Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практична з ПДП для 4-го курсу.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
200.19 Кб
Скачать

Контрольна комплексна задача з курсу «Планування діяльності підприємства»

(акціонерного товариства)

Завдання:

Скласти техніко-економічне обґрунтування господарської діяльності підприємства машинобудівного профілю на плановий рік. Для цього необхідно розрахувати техніко-економічні показники роботи підприємства, розробити план виробництва продукції та матеріально-технічного забезпечення, план по праці і кадрах, план по собівартості, визначити розмір прибутку та зробити його розподіл, виходячи з того, що організаційною формою підприємства є акціонерне товариство.

Вихідні дані. В таблицях 1, 2, 3 наведені дані по варіантах завдання. Наведені тут вихідні дані є умовними, але вони приблизно відображають встановлені відношення значень техніко-економічних показників у машинобудуванні. Запропоновані норми, ціни та нормативи студент може замінити діючими на підприємстві, яке він досліджує. Але заміна повинна бути комплексною, інакше в планах виникнуть диспропорції. Треба також пам’ятати, що при будь-яких вихідних даних студент повинен розраховувати абсолютно всі показники та заповнити всі форми.

Методичні вказівки щодо розв’язування задачі. Всі розрахункові форми об’єднуються в чотири комплекси (блоки). Форми кожного блоку мають як внутрішні, так і зовнішні інформаційні зв’язки. Перелік форм наведено в таблиці 4, а самі форми вміщені в додатку. У перших трьох блоках розраховуються елементи та комплексні статті витрат на виробництво продукції. В останньому блоці завершується розрахунок витрат на виробництво продукції через калькуляцію собівартості товарної продукції (форма 4.2) та шляхом підсумку елементів витрат (форма 3.2). Необхідно усвідомити, що обидва методи розрахунку повинні дати однакові результати. Тому під час розрахунків треба суворо додержуватись таких правил:

а) єдність норм, цін та нормативів, що використовуються в різних формах;

б) наступність та ідентичність значень показників, що використовуються в різних формах;

в) відповідність результатів розрахунку одних і тих самих показників різними методами.

При розрахунку і заповненні таблиць використовуються нормативи нижче наведеного переліку:

Перелік нормативів:

  1. Вартість допоміжних матеріалів – 5% від вартості основних матеріалів за винятком вартості відходів.

  2. Баланс робочого часу – 1850 год./чол.

  3. Чисельність допоміжних робітників – 30% від чисельності основних , у т.ч. зайнятих утриманням, експлуатацією та поточним ремонтом устаткування – 55% від загальної чисельності допоміжних робітників.

  4. Чисельність керівного персоналу – 10% від чисельності робітників. Середня місячна заробітна плата – 200 грн.

  5. Середня годинна тарифна ставка допоміжних робітників, зайнятих утриманням, експлуатацією та поточним ремонтом устаткування – 0,8 грн., інших – 0,7 грн.

  6. Премія основним робітникам – 20%, допоміжним – 10%, керівному персоналу – 30% від заробітної плати за тарифом.

  7. Доплати й додаткова заробітна плата – 13% від заробітної плати за тарифом.

  8. Відрахування на соціальні заходи – 37,5% від заробітної плати за тарифом та доплат.

  9. Одноразові заохочення та винагороди - 1% від заробітної плати за тарифом, винагороди за підсумками роботи за рік не більше двох місячних окладів (тарифних ставок).

  10. Ціна рушійної електроенергії – 12,1 коп., освітлювальної – 13, 0 коп. за кВт-год. Видаток освітлювальної електроенергії – 1,5% від видатку рушійної електроенергії (в кВт-год.).

  11. Норма амортизаційних відрахувань – 15% від вартості устаткування та 5% від вартості будівель. Вартість 1м3 будівлі 750 грн.

  12. Інші витрати – 3% від заробітної плати за тарифом.

  13. Послуги допоміжних цехів:

а) у складі витрат на обслуговування виробництва – 50 % від заробітної плати за тарифом;

б) у складі витрат на управління виробництвом – 25% від заробітної плати за тарифом.

14. Адміністративні витрати та витрати на збут – 4% від виробничої собівартості.

15. Норматив прибутку: від 25 до 45% від собівартості виробу на розсуд студента.

16. податок на прибуток – 30% (з 1 січня 2004 року – 25%), відрахування засновникам підприємства – 3% від суми оподатковуваного прибутку. Відрахування до фонду розвитку виробництва не менше 30% від суми роз поділюваного прибутку, на соціальний розвиток колективу – 20% (за рішенням Загальних зборів).