Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 1.docx
Скачиваний:
68
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
1.82 Mб
Скачать

3. Особистість видатного спортсмена (психологічна характеристика, психограма, модель особистості спортсмена високого класу)

Ми розглянемо психологічну характеристику чернігівського боксера майстра спорту Песоцького Дениса який у свої 19 років має такі заслуги як :

- Переможець Всеукраїнського турніру 2013 року

- Срібний призер Європи 2013

- Чемпіон України до 22 років 2015р.

- Срібний призер турніру класу А (Кубок президента Туреччини) 2015р.

У своєму активі має безліч нагород різних типів .

Цей молодий талант поєднує у собі багато різних якостей таких як:сміливість,рішучість ,терплячість ,наполегливість .Денис має сильну нервову систему ,процеси збудження переважають гальмування ,за властивостями темпераменту він більше екстраверт ніж інтроверт хоча інколи проявляється і те і інше.

Він цікавиться майже всім окрім боксу проявляє інтерес до нардів ,караоке ,різних за змістом заходів . До навчання відноситься старанно та відповідально .

Завжди знаходить спільну мову як з одною людиною так і з колективом ,дисциплінований ,дуже часто може проявити ініціативу ,проявляє у собі вольові якості такі як: сміливість ,рішучість ,витримку ,терплячість ,завзятість ,наполегливість .

У важливих для Дениса подіях має дуже сильну концентрацію ,сприймає максимум інформації ,має дуже гарну пам»ять як зорову так і слухову , володіє багатьма особливостями мислення .

Завжди старається бути лідером у своїй справі ,товариський майже не конфліктний в міру агресивний .

Тема 3

ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ СПОРТИВНОЇ ДИДАКТИКИ

1. Опишіть психологічні основи навчання на уроці фізичної культури та обгрунтуйте як учитель фізичної культури повинен будувати свою діяльність, щоб забезпечити розвиток уваги, сприйняття, мислення, запам'ятовування тощо та сприяти засвоєнню навчального матеріалу (творче завдання).

На уроці фізичної культури вчитель повинен повністю продумати свій урок, тому як правило учні відволікаються у такі моменти як: перешикування ,перехід до наступного завдання ,не цікаві вправи або слабкі для цих учнів окрім цього всього вчитель повинен гарно володіти мовою (спортивною лексикою) для того щоб швидко і якісно пояснювати учням вправу ,вчитель повинен вміти робити ту вправу яку показує і сам щоб мати повагу серед учнів . А для того щоб подана інформація була сприйнята ,запам»ятована і застосована на практиці її потрібно подавати з цікавістю можливо застосовувати гумор на уроках в деяких моментах або асоціювати вправу з чимось повсякденним у житті .

2. Законспектуйте самостійно одну із запропонованих вам тем: психологічне забезпечення фізичної підготовки спортсменів; психомоторна сфера спортсмена та її прояв у спортивній діяльності.

Термін психологічна підготовка найчастіше використовується для позначення широкого кола дій тренерів, спортсменів та менеджерів, які спрямовані на формування і розвиток психічних процесів та якостей особистості спортсменів і є необхідними для успішної тренувальної діяльності та виступів на змаганнях. При цьому розуміється, що психологічна підготовка сприяє ефективному проведенню інших видів підготовки (загальнофізичної, спеціальної фізичної, теоретичної, тактичної, технічної), а також є умовою успішного виступу на змаганнях. Рідше цей термін застосовується для характеристики педагогічної діяльності тренерів, які вирішують задачі підвищення психічної готовності спортсменів.

Під психічною готовністю спортсмена розуміють стан спортсмена, набутий унаслідок результаті підготовки (також і психологічної), і який дозволяє досягти певних результатів у змагальній діяльності.

Психологічна підготовка - один з аспектів використання наукових досягнень психології, реалізації її засобів та методів для підвищення ефективності спортивної діяльності. У зв'язку з цим психологічна підготовка тісно пов'язана з підвищенням психологічної культури спорту, з міждисциплінарною взаємодією наук про спорт.

психологічна підготовка розглядається як один із видів підготовки. У цьому випадку їй, поряд з іншими видами, відводиться певна роль у плануванні тренувального та змагального процесів, назначаються відповідні цілі, форми і методи. Такий підхід спрощує вирішення організаційних завдань і структурування підготовки, проте є проблематичною для вирішення задач системної взаємодії різних її видів.

Наприклад, спортсмен виконав великий об'єм силових навантажень, але не займався психотренінгом. У психологічній підготовці, як одному з видів підготовки, він підвищив свою фізичну підготовку, але не просунувся в психологічній. Хоча виконання силового навантаження і вимагало від нього значних вольових зусиль, зосередження уваги, вестибулярної стійкості і прояву інших психічних якостей. Унаслідок цього відбулись зміни і в його психологічній готовності, але вони не були враховані. Те ж саме силове навантаження цілком могло бути використане для розвитку вольових якостей, або зосередження уваги. Тоді (у тій же логіці розподілу видів підготовки) не були б враховані зміни фізичних кондицій, що теж є неправильно.У зв'язку з цим психологічна підготовка може розглядатись не тільки як особливий вид підготовки поряд з фізичною, спеціальною, тактичною, теоретичною, технічною, але і як особлива функція кожного з цих видів підготовки - функція формування суб'єктивного ставлення, оцінки значимості всіх видів виконаної роботи ( також і поза тренуванням) для успіху в спортивній діяльності. Тільки у цьому випадку досягається більш високий системний рівень підготовки, коли всі дії спортсмена організуються відповідно до логіки високих спортивних досягнень, мають чітку мотиваційну структуру. І саме ця суб'єктивізація сприяє включенню цілеспрямованих дій спортсмена до складу діяльності .

3. У чому полягає основна складність формування та вдосконалення навичок в обраному вами виді спорту? Які ваші особисті труднощі в освоєнні рухових навичок? Яким чином можливо покращити ваш рівень технічної підготовленості? (творче завдання).

Отже складність полягає у тому що , ці навички могли бути уже раніше сформовані не правильно або людина не має гарних координаційних здібностей ,ще може не бути потрібної матеріальної бази для вдосконалення навичок .

Для того щоб сформувати навички потрібно вивчати їх якомога раннього віку з професійною людиною яка буде ставити техніку правильно ,а вже тільки тоді коли техніка буде сформована можна починати її вдосконалювати . Для цього потрібно вдосконалювати координаційні рухи ,тобто поєднання рук та ніг. Розвивати мислення під час напружених ситуацій тому що як правило в таких ситуаціях ти дієш тільки тим що вже сформовано та закладено от для цього і потрібно привчати свій мозок мислити в складних ситуаціях .

І третє то це наявність матеріально бази яка допоможе тобі точно ,якісно і за найкоротший відрізок часу вдосконалити вивчені навички та вдосконалити техніку .

Тема 4

ПСИХОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ДІЯЛЬНОСТІ

ТА ОСОБИСТОСТІ УЧИТЕЛЯ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