Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовик.docx
Скачиваний:
65
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
157.04 Кб
Скачать

Розділ іі методика проведення нестандартних уроків математики в початковій школі

2.1 Рекомендації до проведення нестандартного уроку. Досвід вчителя з проведення нестандартних уроків математики у початковій школі.

Урок - гнучка форма організації навчання. Він включає різноманітне зміст, відповідно до якого використовуються необхідні методи і прийоми навчання. На уроці організовується фронтальна, колективна та індивідуальна форми навчальної роботи. Різні форми проведення уроку не тільки урізноманітнюють навчальний процес, а й викликають в учнів задоволення від самого процесу праці. Не може бути цікавим урок, якщо учень постійно включається в одноманітну за структурою і методикою діяльність. Рамки традиційного уроку стають тісними, тому народжуються нові форми організації навчання. Нетрадиційний урок - одна з таких форм організації навчання і виховання школярів. Ефективність нетрадиційних форм навчання та розвитку добре відома. Такі заняття наближають шкільне навчання до життя, реальної дійсності. Діти охоче включаються в такі заняття, бо потрібно проявити не лише свої знання, а й кмітливість, творчість. За допомогою нетрадиційних уроків можна вирішити проблему диференціації навчання, організації самостійної пізнавальної діяльності учнів, фізичного експерименту.

Введення в шкільну програму нетрадиційних методів викладання має на меті розширити навчальний процес і, не відриваючись від проблем навчання і виховання, розвинути особистісні якості дитини. Традиційно процес навчання розглядається як процес взаємодії вчителя і учнів, в ході якого вирішуються завдання освіти, виховання і розвитку.

До основних структурних компонентів, що розкриває його сутність, відносять мету навчання, зміст, діяльність викладання й вчення, характер їх взаємодії, принципи, методи, форми навчання. Формула ефективності уроку становить дві складові частини: ретельність підготовки і майстерність проведення.

Тому необхідно дотримуватися рекомендації з проведення нестандартних уроків, ось деякі з них :     

 - Нестандартні уроки слід використовувати як підсумкові при узагальненні та закріпленні знань, умінь і навичок учнів;

  - Занадто часте звертання до подібних форм організації навчального процесу недоцільно, оскільки це може призвести до втрати стійкого інтересу до навчального предмета і процесу навчання;  

  • Нетрадиційному уроку повинна передувати ретельна підготовка і в першу чергу розробка системи конкретних цілей навчання і виховання;     

 - При виборі форм нетрадиційних уроків викладачеві необхідно враховувати особливості свого характеру і темпераменту, рівень підготовленості і специфічні особливості класу в цілому і окремих учнів;   

- Інтегрувати зусилля вчителів при підготовці спільних уроків

 - При проведенні нестандартних уроків керуватися принципом «з дітьми і для дітей», ставлячи однією з основних цілей виховання учнів в атмосфері добра, творчості, радості. [18,20 ] 

     Вчителі ліцею № 22 охоче поділилися свої досвідом з проведення нестандартних уроків математики.

Застосовуючи протягом ряду років у своїй практиці нестандартні уроки, вони зробили висновок, що такі уроки підвищують ефективність навчання, припускають творчий підхід з боку і вчителя, і учнів. Це одна з форм активного навчання.

У своїй роботі застосовують різноманітні нестандартні уроки :

урок - конференція, урок - змагання, урок - гра, урок творчості, урок - залік, урок - подорож, урок - тренажер, урок - лекція, урок - аукціон, урок - творчий звіт та ін.

Урок-казка

Включаючи казки в навчальний процес, дотримуємось відповідності тематики казок віку школярів; уроки-казки розвивають всебічний кругозір учнів, стимулюють до роботи, викликають інтерес до математики.

Наприклад урок у 1 класі на тему: Нумерація в межах 20. Додавання і віднімання в межах 20 без переходу через десяток.

«- Одного разу,а точніше 23 березня послала мама Червону Шапочку до бабусі віднести пиріжки,( відкриємо зошити і запишемо число, класна робота) . Але пиріжки не прості , а казкові. На деяких з них є завдання. Давайте їх прочитаємо і виконаємо.

(На пиріжках записані завдання, учні читають, відповідають.)

1 пиріжок. Скільки десятків і одиниць у числах 11, 12, 14, 18?

2 пиріжок. Збільши на одиницю числа 16, 17, 19.

3 пиріжок. Зменши на одиницю числа 20, 19, 15.» (План конспект уроку у додатку А)

Урок-казку можна організувати так, щоб діти самі склали казку за допомогою математичних завдань, але вчителі погоджуються, що такий вид нестандартного уроку для молодших школярів дуже складний, і 4 класу також трішки важкувато.

Урок - ділова гра це імітаційна модель навчальної діяльності учнів, що відтворюється в умовах, максимально наближених до дійсності. Мета ділової гри - поглибити та розширити діапазон знань учнів, формувати діловий стиль спілкування у практично-професійній діяльності. Більше підходить для 4-х класів.

Наприклад урок у 4 класі на тему:ділення складених іменованих чисел на двоцифрове число Розв'язування задач.

