Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка з флософ права.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
204.8 Кб
Скачать

Тема 3. Філософія права в контексті історії правової думки /4 год./.

Філософсько-правові проблеми античності (Стародавня Греція: софісти, Сократ, Платон, Аристотель, стоїки, Епікур та ін.; Стародавній Рим (Цицерон, римські юристи). Раннє християнство. Аврелій Августин.

Філософсько-правові проблеми середньовіччя (Фома Аквінський, Марсилій Падуанський, юридична думка). Філософсько-правові проблеми епохи Відродження і Реформації (Н. Макіавелли, М. Лютер, Ж. Боден, Т. Мор)

Філософсько-правові проблеми Нового часу (Г. Гроцій, Т. Гоббс, Д. Локк, Ш. Монтеск'є, Ж. Ж. Руссо, І. Кант).

Філософсько-правові проблеми XIX сторіччя /Гегель, історична школа права, лібералізм, соціально-філософський позитивізм О. Конта і юридичний позитивізм (Д. Остін), ідеологія соціалізму і комунізму (К. Маркс), анархізму (Прудон, Штирнер), Ніцше/.

Філософсько-правові проблеми ХХ сторіччя /солідаризм, інституціоналізм, соціологічна юриспруденція (Є. Ерліх), сучасний позитивізм (Г. Кельзен), неокантіанство і неогегельянство, психологічна школа права (Л. Петражицький), теорії «відродженого природного права, феноменологічна і екзистенціалістська філософія права, біхевіористська школа і інтегративна юриспруденція

Тема 4. Філософія природного права як структуруюча вісь філософії права /4 год./.

Історичний нарис становлення і розвитку природно-правовій ідеології. Основні філософсько-правові проблеми природного праворозуміння: проблема співвідношення природного і позитивного права (юснатуралізм і юридичний позитивізм). Діалектика права і закону, права і моралі в контексті природно-правового підходу. Космічне, теологічне та антропологічне тлумачення природного права. Доктрина «відродженого» природного права (препозитивне, допозитивне, надпозитивне, імпліцитне, право «зі змістом, що змінюється»).

Позитивні і негативні сторони природного права. Природне право і природні, невід’ємні, природжені, невичерпні права і свободи людини. Роль і значення природного права в правовій культурі цивілізації. Природне право як засаднича проблема філософії права.

Тема 5. Онтологія права /4 год./.

Поняття правової онтології. Правова онтологія як складова філософії права. Ідея права. Сенс права. Сутність права як філософсько-правова проблема (природа нормативного в праві). Основні аспекти аналізу сутності права: цільовий, структурний, морально-етичний, функціональний, змістовний.

Сутність права і закон. Правові явища як вияви сутності. Класифікація правових явищ.

Право як соціальна реальність. Право і природа людини. Форми існування права. Цивілізація як форма соціального порядку. Культура як світ гармонії.

Принцип протиріччя як аналітичний інструментарій філософсько-правової думки. Типологія соціально правових протиріч. Нормативність міфологічної свідомості. Релігійні норми. Право – атрибут цивілізованого суспільства.

Тема 6. Правова епістемологія: істина у правотворчості та правозастосуванні /2 год./.

Загальна характеристика правової епістемології. Варіанти та інваріанти понятійного змісту правової епістеміології.

Правосвідомість, правопізнання, правова оцінка, правова мета як гносеологічні основи правового буття. Пізнавальні процеси у правотворчості. Основні етапи, рівні, методи та форми пізнання у праві. Роль суб’єкта пізнання. Сучасний методологічний плюралізм в юридичній науці.

Категорія істини як центральна категорія правової епістемології. Правова істина як мета правозастосовної діяльності. Правова практика як критерій правової істини.