Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 1.docx
Скачиваний:
68
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
1.82 Mб
Скачать

Тема 6 вольова сфера спортсменів і її прояв в спортивній діяльності

1. Розробіть практичні рекомендації до розвитку вольових якостей у школярів у процесі занять фізичною культурою (творче завдання).

Всі вольові якості формуються протягом життя і діяльності людини, і особливо важливим етапом у вольовому розвитку є дитячий вік. Як і всі психічні процеси, воля розвивається не сама по собі. А у зв'язку із загальним розвитком особистості. формування наполегливості і цілеспрямованості було показано, що ці якості розвиваються на основі виховання у дитини вміння доводити до кінця посильне завдання. Позитивна роль в цьому процесі належить значимим цілям, усвідомлення відповідальності, вмінню не кидати справу при виникненні перешкод. Важливо також знати методи підтримки цілеспрямованості. формування наполегливості і цілеспрямованості було показано, що ці якості розвиваються на основі виховання у дитини вміння доводити до кінця посильне завдання. Позитивна роль в цьому процесі належить значимим цілям, усвідомлення відповідальності, вмінню не кидати справу при виникненні перешкод. Важливо також знати методи підтримки цілеспрямованості. Це досягається за допомогою конкретизації мети та використання цілей учнів, за допомогою застосування різних засобів і методів проведення занять, за рахунок принципу доступності і т.д.

Рішучість формують за допомогою багаторазового повторення проблемної ситуації, де необхідно прийняти рішення в умовах вибору. Також рекомендують формувати рішучість у змагальній обстановці, відзначаючи при цьому, що занадто велика значимість дій і відповідальність знижують рішучість.

Рішучість формують за допомогою багаторазового повторення проблемної ситуації, де необхідно прийняти рішення в умовах вибору. Також рекомендують формувати рішучість у змагальній обстановці, відзначаючи при цьому, що занадто велика значимість дій і відповідальність знижують рішучість.

2. Обгрунтувати яким чином відбувається розвиток сили волі спортсменів (на прикладі вашого виду спорту), які найбільш важливі вольові якосту у даному спорті (посилання на літературні джерела).

Розвиток сили волі через фізичні вправи

Це один з найбільш ефективних способів розвитку сили волі, який  здатний значно підвищити вашу продуктивність, покращити розумову діяльність, покращити здоров’я, зробити Вас впевненим у собі та створити своє омріяне ідеальне тіло.

Тут можна йти двома шляхами. Перший, це записатися в тренажерний зал чи фітнес клуб, другий, це тренуватися самостійно. Плюси та мінуси є в обох випадках.

У першому випадку, Ваша сила волі розвивається в меншій мірі. Оскільки Ви платите за тринажерний зал, відповідно у Вас є мотивація до нього ходити. Там Ви знаходите друзів, які будуть постійно кликати Вас на тренування, відповідно Ви практично не будете пропускати тренувань. І для того, щоб піти на тренування Вам не потрібно буде прикладати великих зусиль.

Тому у цьому випадку, потрібно сильніше зосередитись на результатах. За допомогою сили волі, Ви повинні робити більше, ніж можете. Якщо Ви зазвичай підтягуєтесь 10 разів, Вам потрібно буде підтягуватись 11, 12, 13, 14, 15 разів і тд… Саме кожен наступний раз після 10, буде розвивати Вашу силу волі. І буде розвивати дуже стрімко. Або, скажімо, зазвичай  Ви пробігаєте на біговій доріжці 2 км, кожних додаткових 100 метрів, після 2 км, буде розвивати Вашу силу волі. Кожен крок, який Ви робитимете, переборюючи себе, стрімко розвиватиме Вашу силу волі.

Насправді, ми можемо значно більше, ніж нам здається. Ми самі встановлюємо для себе рамки, точніше це робить наш мозок…

Сильним, досвідченим стає педагог, який вміє аналізувати свою працю

В.А. Сухомлинський

ОЦІНКА ЯКОСТІ ВИКОНАННЯ ЗАВДАНЬ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ З ПРЕДМЕТУ СПОРТИВНА ПСИХОЛОГІЯ