Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Химия.экзамен 1курс, 1семестр.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
41.38 Кб
Скачать

26. Сульфатна кислота,її властивості

СК- сполука сірки (H2SO4) .Безбарвна масляниста, дуже в'язка рідина. СК одна з найсильніших неорганічних кислот і є дуже їдкою та небезпечною. Ця к-та утв. 2 ряди солей: сульфати і гідрогенсульфатиВона в основному використовується для виробництва добрив і інших неорганічних кислот. В основному використовуються водні розчини цієї кислоти. Хім.власт.руйнує також багато органічних речовин, (дерево, папір, бавовняні тканини) Концентрована СК має сильний окислювальний ефект і здатна реагувати, при нагріванні, навіть з благородними металами,такими як мідь, ртуть і срібло. Фіз.власт. майже удвічі важча за воду, темпер.кип-+280,темп.плавл +10, розчиняється у воді,

27. Заг.Характеристика 5а групи

У не збудженому стані всі елементи підгрупи Нітрогену мають валентність три, а у збудженому у всіх, крім Нітрогену, - п'ять. У підгрупі V зверху вниз збільшується розмір атомів, зменшується енергія іонізації, що і зумовлює зростання металічних властивостей.Наприклад: N, Р типові неметали, As має ознаки металевих властивостей, Sb амфотерний метал, Ві металічні властивості переважають.Сполуки Нітрогену, Фосфору та елементів підгрупи Арсену не мають кислотних властивостей.

28. Нітроген та його сполуки

хімічний елемент групи 5 періодичної системиДва атоми Нітрогену, об'єднюючись, складають молекулу хімічної речовини азоту. при наявності каталізаторів азот утворює сполуки з воднем, металами, киснем та ін. (N2-азот) - газ без кольору, запаху і смаку, малорозчинний у воді.є складовою частиною всіх білкових речовин.У складі білків Нітроген входить до складу всіх живих організмів.NH3 - (аміак) - безбарвний газ із характерним різким запахом. Аміак дуже добре розчиняється у воді: при кімнатній температурі в 1 об'ємі води розчиняється 700 об'ємів аміаку.N2О - нітроген оксид (І) - прозорий газ із слабким запахом, у невеликих кількостях в суміші з киснем раніше застосовувався в медицині для наркозу.

29. Нітратна кислота та її властивості. Термічний розклад нітратів

НК-сильна одноосновна кислота. Висококорозійна кислота, реагує з більшістю металів, сильний окисник. Має тенденцію набувати жовтого відтінку через накопичення оксидів азоту, при довгому зберіганні. Фіз.власт.- є безбарвною димучою рідиною з їдким запахом, легко розкладається, забарвлюючись у жовтий колір.Нітратна кислота нестійка і вже під впливом сонячного світла поступово розкладається: Хім.власт.- дуже сильний окисник. Окислює сірку, фосфор, руйнує органічні речовини. Ступінь відновлення HNO3 залежить від її концентрації і активності відновника.взаємодіє майже зі всіма металами, за винятком золота, платини і деяких інших, утворюючи солі — нітрати. Терм.розклад. нітрати розкол. При нагріванні.є 3 варіанти: 1-солі лужних і лужноземельних елем. Розкладаються на нітрити та кисень .2-нітрати більшості Ме.елем.розкл. на оксиди цих елем., нітроген оксид і кисень. 3- солі арґентуму і меркурію розкол. З утворенням відповідних Ме.