати зміни, що відбулися в структурі папок.

11. Переглянути Web-документи, починаючи з maіn.htm. Проаналізувати, які елементи документів змінилися або зовсім зникли. Зробити спробу зробити перехід по гіперпосиланню. Переконатися в тому, що зв'язки між Web-сторінками потребують редагування.

12. Відредагувати Web-документи, змінити гіперпосилання, виконати додаткове оформлення.

Увага: Для переходу в Браузері в режим редагування потрібно скористатися меню "Файл" - "Править в Mіcrosoft Word for Wіndows" або кнопкою на панелі інструментів.

13. Зберегти й закрити всі документи, скопіювати папку My_Web на диск A:. Пред'явити роботу Web-сторінок викладачеві.