Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 1.docx
Скачиваний:
68
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
1.82 Mб
Скачать

3. Які ви вважаєте особистісні якості важливими для учителя фізичної культури? (прогностична модель сучасного учителя фізичної культури) (творче завдання).

- якості, які визначають педагогічну спрямованість вчителя фізичної культури: любов до дітей, педагогічний такт, спостережливість, вимогливість, організаційні можливості, справедливість, цілеспрямованість, реальна самооцінка, стриманість, професійна працездатність; інтереси, інтелектуальна активність, готовність до самоосвіти, відчуття нового.

4. Опишіть значення творчості у діяльності учителя, тренера (конспект). Підберіть тести для діагностування прояву творчої індивідуальності в діяльності учителя фізичної культури (наявність методик дослідження). Проведіть та надайте письмовий аналіз проведеного самодіагностування (творче завдання).

Творчість у діяльності вчителя займає одне з найважливіших місць . Вчителеві потрібно постійно міняти вправи та їх зміст для того щоб учням було цікаво на уроках . Інакше учні втрачатимуть інтерес до займання фізичною культурою та спорт якщо все буде монотонне та постійно повторюватися .

Тема 5

ЕМОЦІЙНА СФЕРА ЛЮДИНИ І ЇЇ ПРОЯВ У СПОРТИВНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ

1. Підібрати і описати комплекс дихальних вправ для регулювання психологічних станів людини (спортсмена, учня).

У світі існує велика кількість дихальних вправ, але ми зупинимося на деяких з них. Вправа 1, спрямоване на підтягування м'язів обличчя. Початкове положення: ноги на ширині 30 см, коліна зігнуті, руки на 2 -3 см вище колін. Виконуйте дихальні вправі, втягнувши живіт. Зберіть губи в трубочку, широко відкрийте очі і підніміть їх вгору. У цей час висуньте максимально мову, не розслабляючи губ. Робіть цю вправу на 8 рахунків і з видихом повертайтеся у вихідне положення. Вправа 2 спрямовано на зміцнення м'язів бічної поверхні тулуба. Початкове положення таке ж. як у вправі 1. Опустіть ліву руку таким чином, щоб лікоть був на рівні лівого коліна. Праву ногу відтягніть в сторону, а праву руку підніміть над головою. У цій позі долічіть до 8 і поверніться у вихідне положення. Вправа 3. Для тих, хто хоче підтягти м'язи сідниць. Для початкового положення треба опуститися на коліна та лікті, долонями вниз. Втягніть живіт і витягніть ногу назад. Ви повинні відчувати, як напружуються м'язи сідниць. Робіть дихальні вправи, долічіть до 8 і з видихом опустіть ногу. Вправа 4. Підтягування м'язів внутрішньої сторони рук. Початкове положення: ноги на ширині плечей, руки перед собою «в замку». Робіть дихальні вправи і поступово піднімайте лікті так, щоб пальці упиралися назустріч. Виконуйте вправу на 8 рахунків і видихніть. Можете повторити його ще кілька разів. Крім перерахованих вище, існують також вправи для підтягування талії, м'язів внутрішньої і зовнішньої сторони стегон, заднього боку, для видалення подвійного підборіддя, зміцнення м'язів преса і т.п.

2. Підібрати і описати комплекс вправ аутогенного тренування для регулювання психологічних станів людини (спортсмена, учня).

Аутогенне тренування (АТ) складається з двох ступенів: нижчої та вищої. Перша орієнтована на зняття психічної напруги, заспокоєння, друга передбачає перехід людини в особливий стан - надії, довіри, віри в безмежні можливості організму з подолання захворювань та різних недоліків характеру, з формування бажаних психічних якостей. При цьому людина не уявляє, яким шляхом може бути досягнуто бажане, повністю покладаючись на можливості свого організму.

Ступінь оволодіння даним методом психорегуляції залежить від розробки своєрідної драбини словесних формул, крокуючи східцями якої, людина переходить від початкового психічного стану до необхідного для здоров'я, вищих спортивних досягнень, розвитку психіки.

Вправа «Важкість»

Як правило, розслаблення м'язів відчувається як якась тяжкість в них. У цій вправі необхідно навчитися її відчувати. Це досить просто:

  1. Скомкають папір і покладіть на неї руку, сконцентруйтеся на відчутті здавлювання папери під вагою руки.

  2. Покладіть руку на ваги, стежте за стрілкою.

  3. Пробуйте підняти руки зусиллям дельтовидних м'язів – це буде складно через тяжкості рук. Все це – підготовка, що допомагає вам переконатися в тому, що вашому тілу властива тяжкість.

  4. Прийміть позу для тренування, розслабтеся, пасивно зосередьтесь на спокої.

  5. Переведіть увагу на тяжкість правої руки. Незабаром ви відчуєте і всю іншу тяжкість тіла, не потрібно робити це вольовим зусиллям.

  6. Через кілька тренувань відчуття тяжкості почне змінюватися легкістю, і тіло перестане відчуватися.

Якщо ви відчуваєте важкість у руках і ногах – ви освоїли цю вправу. Це – відмінна аутогенне тренування на розслаблення і релаксацію.

Вправа «Тепло»

У аутогенном стані кров в організмі перерозподіляється, від чого виникає відчуття тепла. Це досить проста вправа

  1. Розітріть, зігрійте руки.

  2. Розслабтеся в позі для AT, пасивно зосередьтесь на спокої, трохи пізніше і на важкості.

  3. Додайте зосередження на теплі однієї руки.

По ходу тренувань далі ви будете відчувати тепло і другої руки, і всього тіла. Як ви помітили, це вправу неможливо без попереднього – комплекс аутогенного тренування часто включає в себе взаємодоповнюючі елементи.

Вправа «Серце»

Сутність цієї аутогенного тренування проста: необхідно відчути мірну пульсацію у всьому тілі. Це нормалізує роботу серцево-судинної системи.

  1. Розслабтеся в позі для AT, пасивно зосередьтесь на спокої, трохи пізніше і на важкості, і на теплі.

  2. Додайте зосередження на пульсації, для початку на кілька секунд, час збільшуйте.

Ви освоїли цю вправу, якщо ви можете відчувати сильну пульсацію у всьому тілі.