Гра: «Знайди частину»

Відстань до нашого відділення банку ½ км,

Квитанції клієнта важать 1/10 кг,

У черзі клієнт простояв 1/30 год,

Наш банк працює 3/8 доби. (500м, 100г, 2хв, 9год)

Лист від клієнта.

- По електронній пошті прийшов лист-подяка від фермера.

На розвиток свого господарства я взяв у вашому відділенні банку кредит на суму 240000 гривень. цих грошей я витратив на купівлю 2 комбайнів. Тепер у мене є надійна техніка для збирання врожаю.

Що зацікавило вас у цьому листі?

Скільки гривень залишилось у фермера? Скільки гривень коштує один комбайн?

240000:4·3=180000(грн.) - витратив на 2 комбайни.

180000:2= 90000(грн.) - коштує 1 комбайн.

Відповідь: 90000 гривень.

Умови задач показані на інтерактивній дошці.

Урок типу КВК

Це своєрідна гра-змагання команд веселих і кмітливих, що розгортається на уроці. Характерною ознакою такого уроку є його насиченість позитивними емоціями. Безперечно. Що урок, повний емоцій, на довгий час збережеться у пам’яті учнів. До того ж, він, сприяє засвоєнню знань, розвиває активність, спостережливість, дотепність.

Для уроку – КВК притаманними є певні особливості, які відрізняють його від усіх інших типів нестандартних уроків і які слід урахувати під час його підготовки та проведення.

Перш за все треба організувати, як мінімум, дві команди, які братимуть участь у КВК. Команди повинні знайти собі цікаві назви та обрати капітанів.

Другим важливим моментом уроку – КВК є наявність журі, яке оцінюватиме гру команд. Склад журі може бути різноманітним, включаючи і вчителя і учнів з активу класу, а також запрошених представників адміністрації школи, батьків. Головним критерієм під час формування складу журі повинна бути не його кількість, а об’єктивність.

Наприклад урок у 4 класі на тему: Письмове множення багатоцифрових чисел на одноцифрові. Розв'язування задач.

Учитель: Старий рибалка, який багато ходив Математичним океаном на вітрилах, пропонує командам розв’язати такі задачі.

Кмітливий”

Винахідливий”

 

На пошиття 6 вітрил пішло 48 м тканини. Скільки потрібно тканини, щоб пошити 4 вітрила?

 

На виготовлення 3 човнів потрібно 27 колод. Скільки потрібно колод для виготовлення 5 човнів?

( За правильно виконане завдання по 1 балу, хто швидше – ще 1 бал)

Щодо змісту уроку КВК, то його повинні формувати такі конкурси, які б мали триєдину мету (навчальну, виховну, розливальну) і за тривалістю вмістилися б у відведений для уроку час. Саме при формуванні змісту уроку КВК не варто забувати, що це урок, а не виховний захід, тому необхідно дотримуватися всіх функцій і завдань навчального заняття.

Урок подорож (з комп’ютерною підтримкою) (додаток Б; презентація до уроку на диску) має задовольняти вимоги, що висуваються до ігор-мандрівок: пересування гравців у просторі; оформлення території відпо­відно до змісту гри; повідомлення учням пізнавальної інформації у захоп­люючій формі; чітке формулювання завдань на кожній зупинці впродовж гри; вироблення шкали оцінювання виконання гравцями завдань; оформ­лення карти-схеми, на якій позначено маршрут учасників гри. Такі уро­ки сприяють розвитку спостережливості та уваги школярів, розширен­ню їх кругозору.

Наприклад урок у 3 класі на тему: Вправи та задачі на засвоєння таблиць множення й ділення:

«Острів Обчислень.» Різнорівневі завдання на вибір. (Слайд 6).

( завдання на картках - восьминоги різного кольору.)

І. Рівень. Знайди помилки у прикладах

42:7+6=12

16:2 · 4=33

9 · 2 + 11=30

ІІ. Рівень. Розв’яжи рівняння

Х + 36 = 81 Х – 14 = 28

Даний урок-подорож проводився за допомогою підтримкиIKT. Вчителі погоджуються, що уроки за допомогою комп’ютерата мультимедійних дошок завжди дуже вдалі та цікаві. Підготовка такого уроку вимагає від вчителя знань з технології роботи з комп’ютерними програмами для створення презентацій, методичних знань побудови такого уроку. У наш час майже кожен вміє користуватися комп’ютером і це значно полегшує роботу проведення нестандартного уроку. Оскільки у молодших школярів діє наочно-образне мислення, то, зрозуміло, урок повинен супроводжуватися наочністю, а нестандартний урок тим більше і застосування на уроках ІКТ робить цей процес менш трудомістким.

Отже, накопичений досвід проведення нестандартних уроків математики переконує в тому, що мета їх гранично проста: оживити нудне, урізноманітнюючи творчістю, зацікавити учнів, так як інтерес - це каталізатор всієї навчальної діяльності. Нестандартні уроки - це завжди свята, коли активні всі учні і клас стає творчою лабораторією. Ці уроки включають в себе все розмаїття форм і методів, особливо таких, як проблемне навчання, пошукова та дослідницька діяльність, міжпредметні і внутрішньопредметні зв'язки, опорні сигнали, конспекти і ін. Знімається напруженість, властива звичайним урокам, пожвавлюється мислення, підвищується інтерес до математики в цілому.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]