Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Химия.экзамен 1курс, 1семестр.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
41.38 Кб
Скачать

22 6А група

До 6 групи належать такі елементи:О оксисен, Sсульфур (сірка), Se селен, Te телур, Po полоній.В ряду від Оксигену до Полонію зменшуються енергія іонізації, електронегативність, збільшуються радіуси атомів і металічні властивості. Всі елементи, крім радіоактивного Ро, є неметалами. О, S, Sе, Те мають декілька алотропних модифікацій, відмінних за властивостями. Оксиген у своїх сполуках має ступінь окиснення – 2. Всі інші елементи головної підгрупи VI групи мають шість неспарених електронів і в сполуках проявляють ступені окиснення -2, +4, +6. У групі елементів зверху до низу спостерігається зниження окиснювальної активності та збільшення відновних властивостей атомів із ступенем окиснення -2.

23. Кисень у природі, отримання і властивості кисню.

Оксиген – найб. поширений елем. земної кори.Входить до складу більшості гірських порід, ґрунтів, а також клітин усіх росл. і, твар. організмів.Входить до складу білків, жирів, вуглеводів тощо.Вільний кисень відіграє велику роль в біохімічних і фізіологічних процесах, зокрема в диханні. При недостатньому постачанні організму тварин і людини киснем розвивається гіпоксія. Зелені рослини і деякі бактерії є джерелом вільного кисню на Землі.У лабораторіях кисень звичайно одержують термічним розкладанням деяких пероксидів, солей деяких оксигеновмісних кислот. Хім.власт.-належить до 6групи, головної підгрупи. –пор.ном-8, - Молекула скл. з двох атомів, -ХЗ-ковалентний, -Кисень добре розчинний в органічних розчинниках, поглинається тонкими порошками металів, вугілля. Утворює сполуки з усіма елементами, крім гелію, аргону і неону ..Фіз.властбезбарвний газ без запаху і смаку. При температурі —183° С він скрапляється у рідину голубуватого кольору, яка при —218,7° С замерзає в синю кристалічну масу. Розчинність кисню у воді невелика.

24. Оксисен та його сполуки

Оксиге́н (О) — хім.. елем. головної підгрупи 6 групи пер. Сист. з атомним номером 8, простими речовинами якого є гази кисень та озон. Оксиген утворює сполуки з усіма елементами,крім гелію, аргону та неону.Кисень(О2 – діоксиген) – знебарвлений, прозорий газ без запаху. Віді-грає велику роль у природі: процеси дихання, тління та гниття тварин та рос-лин, що загинули. Озон (О3 - триоксиген) утворюється при дії тихих електричних розря-дів на кисень або повітря. На відміну від кисню озон має характерний запах. Озон - сильний окисник

25. Сульфур та його сполуки

Хім..елем. VI групи період.сист.елем.неметал;Сірка, яка є природним полімером, що побудований з Сульфуру, ві-дома людству з давніх часів. У природі трапляється як у вільному стані (S8), так і у вигляді солей - сульфатів і сульфідів різних металів. В незначній кіль-кості знаходиться в нафті, природних газах, в організмах тварин і рослин. Сі-рка - тверда кристалічна речовина жовтого кольору Виступає в природі у самородному стані та у вигляді сульфідів важких металів,практично нерозчинна у воді, розчиняється в органічних розчинниках Легко утворює сполуки з металами і майже з усіма неметалами. З Оксигеном утворює оксиди, з Гідрогеном - гідрид сульфуру.